Zondag 05/02/2023

Update

Politie ontruimt gebouw met sans-papiers in Brussel

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De politie van Brussel heeft het oude Leonidasgebouw in de Brusselse Dansaertstraat ontruimd. Er bevonden zich op dat moment meer dan 300 asielzoekers. Intussen zijn de laatste sans-papiers naar beneden gekomen.

Rustig verlopen
De ontruiming verliep volgens de woordvoerder op een rustige manier. Drie personen, die dronken waren, werden administratief aangehouden omdat ze tumult veroorzaakten op straat. De sans-papiers worden in kleine groepen toegelaten in het gebouw om hun bezittingen op te halen. "Daarna zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen", aldus De Coninck.

Geen nieuwe bezetting
Volgens het UDEP, een organisatie die de belangen van de sans-papiers behartigt, vragen de mensen die zich nog op het dak bevinden om een onderhoud met Freddy Roosemont, de directeur-generaal van Vreemdelingenzaken. Een aantal van de bezetters was volgens het UDEP van plan in hongerstaking te gaan om zo nog druk te kunnen uitoefenen op de regering voor de aanvang van het zomerreces. Het UDEP, dat plannen had om een nieuw gebouw te bezetten, ziet zich nu genoodzaakt deze plannen uit te stellen.

Veiligheidsredenen
De directie van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) voelde zich genoodzaakt een einde te maken aan de bezetting van de gebouwen die de mensen zonder papieren in de Papenvest hebben ingenomen. "We doen dit omdat wij ons verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van al de bezetters, onder wie er zich bovendien kinderen zouden bevinden", meldt de hogeschool.

Gebouw in slechte staat
Volgens de EhB bevindt het gebouw zich in een slechte staat en is er sprake van een aantal gevaarlijke situaties. Er zou ernstig valgevaar zijn door de openliggende takelschachten en uitgegraven funderingen. Het gebrek aan nutsvoorzieningen en sanitaire voorzieningen zou ook nefast zijn voor de hygiëne. Daarnaast is er slecht één nooduitgang en zijn er geen brandblusapparaten aanwezig.

Einde maken aan bezettingen
Om die redenen roept de EhB de mensen zonder papieren op om het gebouw te verlaten. Hiermee sluit de EhB zich ook aan bij de voornemens van alle universiteiten die eerder besloten hadden om een einde te laten maken aan de bezetting van hun gebouwen door sans-papiers.

Begrip voor sans-papiers
De bestuursorganen, de directie en de personeelsleden van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) zeggen begrip te hebben voor de situatie waarin de sans-papiers zich in Brussel en België bevinden. "In april jongstleden nog heeft het departement RITS van de EhB mee het initiatief genomen voor de actie 'Containerplatform', die plaatsvond op het Muntplein", luidt het. "Wij zijn ervan overtuigd dat de sans-papiers, na ruim een week aanwezigheid in de schaduw van de Dansaertstraat, hun politieke aanklacht voldoende hebben kunnen uiten", luidt het nog. (belga/sps/vsv/gb)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234