Dinsdag 02/03/2021

Update

Politie valt binnen bij Belgische transportbedrijven

(archieffoto) Beeld reuters
(archieffoto)Beeld reuters

De politie is vandaag binnengevallen bij drie Belgische transportondernemingen die verdacht worden van sociale fraude. In totaal vonden er twaalf huiszoekingen in ons land, onder andere in Brussel, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Hamme en Pervijze. Twee personen werden meegenomen voor verhoor. Ook in Frankrijk, Portugal en Slovakije gebeurden er huiszoekingen.

Het federaal parket gelastte een onderzoeksrechter van het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde met het onderzoek. Het onderzoek richt zich in de eerste plaats op een mogelijke criminele organisatie die opereert vanuit Slovakije en Portugal, en geleid wordt door een Fransman.

"Deze organisatie wordt ervan verdacht Belgische transportondernemingen bij te staan in het oprichten van een dochteronderneming in Slovakije of Portugal", zegt het federaal parket. "Het vermoeden bestaat dat de Belgische transportondernemingen hun activiteiten in werkelijkheid gewoon voortzetten vanuit België, en de Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs ten onrechte tewerkstellen volgens de minder gunstige Slovaakse en Portugese wetgeving. Zodoende helpt de vermoedelijke criminele organisatie op een georganiseerde wijze de ontduiking van de Belgische sociale wetgeving."

Het onderzoek viseert drie Belgische transportondernemingen uit Diksmuide, Hamme en Mechelen. Ze worden ervan verdacht van 2014 tot nu 6 à 7 miljoen euro aan sociale bijdragen te hebben ontdoken.

Ons land werkt in het onderzoek samen met het Franse parket van Colmar en de Franse Gendarmerie Nationale. Vermoed wordt dat de organisatie zijn diensten ook aanbiedt aan Franse transportondernemingen. Om die reden vonden er dus niet alleen huiszoekingen plaats in Frankrijk, maar werd ook een Frans-Belgisch onderzoeksteam (JIT) opgericht. Eurojust speelde gedurende het hele onderzoek een ondersteunende en coördinerende rol.

"Duidelijk signaal"

"Dit is een duidelijk signaal dat sociale dumping aangepakt wordt dankzij een goede samenwerking tussen justitie, politie en inspectiediensten", zegt staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) in een reactie op het onderzoek. "Wie de regels aan zijn laars lapt, wordt aangepakt. De uitwassen worden bestraft. De transportsector is een internationale sector. Sterk gecoördineerde acties op Europees niveau, zoals deze, zijn dus nodig voor een eerlijk speelveld voor bedrijven die wel correct de regels volgen."

Volgens De Backer is het daarnaast ook nodig om ook werk te maken van "eenvoudige en duidelijk controleerbare regels op Europees niveau voor eerlijke concurrentie in Europa". "Het is aan transportcommissaris Violeta Bulc om met een pakket maatregelen te komen om de EU-wetgeving inzake wegvervoer te verduidelijken, correct te interpreteren en indien nodig te herzien."

BTB: "Tevreden dat gerecht optreedt tegen sociale dumping"

"Wij zijn zeer tevreden dat het gerecht onderzoek voert naar en optreedt tegen bedrijven die de sociale wetgeving ontduiken." Dat zegt Frank Moreels, nationaal secretaris bij BTB, de socialistische vakbond voor de transportsector. "Wij zeggen al jaren dat deze problematiek moet worden aangepakt en nu zien we dat er ook echt wordt opgetreden", zegt Moreels. "Dit is een signaal naar de transportbedrijven dat ze niet eender wat kunnen doen en dat ze uiteindelijk misschien wel vervolgd kunnen worden."

De grootschalige actie tegen de transportbedrijven was een Europese samenwerking. Behalve in België vonden er ook huiszoekingen plaats in Frankrijk, Slovakije en Portugal. Ook dat is positief, vindt Moreels. "Wij zijn al langer vragende partij voor meer samenwerking binnen Europa. Eén inspectiedienst kan een dergelijk onderzoek niet alleen aan, omdat sociale fraude over de grenzen heen gaat en een onderzoek daarom ingewikkeld wordt en veel tijd in beslag neemt."

De BTB is vragende partij voor regelmatige, gecoördineerde acties tegen frauderende bedrijven en wil op termijn dat Europa ook "een soort van sociale Europol" opricht. Daarnaast pleit de bond voor een Europese databank, waaruit inspectiediensten voor hun onderzoek informatie kunnen putten.

Ook transportfederatie Febetra vindt het "een goede zaak dat er gecoördineerd wordt gecontroleerd". "Ons standpunt is dat het wel degelijk mogelijk is voor bedrijven om vanuit een ander land te opereren, maar dan moeten ze wel aan bepaalde regels voldoen", zegt woordvoerster Isabelle De Maegt.

De federatie waarschuwt wel voor een "heksenjacht". "Men moet enkel controleren bij bedrijven waar écht gecontroleerd moet worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234