Vrijdag 27/11/2020

Aanslag joods museum

Politie blundert met gouden tip over Nemmouche

Politiebewaking bij de aankomst van Nemmouche in Brussel voor de Kamer van inbeschuldigingstelling.Beeld BELGA

De Brusselse politie heeft niks gedaan met een tip die snel naar de dader van de aanslag van het Joods Museum had kunnen leiden. Als straf zijn de betrokken directeur en zijn rechterhand alleen enkele bevoegdheden kwijt. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure.

Na het verspreiden van beelden van de raid loopt een tip binnen bij Bart B., een lid van de lokale informantendienst Brussel. De tipgever herkent de kalasjnikov als een wapen dat pas in het milieu zou zijn verkocht. B. krijgt van een hogergeplaatste officier de opdracht om onmiddellijk een vertrouwelijk rapport op te stellen. De politieman talmt echter met het opstellen van dat verslag, waardoor de antiterrorismecel van de federale politie niet op de hoogte is van de info. Nemmouche slaagt er intussen in naar Frankrijk te vluchten.

Toen de directie van de FGP Brussel lucht kreeg van de flater, zou ze zelf de procureur des Konings van Brussel hebben ingelicht. "Naar aanleiding van dit incident is er een audit aangevraagd voor het hele team van informantenbeheerders. Dat loopt nog.", zegt politiewoordvoerder Peter De Waele.

Mehdi Nemmouche.Beeld BELGA
Een agent aan de ingang van het Joods Museum in Brussel.Beeld AFP

Parket onderzoekt de zaak

"Het parket van Brussel heeft begin augustus 2014 van de federale politie het bericht gekregen dat er enkele dagen na de aanslag mogelijks nuttige informatie verkregen is via een informant van de federale politie", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Die informatie werd mogelijks niet of niet correct door een politieman opgenomen in een vertrouwelijk verslag en evenmin overgemaakt aan de gerechtelijke overheid. Om uit te klaren of een politieambtenaar in de fout is gegaan, heeft het parket een opsporingsonderzoek geopend. Dat onderzoek is nog steeds lopende."

Het parket heeft de informatie overgemaakt aan het federaal parket en heeft die ook opgenomen in een reeds lopend onderzoek naar wapenhandel. "Er is op dit moment nog geen concrete link aangetoond tussen de verkregen informatie en de aanslag op het Joods Museum maar het onderzoek wordt verdergezet", aldus nog het parket.

Artikel 44, 11de lid van de Wet op het Politieambt bepaalt immers dat een politieambtenaar die, wetens en willens, persoonsgegevens of informatie achterhoudt die van belang zijn voor de strafvordering of aanleiding kunnen geven tot maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van personen, de openbare veiligheid of de openbare gezondheid, een gevangenisstraf van 1 tot 6 maanden en/of een geldboete 156 tot 3.000 euro riskeert. De federale politie heeft intussen al intern maatregelen genomen tegen de politieman.

Vergist

"Ook wij werden begin augustus op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen", zegt woordvoerster Tine Hollevoet. "De politieman waar het over gaat, is meteen overgeplaatst naar een andere dienst binnen de FGP Brussel. Tegelijkertijd is er een audit bevolen van de dienst informantenwerking. Die zou binnenkort afgerond worden maar het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken."

Het Brusselse parket heeft in augustus de informatie overgemaakt aan het federaal parket maar uit onderzoek is intussen gebleken dat de tipgever zich vergiste, melden zowel het Brusselse parket als het federaal parket. "De tip ging niet over het wapen waarmee de aanslag werd gepleegd", klinkt het.

Het Brusselse parket heeft de tip ook opgenomen in een reeds lopend onderzoek naar wapenhandel maar over dat onderzoek wordt voorlopig geen verdere informatie gegeven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234