Maandag 24/02/2020

Politie krijgt voor het eerst vrouw als baas

De Federale Politieraad wil dat de ministers van Justitie en van Binnenlandse zaken Catherine De Bolle (41) kiezen als de opvolger van commissaris-generaal Koekelberg. Ze zal het eerste vrouwelijke hoofd van de federale politie zijn.

De voorzitter van de Federale Politieraad wilde gisteren niet bevestigen dat ze Catherine De Bolle voordragen. "We communiceren pas als de twee betrokken ministers ons eindrapport hebben ontvangen. Dat kan één tot twee dagen duren", klonk het. Andere bronnen bevestigen het wel.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (cdH) kunnen het advies nog naast zich neerleggen en een andere kandidaat kiezen. Maar dat lijkt heel onwaarschijnlijk. De benoeming van De Bolle zou nog slechts een formaliteit zijn.

Eenenveertig jaar is Catherine De Bolle, moeder van drie zonen en korpschef van Ninove. Ze is een product van de vroegere rijkswacht. Al was De Bolle bijna nooit rijkswachter geworden. Ze was vier centimeter te klein en werd pas toegelaten na een opleiding tot juriste én een wetswijziging.

De Bolle startte haar carrière als juriste bij Alain Duchatelet, de voormalig Directeur-Generaal van de federale politie. "Catherine De Bolle leidde mee de kleine integratie van de spoorweg-, zeevaart- en luchtvaartpolitie in goede banen. Ze leverde schitterend werk, goot die moeilijke hervorming in wetten en vergemakkelijkte daarmee ook de latere eenmaking van de politie."

In 2001 zag Duchatelet zijn juriste vertrekken naar Ninove, waar ze korpschef werd. "Haar vertrek was een groot verlies", zegt Duchatelet nog. Af en toe ziet hij de toekomstige commissaris-generaal nog. Ze zitten samen in de redactieraad van het politietijdschrift Vigilis en werken aan een boek over de openbare orde. "Haar interesse in de politie is vrij breed", weet Duchatelet.

Nog een fan van Catherine De Bolle is Dirk Van Nuffel, korpschef van Brugge en voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP). "Catherine De Bolle was vijf jaar vice-voorzitter van het VCLP, voor het Vlaamse Gewest. Ze concentreerde zich op het onderzoeken van de gevolgen van een staatshervorming en herverdeling van bevoegdheden op de werking van de politie."

Haar grote troef is volgens Van Nuffel dat ze zeer kritisch is. "Ze stelt ook evidente dingen in vraag. Zo iemand kan heel belangrijk zijn om eventuele heilige huisjes te slopen. Catherine De Bolle is ook iemand die vooruit blikt en anticipeert."

Van Nuffel kent De Bolle ook persoonlijk. "Ze zal het misschien niet leuk vinden dat ik dat verklap, maar ze kan bijzonder lekker koken. Catherine is ook een echte familievrouw." De kleine gestalte van De Bolle ziet Van Nuffel niet als een belemmering. "Ze kan zeker haar mannetje staan."

Gert Cockx van de politievakbond NSPV werkte in een vroeger leven samen met De Bolle als jurist. "Ze was een aangename collega met een enorme dossierkennis. Ze moet intussen ook een duidelijk beeld hebben van de pijnpunten bij de politie. Ik geloof dat zij voor verandering kan zorgen." Toch vreest Cockx ook weerstand.

"Vergeet niet dat De Bolle straks moet samenwerken met twee huidige directeur-generaals die ook kandidaat waren om Koekelberg op te volgen. Ik moet daar geen tekening bij maken, zeker? Haar voorganger heeft die tegenstand ook zwaar onderschat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234