Donderdag 15/04/2021

Politicus bezoekt gevangenis Salah Abdeslam en doet verrassende ontdekkingen

Salah Abdeslam zit in de gevangenis van Fleury-Mérogis Beeld epa
Salah Abdeslam zit in de gevangenis van Fleury-MérogisBeeld epa

De Franse politicus Thierry Solère heeft een bezoek gebracht aan de gevangenis van Fleury-Mérogis nabij Parijs waar de man verblijft die het strengst bewaakt wordt in heel Frankrijk: Salah Abdeslam. Tot zijn ontzetting deed hij enkele verrassende ontdekkingen.

Op 27 juni ging hij naar de gevangenis in het gezelschap van twee journalisten van 'Journal du Dimanche' zoals hem dat wettelijk is toegestaan. Na een rondleiding doorheen de grootste gevangenis die Europa rijk is, heeft het kamerlid van Les Républicains eveneens de zwaar bewaakte afdeling kunnen bezoeken waar Salah Abdeslam opgesloten zit. Wat hij daar zag, heeft hem ontdaan.

Sportkamer
De verkozene heeft gerapporteerd dat een cel was getransformeerd tot sportkamer. Hij was nog meer verwonderd om vast te stellen dat de sportinfrastructuur exclusief was voorbehouden voor de terrorist. Er stond een roeitoestel en andere fitnesstoestellen waren in bestelling.

Op de streng bewaakte afdeling D3 waar zich 12 cellen bevinden voor geradicaliseerde gevangenen, zijn vier cellen voorbehouden voor de terrorist: twee voor Abdeslam zelf (waarvan hij één cel nu gebruikt, de andere wordt achter de hand gehouden voor het geval de cel van de terrorist moet worden geëvacueerd), een sportkamer en een videokamer om het doen en laten van de gevangene continu in het oog te houden.

Incident
De politicus was onder de indruk van de apparatuur: "Er zijn een zestal camera's die zodanig kunnen inzoomen dat men kan zien wat hij leest en eet, evenwel zonder klank". Ondanks de strenge bewaking was er onlangs nog een incident waarbij de "modelgevangene" toch 's nachts in contact bleek te staan met medegevangenen. De bewuste gevangenen zijn overgeplaatst.

"Nerveus"
Solère zag een "nerveuze" en "vermoeide" Abdeslam. "Zijn bed is perfect opgemaakt, er slingert niks rond, alles is op een maniakale manier opgeruimd. Hij heeft alles zorgvuldig gerangschikt met schokkerige, snelle bewegingen. Hij poetste zijn tanden ultrasnel. Ik had de indruk een gespannen man te zien", vertelt het kamerlid aan Journal Du Dimanche.

Boeken
Solère was er naar eigen zeggen ook getuige van dat Abdeslam bad. "Hij parfumeerde zich en rolde zijn rode tapijt uit. Hij was sober gekleed, hij draagt al een week geen djellaba meer (een traditioneel lang gewaad met capuchon, nvdr.). Na het gebed ging hij op zijn bed zitten en begon de Koran te lezen." Er lagen ook nog heel wat andere boeken in zijn cel, meegebracht door familieleden.

Koken
Tijdens de tijd die hem rest heeft de terrorist bezigheden die misschien verbazing wekken. Volgens zijn bewakers kookt hij veel. "Hij kijkt weinig naar het EK voetbal. Reality-tv daarentegen is meer zijn ding, hij kijkt uren en uren naar dergelijke uitzendingen." De gevangene is niet bepaald een vroege vogel. "'s Morgens staat hij op rond 11 uur", verklapt een bewaker.

"Zeer zedig"
Het personeel van Fleury-Mérogis beschrijft Abdeslam als een gevangene die zich in stilzwijgen hult, "zeer zedig" is en fouilleringen verafschuwt. "Toen hij hier toekwam, was hij vriendelijk, nu zegt hij niets meer", klinkt het.

Verbouwereerd als hij is over zijn bevindingen heeft de politicus een schrijven gericht aan het ministerie van justitie om uitleg te vragen over de ingerichte sportkamer die exclusief is voorbehouden voor Abdeslam. "Indien we hem op het binnenplein laten, dan is zijn leven in gevaar", luidt de uitleg van justitie.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234