Vrijdag 03/04/2020

Video

Politie houdt islamkenner Montasser AlDe'emeh voor terrorist: "Vandaag voelde ik mij een ander"

Beeld Kos

Jihadkenner en onderzoeker aan de Universiteit van Nijmegen Montasser AlDe'emeh is vanmiddag het slachtoffer geworden van enkele agressieve Brusselse agenten die hem voor een terrorist hielden. Het verhaal, dat AlDe'emeh vanavond ook in De Afspraak deed, staat op de Facebookpagina Tussen Vrijheid en Geluk. De politie zegt de zaak te bekijken.

Pieter Stockmans, die samen met Montasser het boek De Jihadkaravaan schreef, doet het verhaal uit de doeken op Facebook. Hij vertelt de gebeurtenissen vanuit het standpunt van de islamoloog.

"Ik had een lezing in de Commissie Binnenlandse Zaken van het Brusselse parlement in de Lombardstraat 69. Een lezing over radicalisme dan nog, waar ik mijn ervaring ging delen over hoe we gewelddadige radicalisering kunnen tegengaan. Ik sprak er voor parlementsleden en politici. Daarna ging ik eten met ouders van Syriëstrijders die hun zonen verloren."

"Daarna, in de auto in de buurt van de Anspachlaan, hielden drie agenten me tegen aan een kruispunt. Ze gebaarden dat ik opzij moest gaan en dat ik mijn raam moest opendoen. Ze vroegen mijn identiteitskaart, rijbewijs en papieren van de auto. Ik gaf alles zonder problemen. Een andere agent was aan het bellen. Plots kwamen zeven agenten naar mijn auto."

AlDe'emeh vertelt hoe een van de agenten vroeg welke talen hij sprak, waarop hij "Nederlands, Frans, Engels en Arabisch" antwoordde. Waarop de agent vertelde dat "hier geen Arabisch gesproken wordt".

"Hier geen jihad!"

"Ze zeiden dat ik de motor van mijn auto moest stil leggen en mijn sleutels op het dashboard moest leggen. Ik deed alles wat ze vroegen, rustig. Ze deden mijn koffer open en ze zagen dozen met exemplaren van ons boek De Jihadkaravaan."

Daarop werd AlDe'emeh bevolen uit de auto te stappen en gefouilleerd. Hij zegt dat zijn portefeuille onderzocht werd en de kaart en batterij uit zijn gsm werden gehaald. Volgens de islamoloog probeerde hij uit te leggen dat hij onderzoek doet naar radicalisering voor Binnenlandse Zaken, maar werd hij bevolen te zwijgen.

Beeld kos

"Alsof ik een terrorist was"

"Ik ergerde me aan hen, en hoe harder ik me ergerde, hoe harder ze me tegen de auto duwden. Omstaanders stopten en begonnen foto's te nemen, alsof ik een terrorist of een crimineel was. Wat een vernedering. Ik ben nog altijd in shock."

Na een kwartier kreeg AlDe'emeh de vraag om te vertrekken. Hij eiste naar eigen zeggen een uitleg voor de harde aanpak, maar kreeg die niet. Integendeel, agenten zouden gedreigd hebben hem een boete voor foutparkeren te geven. De jihadkenner diende een klacht in tegen de agenten. "De verklaring was dat ik op een "terrorist" leek die ze zochten. Ik laat dit niet passeren", klinkt het in de Facebookpost. "Die agenten gedroegen zich racistisch."

Contraproductief

"Het kan natuurlijk dat die agenten gespannen zijn, maar dit is contraproductief", zei een duidelijk geëmotioneerde AlDe'emeh vanavond ook in De Afspraak. "Ik was helemaal akkoord met het feit dat ze mij controleerden. Ik heb ook geen weerstand geboden, anders zat ik nu op het commissariaat. Maar ik ben wel in shock en vooral gefrustreerd door de manier waarop ik gecontroleerd ben en de opmerkingen als 'hier geen Arabisch'. Ik voel nu de frustraties waar ik zo vaak over spreek, bij mezelf: op basis van uiterlijke kenmerken opzij worden gezet en zonder enig respect behandeld worden. Dit gaat om menselijkheid tegenover je medemens."

Hij waarschuwt dat de verkeerde aanpak de frustratie alleen maar voedt en jongeren net in de radicalisering duwt. "Vandaag voelde ik mij een ander. Een vreemd orgaan in de samenleving. Een Arabier."

AlDe'emeh reed na het voorval naar zijn lokale politiecommissariaat in Molenbeek, waar hij klacht indiende tegen de agenten die hem onrespectvol behandelden. "Ze gingen een onderzoek starten. Ik eis verontschuldigingen van die agent zelf. De politie moet haar werk doen, maar de manier waarop stoort mij. Ik heb meegewerkt aan de controle. Als men dit al met mij doet, wat doen ze dan met anderen?"

Montasser AlDe'emeh vertelde zijn verhaal vanavond in 'De Afspraak'.Beeld VRT
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234