Maandag 21/09/2020

Update

Politie en migranten slaags bij ontruiming 'jungle' van Calais

Beeld AFP

De politie en een groep van ongeveer vijftig migranten zijn slaags geraakt tijdens de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais dat de bijnaam 'jungle' heeft gekregen. Er wordt met stenen gegooid naar de politie, de Franse ME voert charges uit en zet traangas in, vertellen Volkskrant-correspondent Peter Giesen en De Morgen-journalist Filip Michiels vanuit het kamp.

De ontruiming van het kamp zou een week geleden beginnen, maar liep vertraging op door klachten van migranten en verenigingen tegen het besluit tot ontruiming. De rechter in Lille wees die bezwaren donderdag af.

De politie heeft de bewoners in het zuidelijke deel van de kampementen gezegd te vertrekken, bijvoorbeeld naar de opvang die voor hen in de vorm van een containerkamp is opgezet. Slopers verwijderen de tenten en hutten. Aan de rand van het gebied dat wordt ontruimd ontstonden botsingen tussen agenten en migranten. "Een aantal relschoppers bekogelde de arbeiders die moesten opruimen. Daarop ging de politie tussen beiden instaan en zette die traangas in", zegt De Morgen-journalist Filip Michiels. "Er ontstond ook even brand." Eén actievoerder van de Britse organisatie 'No Borders' werd opgepakt.

In overige delen van de jungle is het rustig, zegt Volkskrant-correspondent Giesen. "Daar staan ze gewoon weer cricket te spelen."

Alternatieve opvang

De vluchtelingen is volgens de Franse autoriteiten aangeboden om naar een asielzoekerscentrum te gaan om ze zo te overreden de jungle te verlaten, maar migranten zelf vertellen Giesen dat de politie vandaag op de stoep stond met de mededeling "ga weg". "Dat lijkt me iets aannemelijker", zegt Giesen. Buiten het kamp staan bussen te wachten om asielzoekers naar centra te brengen.

Giesen: "De meeste mensen reageren gelaten. Ik sprak een meisje uit Eritrea dat zei: 'the jungle is my home'. Toen ik vroeg waar ze naartoe zou gaan als ze toch moest vertrekken, antwoordde ze dat ze dat niet wist." Een Iraniër vertelde Giesen naar Engeland te willen, omdat het gevaarlijk is in het kamp. Vanwege de kou, en omdat er mensensmokkelaars met wapens in het kamp zouden zijn.

Actievoerders probeerden de sloop te belemmeren door medewerkers van sociale diensten te belagen. De actievoerders van de beweging No Borders (Geen Grenzen) probeerden ook te voorkomen dat migranten in bussen stapten om naar een opvang buiten Calais te worden gebracht, meldde de krant Le Figaro.

Het kan enige tijd duren voor alle onderkomens en afval van het terrein van circa 100 bij 100 meter is verwijderd. In de krottenwijk wonen naar schatting 3.500 mensen. Giesen sprak hulpverleners die stellen dat het tempo waarin vluchtelingen het kamp vrijwillig verlaten vandaag niet toenam. De afgelopen vier maanden hebben ongeveer 2.700 vluchtelingen het kamp vrijwillig verlaten.

Voorlopig wordt geen geweld gebruikt tegen vluchtelingen die (nog) niet willen vertrekken, zegt Filip Michiels. "De hele operatie gaat een drietal weken duren. De vraag is wat zal gebeuren met mensen die hardnekkig weigeren te vertrekken." De prefect van de regio maakt zich sterk dat een nieuw onderkomen kan worden gevonden voor iedereen die gedwongen wordt het kamp te verlaten.

Nieuwe jungles

Eind vorige week oordeelde de rechter dat een groot deel van de jungle van Calais mag worden ontruimd. Alleen openbare voorzieningen zoals een school, een kerk, een theater en een bibliotheek mogen blijven staan. De woonhutjes, restaurants en winkels moeten verdwijnen.

Volgens de Franse staat wonen er duizend migranten in het zuidelijke deel, voor wie alternatieve opvang beschikbaar is. Volgens hulpverleningsorganisaties bedraagt het werkelijk aantal inwoners 3.500, zodat het aanbod aan alternatieve opvang schromelijk tekort zou schieten.

Volgens de planning zal het drie weken duren voordat het zuidelijke deel van de jungle leeg is. Pas dan zullen de bulldozers verschijnen. Op soortgelijke wijze werd eerder een strook van honderd meter langs de weg naar de haven ontruimd.

In de zomer van 2015 verbleven er naar schatting zes- tot zevenduizend migranten in de jungle, de laatste tijd was de populatie sterk teruggelopen. Veel migranten voelen weinig voor het aanbod van de Franse staat, omdat ze geen asiel in Frankrijk willen aanvragen.

Ze willen de vrijheid behouden om te proberen naar Engeland te komen. Daarom vrezen de autoriteiten de opkomst van nieuwe jungles, elders langs de Franse en Belgische kust. Ook de druk op het binnenkort te openen tentenkamp van Artsen Zonder Grenzen in Grande Synthe, bij Duinkerken, zou flink kunnen toenemen.

Beeld AFP
Slopers en agenten ontruimen het vluchtelingenkamp in Calais dat de bijnaam 'jungle' kreeg.Beeld Getty Images
Beeld AFP
Vluchtelingen in de 'jungle' van Calais.Beeld Getty Images
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234