Vrijdag 15/11/2019

Maatschappij

Politie massaal ter plaatse in shoppingcenter Wijnegem voor opening JD Sports: ‘We wilden gewoon op alles voorbereid zijn’

Opening JD Sports Wijnegem. Beeld RV

De politie was zaterdag massaal ter plaatse in het shoppingcentrum van Wijnegem voor de opening van een nieuwe winkel van JD Sports. De sportketen kwam deze week in het oog van de storm terecht na een racistische uitlating door een manager van een vestiging in Luik. Het personeel van Wijnegem kreeg een spreekverbod opgelegd. De politie gaat nu evalueren of er nog bijkomende beveiliging moet zijn de volgende dagen.

“Drie rijen, graag! Eentje voor makakken, eentje voor gwers en eentje voor Arabieren!”, riep de vrouw die aan het hoofd stond van de Luikse vestiging van de populaire sneakerwinkel. Een filmpje van het incident vond zijn weg naar sociale media en dat deed een golf van protest ontstaan. Maar liefst vier filialen van de keten werden intussen al geplunderd. De politie wil in Wijnegem dan ook niets aan het toeval overlaten.

“Wij zijn inderdaad vooral zichtbaar goed aanwezig”, zegt Johan Wonnink van de politiezone Minos. “We krijgen daarvoor steun van de federale politie. Gezien de gebeurtenissen in andere winkels van dezelfde keten, wilden we niets aan het toeval overlaten. We wilden duidelijk maken aan eventuele personen die iets van plan waren dat ze beter twee keer nadenken.” Alles samen waren een veertigtal agenten heel de zaterdag in en rond het winkelcentrum aanwezig. Ook het waterkanon werd achter de hand gehouden voor als het nodig zou zijn. “We wilden gewoon op alles voorbereid zijn, want als er in een winkelcentrum een plundering uitbreekt, bestaat altijd het risico dat het uitbreidt naar andere winkels en dan is het hek helemaal van de dam. Daarom waren we dus massaal aanwezig.”

De politie Minos bleef samen met de versterking van de federale politie uiteindelijk tot sluitingstijd aanwezig, maar alles verliep zonder incidenten. Of er na het verlengde weekend nog toezicht zal zijn, valt nog af te wachten. “Dat zullen we nog evalueren”, aldus Johan Wonnink van de politiezone Minos. “De incidenten hebben zich vooral voorgedaan in Luik en Brussel naar aanleiding van uitspraken van een van de winkelmanagers. Die is ondertussen ontslagen dus we gaan er vanuit dat alles wel zal normaliseren. Tenzij er natuurlijk aanwijzingen zijn dat er toch iets op til zou zijn, maar voorlopig is daar geen sprake van.” 

Rassenscheiding 

Beelden van het incident in Luik werden verspreid via Facebook en gaan sindsdien viraal. Het filmpje zou op 23 oktober gemaakt zijn in een filiaal van JD Sports, in het Luikse shoppingcenter Médiacité. Het personeel van de winkel wordt daar telkens aan het einde van de werkdag gefouilleerd om zeker te zijn dat ze niets gestolen hebben. Deze keer vroeg een manager van de sportwinkel aan haar werknemers om zich hiervoor in drie groepen op te delen: ‘arabes’ (Arabisch sprekenden), ‘gwères’ (term uit de rapwereld voor Europeanen) en ‘macaques’ (racistisch scheldwoord voor kleurlingen). De manager werd inmiddels ontslagen.

Wellicht vormen haar uitspraken op basis van rassenscheiding aanleiding voor plunderingen van verschillende filialen van JD Sports. De zaak zorgt echter voor zoveel verontwaardiging dat via Facebook wordt opgeroepen om vandaag om 15 uur te betogen aan de bewuste JD Sports-winkel in Luik. Willy Demeyer, burgemeester van Luik, roept op tot kalmte.

Opmerkelijk: geen van de geplunderde JD Sports-vestigingen is de winkel waarin het incident gebeurde (de geplunderde winkel in Luik is een ander filiaal in die stad, aan de Place Saint-Lambert, red.). De plunderingen zijn dus gericht tegen de volledige keten, maar wel zo goed als zeker gelinkt aan de racistische uitschuiver in het filiaal in Médiacité. Er kwamen zaterdag wel tientallen mensen opdagen om hun ongenoegen te uiten over de racistische uitlatingen van de uitbaatster van de winkel. De winkel zelf bleef gesloten, er waren geen incidenten.

‘Rennend en schreeuwend’

Een woordvoerder van het Amsterdamse JD Sports dat geplunderd werd, zegt geschokt te zijn. “We weten niet of er een verband is met de overvallen in het buitenland, en weten ook niet waarom wij worden uitgekozen. Daar hebben we geen signalen over gehad.” Over de veiligheidssituatie in andere winkels doet de woordvoerder geen uitspraken. “We zijn altijd alert, maar houden voor ons personeel rekening met de huidige situatie. We zijn wel gewoon open.”

Personeelsleden van de JD Sports op het Bijlmerplein leken vrijdagmiddag niet erg onder de indruk van de plundering van de avond tevoren. Een van de personeelsleden was aanvankelijk geschrokken. “Ze kwamen rennend en schreeuwend binnen, je weet eerst niet wat je overkomt. Ik heb geen wapens gezien. En voordat je doorhebt wat er aan de hand is, zijn ze alweer weg.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234