Vrijdag 30/09/2022

Politie moet ‘chef-knokploeg’ opnieuw in dienst nemen

De geschorste hoofdinspecteur die in het najaar van 2009 de leiding had toen agenten gedetineerden afranselden in de gevangenis van Vorst, moet door de politiezone Brussel-Zuid opnieuw in dienst worden genomen. De Raad van State heeft de schorsing van de agent vernietigd.

Raad van State vernietigt schorsing agent die leiding had tijdens gevangenenisgeweld

De agenten, die stakende cipiers vervingen, pakten de gedetineerden toen zwaar aan volgens de Commissie van Toezicht. Ze sloegen de gevangenen en vernederden ze op een racistische manier. Toen dit uitlekte, braken rellen uit en werd een politiekantoor in Anderlecht in brand gestoken.

Het was de Commissie van Toezicht van de gevangenis van Vorst die in november vorig jaar met de feiten naar buiten kwam. Op 22 september en 30 oktober 2009 hadden agenten van de politiezone Brussel-Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) voor een zoveelste keer de stakende cipiers in de gevangenis van Vorst moeten vervangen. Daarbij gingen enkele agenten hun boekje te buiten. “Het gaat om extreem zware, ontoelaatbare feiten”, zei Commissievoorzitter Réginald de Béco toen. De Commissie kwam tot die bevindingen na getuigenissen van een tiental gevangenen, het gevangenispersoneel en een arts.

De getuigenissen zijn hallucinant: op 22 september hadden de agenten het gemunt op een gedetineerde die zijn gehandicapte moeder wou bellen, om haar te waarschuwen dat het bezoek de volgende dag was afgelast door de staking. Dat werd hem geweigerd. Toen hij uitleg vroeg aan een agent, sloeg die hem met een knuppel op het hoofd. Op 30 oktober zwaaiden de agenten van de zone Brussel-Zuid opnieuw de scepter in de gevangenis. Volgens het striemende rapport van de Commissie van Toezicht liepen agenten die dag gemaskerd door de gangen om niet herkend te worden. Ze deinsden er niet voor terug om de directie en het personeel te bedreigen wanneer die tussenbeide wilden komen. Op een gegeven moment sleurden vijf à zes agenten een gedetineerde naar het cachot. Hij werd verplicht zich uit te kleden, waarop ze zijn rug en zijn edele delen bewerkten met een knuppel. Ondertussen moest hij slogans à la ‘de profeet Mohammed is een pedofiel’ en ‘mijn moeder is een hoer’ scanderen. Een andere gedetineerde had een losgerukt oor, nog een andere werd in het gezicht geslagen met een fles.

Toen details over het machtsmisbruik uitlekten, braken rellen uit in Anderlecht. Jongeren gooiden molotovcocktails in het politiekantoor aan de Van Lintstraat in Anderlecht. De benedenverdieping brandde volledig uit. Diezelfde avond staken groepjes jongeren ook een auto in brand en vielen ze agenten in Vorst en Anderlecht aan. Eerder die dag had korpschef Alphonse Peeters twee hoofdinspecteurs geschorst. Het ging om de agenten die belast waren met de omkadering van het politiepersoneel binnen de gevangenis tijdens de staking.

De Raad van State volgde de advocaten hierin en besliste begin deze week dat de politiezone Brussel-Zuid een van de geschorste hoofdinspecteurs opnieuw in dienst moet nemen. “In principe moet de korpsleiding hem dezelfde functie teruggeven. De inkomsten die hij door zijn schorsing verloor (premies voor nacht- en weekendwerk, BM) moeten ook worden gecompenseerd. De zaak voor de tweede hoofdinspecteur is nog lopende bij de Raad van State. Maar we verwachten niet anders dan dat ook hij opnieuw aan de slag mag.”

De hoofdinspecteurs ontkennen volgens hun advocaten overigens elke betrokkenheid bij de baldadigheden in de gevangenis van Vorst. De agenten beweren dat ze ook geen getuigen waren van eventueel wangedrag door hun collega’s.

Het strafonderzoek tegen de agenten loopt nog altijd. Marijn Van Nooten zegt dat er sterke twijfels zijn over de geloofwaardigheid van de belastende getuigenissen van de gedetineerden. “Als agenten cipiers vervangen, zien de gedetineerden die niet graag komen. Ze haten de agenten, want door hun schuld zitten ze vast. Ze werken op die manier hun frustraties uit. Van zodra ze worden aangeraakt, zijn ze zogezegd geslagen.” Korpschef Alphonse Peeters zei gisteren akte te hebben genomen van het arrest van de Raad van State. Verder wilde hij geen commentaar kwijt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234