Dinsdag 02/03/2021

Politie klist drie topmaffiosi

De Russo’s heersen al drie decennia over Nola en omstreken, ten oosten van Napels. Met zo’n veertig dorpen en steden in hun broekzak is de Russoclan een van de machtigste families van de camorra.

Het zijn geen kleine garnalen, maar behoorlijk vette vissen die de Italiaanse politie kon strikken. Met de arrestatie van Carmine, Pasquale en Salvatore Russo is de gelijknamige clan zowat onthoofd. De eerste van drie arrestaties was meteen ook de meest spectaculaire. Zaterdagochtend vielen zo’n twintig tot de tanden gewapende agenten een kippen- en konijnfokkerij binnen in het zuidelijke Somma Vesuviana, in de buurt van Nola. De Italiaanse autoriteiten waren zeker van hun stuk bij de inval, want camorrist Salvatore was de woonst even voordien binnengegaan na een ochtendlijke jachtpartij. Helaas, kort na de bestorming van de fokkerij leek de actie vergeefs, geen spoor te bekennen van de sinds ‘95 onvindbare maffiaboss.Tot een alerte agent een valse muur in de keuken van het gebouw ontdekte. Die leidde naar twee verborgen slaapkamers waar de 51-jarige Salvatore de schare agenten opwachtte met een uzi-machinegeweer en een hoop andere vuurwapens. Een bloedbad leek in de maak, maar zoals zo vaak bij arrestaties van maffiabazen verliep die zonder enige slag of stoot. De enige klap die werd uitgedeeld was niet aan een agent, maar aan een fotograaf. Bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Napels werd de pas gekliste Salvatore onder grote belangstelling naar een politiewagen geleid. Een tafereel dat deed denken aan het wegleiden van ex-Cosa Nostrabaas Bernando Provenzano bij diens arrestatie in 2006. Tientallen fotografen, trotse carabinieri en een extatisch publiek dat de maffiosi voor het vuil van de straat uitmaakt. Salvatore Russo bleef ogenschijnlijk rustig onder het gejoel, maar kon het niet laten om een te dicht genaderde fotograaf een flinke trap te verkopen. De tot levenslang veroordeelde moordenaar was een van de dertig meest gezochte misdadigers van Italië.

Beveiligingssysteem

Daags nadien viel ook Pasquale Russo, de beruchte broer van Salvatore, ten prooi aan de politiediensten na een telefoontje in familiekring over de arrestatie van zijn jongere broer. De politie kon de oorsprong van het telefoontje traceren en kwam zo Pasquale op het spoor. Lang werd gedacht dat de broers samen waren ondergedoken, een hypothese die gestaafd werd door de tweede slaapkamer die Salvatore’s onderduikadres in Somma Vesuviana werd aangetroffen. Mogelijk sliep de 62-jarige Pasquale wel eens bij zijn jongere broer, maar de beruchte boss had evenwel ook een geheime schuilplaats in Sperone, in de buurt van Avellino, ten oosten van Napels. De carabinieri drongen die schuilplek gisteren samen met de Napolitaanse anti-maffiabrigado binnen en stootten op een zwaarbeveiligde plek, voorzien van de nodige beveiligingssystemen, vuurwapens, afluisterapparatuur én een boek van de Napolitaanse journalist Gigi Di Fiore, getiteld La Camorra. Van zodra een niet-geïdentificeerde persoon de woning van Pasquale betrad wist de voorvluchtige don wat te doen en dook onder. Helaas, alle apparatuur ten spijt zit een van de tien meest gezochte Italiaanse misdadigers nu samen met zijn broers Salvatore en Carmine, die gisteren ook werd gearresteerd bij de inval, achter slot en grendel in de gevangenis van Poggioreale. Dat de heerschappen in hun eigen territorium worden gesnapt, bewijst dat ze vanuit hun schuiloord de touwtjes nog altijd stevig in handen hadden.De arrestatie van het trio is een opsteker voor de Italiaanse regering. “Dit is een zware slag voor de camorra”, vertelt Roberto Maroni, minister van Binnenlandse Zaken. “Het net sluit zich rond de topcriminelen. De laatste maanden zijn we erg succesvol in onze oorlog tegen de maffia. We blijven verder strijden, tegen alle vormen van georganiseerde misdaad.”

Nuova Famiglia

De camorra is door de arrestaties van het triumviraat niet meteen onthoofd, maar moet toch serieus aan slagkracht inboeten. De Russo’s zijn dan wel aangehouden, in dergelijke organisaties is opvolging verzekerd. Of er staat een nieuwe garde camorristi klaar, of de familie wordt opgeslokt door een andere clan.De Russoclan is een van de tientallen groepen die Napels overheerst. Met zo’n veertig dorpen en steden in hun ‘bezit’ hebben de Russo’s een groot deel van de macht in handen. De maffiose activiteiten van de familie gaan terug tot de jaren zeventig, toen de beruchte boss Carmine Alfieri oppermachtig was in de streek rond de Vesuvius. Alfieri was een van de grote namen van de Nuova Famiglia, een groepering van clans die na de Tweede Wereldoorlog rijk werden met sigarettensmokkel, bouwspeculatie en toerisme. Hun handel floreerde, tot Raffaele ‘o Professore’ Cutolo de Nieuwe Familie aan flarden schoot en met zijn eigen Nuova Camorra Organizzata (NCO) het laken naar zich toe trok. De moordende strijd tussen de NCO en de Nuova Famiglia (NF) eiste in de jaren tachtig één dode per werkdag. De vete werd begin jaren negentig uiteindelijk beslecht in het voordeel van de Nieuwe Familie, die na een tijd uiteen viel in tientallen rivaliserende clans, waaronder de machtige Russo’s. De camorra telt naar schatting nog zo’n dertig clans, goed voor vijfduizend leden en een omzet van vele miljarden euro’s.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234