Donderdag 18/07/2019

stakingen

Politie gaat staken omdat cipiers staken

Agenten zijn het beu dat ze moeten inspringen bij de stakingen van cipiers. Beeld PHOTO_NEWS

Omdat de cipiers gaan staken, willen nu ook de politieagenten het werk neerleggen vanaf 29 december.

Door de staking in de gevangenissen zullen agenten opgevorderd worden. "Dat zijn we beu", zegt de liberale vakbond VSOA. "We dienen dan ook een stakingsaanzegging in, puur en alleen om te vermijden dat onze mensen eindejaar in de gevangenis moeten doorbrengen."

Staken blijkt besmettelijk. Nog maar pas heeft het ACOD aangekondigd in de eindejaarsperiode - onder meer van 27 tot 30 december - het werk te zullen neerleggen, of daar komt de volgende beroepsgroep al met een stakingsaanzegging. "We willen het sociale leven van onze politieagenten vrijwaren", zegt nationaal voorzitter Vincent Gilles. "Want door de staking van het ACOD zullen de opgevorderde politiemensen hun kerstperiode opnieuw moeten doorbrengen in de gevangenissen om stakende cipiers te vervangen."

En dat kan niet, in de huidige omstandigheden. De politie is nu al onderbemand en overbevraagd. "Denk daarbij aan de opdrachten in het kader van de terreurdreiging niveau 3, de Bob-campagne en de reguliere politietaken die de veiligheid van de bevolking dienen te garanderen. Intussen blijven we met een tekort van 3.000 voltijdse krachten zitten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden