Vrijdag 07/05/2021

Nationale betoging

Politie arresteert 28 relschoppers na nationale betoging

Een politieman in burger raakte gewond bij de rellen met betogers. Beeld REUTERS
Een politieman in burger raakte gewond bij de rellen met betogers.Beeld REUTERS

Het einde van de nationale betoging is ontsierd door relletjes aan Brussel-Zuid. 28 relschoppers werden gearresteerd. Ondertussen is het hele parcours van de betoging weer opengesteld voor het verkeer. Aan de betoging namen volgens de politie 80.000 mensen deel, volgens de organisatie waren er 100.000 deelnemers.

De ordediensten hebben in de marge van de nationale betoging in Brussel 28 relschoppers gearresteerd, drie administratief omdat ze de orde verstoorden en 25 gerechtelijk wegens vandalisme, geweld tegen de politie en oproer. Twaalf mensen raakten gewond, zo meldt de politie.

Volgens de politie is de betoging in het algemeen goed verlopen. Bij aankomst aan het Zuidstation mengde een groep anarchisten zich echter in de betoging om onrust te stoken. Ze gooiden verkeersborden naar de ordediensten. "Enkele betogers volgden dat voorbeeld, maar werden tot de orde geroepen door de interne ordediensten van de betoging", luidt het.

De politie was snel massaal aanwezig en dreef de met projectielen gooiende relschoppers met behulp van waterkanonnen en traangas bijeen. Vier agenten raakten daarbij lichtgewond. Bij de betogers telde de politie acht gewonden. Eén betoger raakte verbrand aan voet en been door een bommetje dat een andere betoger had gegooid. Er was lichte schade langs het parcours. Twee ramen sneuvelden.

Het parket van Brussel heeft al beslist om over te gaan tot de voorlopige aanhouding van de personen die gerechtelijk aangehouden werden. Ze zullen verhoord worden alvorens een definitieve beslissing over hen genomen wordt.

De politie telde circa 80.000 betogers. Tegen 15.00 uur waren de meesten van bij het Zuidstation naar huis vertrokken.

Eerder op de middag onderbrak ACV-voorzitter Marc Leemans al zijn toespraak om de betogers op te roepen van die plaats weg te blijven. Bij de vorige nationale betoging, in november vorig jaar, was het ook al op die plaats dat het tot rellen kwam.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Confrontatie

De betogers eindigen hun mars aan het Zuidstation, waar de vakbondsleiders het woord nemen. De politie telde in totaal zo'n 80.000 mensen. De bonden spreken van 100.000 betogers. Begin deze week hadden de vakbonden nog laten weten "veel volk" te verwachten, zonder zich te wagen aan concrete voorspellingen.

Een aantal betogers heeft er de confrontatie met de politie opgezocht aan de spoorwegbrug van het Zuidstation en steken er vuilnisbakken in brand en gooien met rookbommen en nadarhekken. Een paar tientallen betogers, van wie enkelen gemaskerd, provoceerde de politie met vuurwerk en bommetjes. De politie zette het waterkanon in en chargeerde, stelde Belga ter plaatse vast. De straat is volledig afgezet.

Met de betoging verzetten de bonden zich tegen het voor hen "onverteerbare" regeerakkoord dat vorig jaar werd afgesloten. "Voor de werknemers en de gerechtigden op sociale uitkeringen blijven er na 1 jaar regeringsbeleid alleen maar kruimels over", klinkt het in een gemeenschappelijk pamflet. De bonden eisen onder meer het herstel van de koopkracht, een verschuiving van belastingen met een rechtvaardige bijdrage van grote vermogens en kapitaalinkomens, en banenplannen met extra inspanningen om kwetsbare groepen aan het werk te krijgen.

Buiten aan het Noordstation stonden rond 11 uur al duizenden betogers klaar voor de optocht richting Zuidstation. Ondanks de oproep van de bonden vooraf om het niet te doen, gooien manifestanten voortdurend bommetjes. Behalve veel vakbondsmilitanten zijn ook delegaties van linkse partijen duidelijk aanwezig, onder wie sp.a-voorzitter John Crombez en ex-premier Elio Di Rupo (PS). De betogers stapten door het centrum van Brussel richting het station Brussel-Zuid (zie kaart onderaan).

Een honderdtal havenarbeiders, van wie enkelen gemaskerd, heeft ter hoogte van de Financiëntoren, aan het begin van het parcours, geprobeerd om van het parcours af te wijken. De politie was met een honderdtal agenten snel ter plaatse en kon hen de weg versperren, zodat de betogers na het gooien van enkele bommetjes uiteindelijk toch weer bij de betoging aansloten.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Betogers in het centrum van Brussel. Beeld BELGA
Betogers in het centrum van Brussel.Beeld BELGA

Parcours weer open

Na de ontbinding van de nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront, was rond 16 uur het hele parcours van de betoging weer opengesteld voor het verkeer. Volgens Touring Mobilis loopt het verkeer wel heel moeilijk rond het Zuidstation.

Alle lanen en wegen langs het parcours zijn geleidelijk aan heropend. Enkel de Zuidlaan is, tussen de Hallepoort en de Stalingradlaan, nog afgesloten voor het schoonmaken van de rijweg na de relletjes. Automobilisten krijgen de raad om de omgeving van het Zuidstation te mijden.

Het openbaar vervoer in de hoofdstad ondervindt nog altijd impact van de betoging. Om 16.30 uur reden er elf tramlijnen en zes buslijnen met minstens de helft van de voertuigen dat normaal op deze lijnen rijdt. Iets na 15 uur bediende de MIVB ook weer het Zuidstation.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Hinder in heel Vlaanderen

Volgens een eerste raming zijn bij De Lijn twee op de drie bussen uitgereden, maar in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen en op alle stadsnetten is het busverkeer veel zwaarder verstoord, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn.

In Antwerpen-stad is een derde van de bussen en de trams uitgereden. Trams 6,11,12 en 15 rijden niet. In de stad Mechelen rijdt de helft van de stadsbussen, in de regio Mechelen is dat twee derde en in en rond Turnhout rijdt drie kwart. Op de as Turnhout-Antwerpen is het verkeer wel flink verstoord, net als op de lijnen naar Herentals.

Ook in de provincie Oost-Vlaanderen is er zware hinder op het net. Vooral de dienstverlening op de stadsnetten van Gent, Sint-Niklaas en Aalst is zwaar verstoord. In Gent rijden tramlijnen 1 en 24 om de 30 minuten, tramlijn 4 om het uur. Slechts één op de twee bussen en trams rijden in de steden Gent, Aalst en Sint-Niklaas. Buiten de steden rijdt twee derde van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn. De helft van het personeel staakt, maar omdat het personeel in de verpachte streeklijnen niet staakt, rijdt over de hele provincie wel zes op de tien bussen.

Ook in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant is er hinder. Twee derde van de bussen is uitgereden in Limburg, al zijn ook hier de stadsnetten verstoord. In Vlaams-Brabant is ongeveer twee derde van de chauffeurs uitgereden. Onder meer op de lijnen naar Brussel is de dienstverlening zwaar verstoord. In de regio Dilbeek zo goed als geen bussen, net zoals in de regio Grimbergen. Naar de luchthaven van Zaventem en in regio Leuven is de hinder beperkt.

En ook in West-Vlaanderen is de hinder het grootst op de stadsnetten, alleen in Roeselare rijdt dat normaal. De helft van de kusttrams rijdt, en op de streeklijnen rijdt drie kwart van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn.

Ook hinder in Brussel

De dienstverlening van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is eveneens zwaar verstoord naar aanleiding van de manifestatie. Het busverkeer ondervindt de grootste hinder. Rond 7.30 uur rijden er bussen op een tiental van de vijftig lijnen. Elf van de zestien tramverbindingen worden bediend. Concreet betekent het dat op die lijnen minstens de helft van de voertuigen rijdt tegenover een normale dag.

Ook alle metrolijnen worden bediend, maar reizigers moeten rekening houden met een lagere frequentie, "zoals op een zaterdag". Dat komt overeen met een metro om de vijf minuten in de haltes waar meerdere lijnen passeren, en een metro om de tien minuten op de rest van het net.

TEC-netwerk verstoord in heel Wallonië

Het netwerk van de TEC is verstoord in heel Wallonië als gevolg van de nationale betoging in Brussel. De hinder varieert van regio tot regio.

