Zaterdag 28/05/2022

Update

Politie Limburg nam vorig jaar 18,6 miljoen misdaadgeld in beslag

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De provincie Limburg blijft in het oog springen inzake drugslaboratoria en wietplantages. De federale gerechtelijke politie Limburg deed daarbij ook aan "buitgerichte recherche", want in 2016 is er zomaar eventjes 18,6 miljoen euro misdaadgeld rechtstreeks in beslag genomen. Het ging om huizen, voertuigen, juwelen en cash geld. "Op die manier treffen we de criminelen het hardst", aldus hoofdcommissaris Kris Vandepaer en procureur Guido Vermeiren vandaag in Hasselt.

In 2016 zijn bij de FGP 17 nieuwe dossiers inzake de productie van synthetische drugs opgestart, 3 cannabisdossiers en 9 nieuwe dossiers over cocaïne. "De afgelopen week waren er drie afvaldumpingen van chemische stoffen en daaruit blijkt dat er nog drugslabs actief zijn. Einde februari vorig jaar rolden we 17 plantages in 1 dossier op. De plantages stonden onder meer in Maasmechelen, Bree, Genk, Zutendaal en Riemst. De bende bestond Belgisch-Nederlandse Koerden. Dat onderzoek leidde tot 9 aanhoudingen in België en 6 in België. Met Pasen vorig jaar deden we een recordvangst van 3,5 ton cocaïne, die in blokken marmer zat en waarvan 1 ton coke in Spanje onderschept werd", legde hoofdcommissaris Vandepaer uit. In totaal zijn in Limburg vorig jaar ruim 200 wietplantages opgedoekt.

Inzake "buitgerichte recherche" voegde Vandepaer eraan toe dat de FGP door een onderzoek naar fraude met groene stroomcertificaten ervoor gezorgd heeft dat de overheid 10 miljoen euro aan certificaten niet heeft moeten uitbetalen. Hij had het verder over een dossier rond btw- en accijnsfraude met de recuperatie van 10 miljoen euro aan ontdoken rechten. "We hebben ook extra aandacht aan wapenzwendel besteed. Heel wat wapens worden via het Darknet verhandeld", aldus procureur Vermeiren . In december werden bij een verdachte in Leopoldsburg 23 wapens aangetroffen. "Het ging om mortier- en handgranaten, kalasjnikovs en een M-16", verduidelijkte Vandepaer.

undefined

Cybercriminaliteit en terrorisme

Cybercriminaliteit en terrorisme zijn voor de FGP enkele van de prioriteiten voor de toekomst. "Oplichting, fraude en handel via het internet vormen de criminaliteit van de toekomst. Vanachter een computerscherm kan men van alles doen, zoals bijvoorbeeld ook drugshandel. De terrorismedossiers hebben ook heel wat capaciteit gevraagd", zei hoofdcommissaris Kris Vandepaer nog.

Inzake terrorisme werden er in 2016 800 informatierapporten opgesteld door de Limburgse FGP. In 2014 stond de teller op 150 en in 2015 waren er 500 informatierapporten. Voor dergelijke informatie omtrent terrorisme gebeurt er ook een uitwisseling met de lokale politiediensten. "De computer crime unit wordt geconfronteerd met een exponentiële toename van 'devices'. De uitlezing van dergelijke devices, zoals laptops, computers, smartphones en smartwatches, zorgt voor meer werklast. In 2016 hebben we 1.165 devices uitgelezen. De internetrecherche krijgt dus meer werk", zei Vandepaer.

De hoofdcommissaris legde ook uit dat speurders in aanraking komen met nieuwe technieken. "Vroeger konden we een huiszoeking doen op een klassieke manier. Nu beschikt elke nieuwe woning over domotica, waarbij vanop afstand verlichting of verwarming aangezet kunnen worden. Deze nieuwe technieken vragen voor onze onderzoeken ook meer capaciteit", aldus Vandepaer die het tot slot over de diefstallen had.

De Limburgse FGP behandelde 74 dossiers en dat leidde tot 53 aanhoudingen inzake diefstallen en inbraken. De FGP hielp een 75-koppige jeugdbende in Nederlands-Limburg mee oprollen. Die was verantwoordelijk voor een diefstallenplaag van BMW's en Range Rovers. Op aangeven van de Limburgse speurders zijn in Nederland 20 tot 25 verdachten opgepakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234