Zaterdag 31/10/2020

Justitie

Politie mag woning illegaal niet betreden zonder rechterlijk bevel

Beeld BELGA

De politie die een illegale migrant wil oppakken zodat die het land kan uitgezet worden, mag de woning van die illegaal niet betreden zonder toestemming van de betrokkene zelf of een rechter. Een Tunesische twintiger die door de Leuvense politie in zijn woning was opgepakt en op het punt stond uitgewezen te worden, moet dan ook vrijgelaten worden. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist, meldt meester Zouhaier Chihaoui, advocaat van de Tunesiër.

De Tunesiër had op 26 maart al het bevel gekregen het grondgebied te verlaten maar gaf daar geen gehoor aan. Op 26 oktober volgde een tweede bevel maar ditmaal ging het om een "bevel om het grondgebied te verlaten en vasthouding met het oog op verwijdering". De Leuvense politie voerde dat bevel uit en pakte de Tunesiër op. De Leuvense raadkamer bevestigde de vrijheidsberoving maar de advocaat van de Tunesiër ging in beroep bij de Brusselse KI. Die KI heeft nu geoordeeld dat het vaststaat dat de Leuvense politie de woning betrad waar de Tunesiër verbleef maar dat ze dat helemaal niet mocht.

"Krachtens artikel 15 van de grondwet is de woning onschendbaar", klinkt het in het arrest. "De woning kan in principe niet zonder toestemming van de persoon die het genot ervan heeft, betreden worden behalve in de gevallen die de wet voorziet en in de vorm die zij voorschrijft. Het betreden van een woning om personen die illegaal in het land wonen, administratief aan te houden, is niet bij wet voorzien."

De politie beschikte ook niet over een machtiging van een gerechtelijke instantie of de toestemming van de Tunesiër zelf, aldus de KI. "Uit het proces-verbaal van 26 oktober en het administratief verslag blijkt niet dat er toestemming tot het betreden van zijn woning aan appellant werd gevraagd en bekomen. Er bestaat geen schriftelijke toestemming. Geen enkel element van het dossier maakt het aannemelijk dat appellant zijn impliciete toestemming om zijn woning te betreden aan de politie heeft verleend."

"Bij gebrek aan enige machtiging en bij ontstentenis aan een duidelijk impliciete of uitdrukkelijke toestemming vormden de woonstbetreding en de vasthouding die daarop volgde, bijgevolg een fundamentele en ernstige schending van artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en artikel 15 van de Grondwet", oordeelde de KI, die daarop de vrijlating van de Tunesiër beval.

Meester Chihaoui, de advocaat van de Tunesiër toont zich zeer verheugd over de uitspraak van de KI. "Het hof van beroep in Brussel heeft duidelijk beslist dat er geen enkel wettelijk kader is in België om de woning van illegalen binnen te dringen op basis van een administratief opsluitingsbevel van de Dienst Vreemdelingenzaken", klinkt het. "Dergelijke acties zijn ongrondwettelijk. De woning is onschendbaar, ook voor illegalen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234