Bij TEC Charleroi rijdt slechts een van de vier tramlijnen. Volgens de dispatching van het bedrijf is slechts de helft van de bussen vertrokken uit de standplaatsen van Jumet en Nalinnes. Uit de grootste standplaats, in Montignies-sur-Sambre, zijn slechts drie bussen vertrokken.

Bij TEC Luik-Verviers rijdt slechts 30 procent van de bussen vanuit de standplaats in Robermont. Vanuit de standplaats in Verviers rijdt 50 procent van de bussen, vanuit die in Warzée 18 procent. Vanuit de standplaatsen van Bassenge en Omal zijn slechts twee lijnen verzekerd. "Elders is niets buitengereden", klinkt het.

TEC Henegouwen zegt dat slechts een op de tien bussen rijden in Bergen, een kwart vanuit de standplaats in Eugies en geen enkele in de Centrumregio. TEC Namen-Luxemburg zegt dat slechts vier op de tien voertuigen rijden in Namen. In het noorden en zuiden van de provincie Luxemburg rijdt respectievelijk 65 en 64 procent. Bij TEC Waals-Brabant zullen er in de loop van de dag enkele tientallen bussen geannuleerd worden.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Weinig last bij de post

De nationale betoging van heeft weinig tot geen impact op de bedeling van kranten en de postrondes. Dat meldt bpost-woordvoerder Fred Lens. De kranten zijn in alle provincies besteld, maar vooral in het zuiden van het land zijn wat problemen geweest met de postrondes.

In Vlaanderen was er over het algemeen weinig impact op de postrondes. In Oost- en West-Vlaanderen zijn wel 11 van de respectievelijk 1.198 en 1.046 rondes niet uitgevoerd. Ook de meeste postkantoren zijn open.

Enkel in Waals-Brabant zijn 7 procent van de kantoren gesloten. Elders in het land schommelt het tussen de 0 en 3 procent van de kantoren. Met de postbedeling zijn er in Waals-Brabant dan weer weinig problemen. Elders in Wallonië is de impact groter: in Luik zijn er 157 van de 955 rondes niet uitgevoerd en in Henegouwen 78 van de 1.071 rondes.

Ondernemers: "Vooral last in publieke sector"

Het bedrijfsleven ondervindt "een beperkte impact" van de nationale betoging, laat werkgeversorganisatie Voka weten. Ook technologiefederatie Agoria zegt dat de betoging "weinig of geen impact heeft op de normale werking in bedrijven". Negentig procent van de bijna 1.000 door Voka bevraagde ondernemingen zegt geen hinder te ondervinden, 5 procent ondervindt beperkte hinder en de resterende 5 procent zegt problemen te hebben met "leveringen en mobiliteit".

"Dit is vooral een betoging van de publieke sector", besluit Hans Maertens, gedelegeerd bestuurd van Voka. Agoria hield ook een rondvraag, en besluit dat bij een twintigtal grote bedrijven een stuk van de productie verloren gaat "door de afwezigheid van een deel van het personeel". In Vlaanderen en Brussel gaat het om een tiental bedrijven dat een productieverlies lijdt dat tussen de 25 en 50 procent schommelt. In Henegouwen en Luik liggen vijf bedrijven volledig plat.

Volgens Voka hebben werkgevers zich aangepast aan de betoging: "zo geven heel wat ondernemers aan vandaag extra flexibel te zijn voor thuiswerk".

Maertens haalt wel uit naar ABVV, dat aankondigde carte blanche te geven voor regionale acties. "We hopen dat deze acties onze ondernemingen niet zullen treffen", klinkt het. "De regering neemt beslissingen om onze concurrentiekracht opnieuw veilig te stellen. Dat is in het belang van zowel werkgevers als werknemers."

Hier en daar ondervinden ook stadsbesturen problemen door de nationale betoging. In Gent zijn volgens het stadsbestuur één op de vijf personeelsleden door de nationale staking niet aan de slag gegaan, bij het OCMW staakt ruim zes pct van de personeelsleden. Door de staking zijn een aantal loketten van de Dienst Burgerzaken dicht, ook zijn zes sporthallen/sportterreinen en twee zwembaden dicht. Bij politie en operationele brandweermannen wordt niet gestaakt.

Betogers blazen vandaag verzamelen in Brussel. Beeld BELGA
Betogers blazen vandaag verzamelen in Brussel.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234