Zondag 23/01/2022

NieuwsOndernemen

‘Politici zijn nog met dezelfde discussies als jaren geleden bezig’: Hermes Sanctorum stapte uit de politiek en werd ondernemer

 Hermes Sanctorum ontwikkelt met Paleo eiwitten voor vleesvervangers.  Beeld Tim Dirven
Hermes Sanctorum ontwikkelt met Paleo eiwitten voor vleesvervangers.Beeld Tim Dirven

Dierenleed verminderen was zijn motivatie om in de politiek te stappen. Maar omdat verandering op het politieke toneel traag gaat, is Hermes Sanctorum (40) nu een ondernemer. Zijn bedrijf Paleo wil dierlijke eiwitten maken voor vleesvervangers, zonder dat er dieren aan te pas komen.

Yannick Verberckmoes

Een totaalverbod op onverdoofd slachten: toen de ex-Groen-politicus Hermes Sanctorum er in 2016 zijn stokpaardje van maakte, ondervond hij nog heel wat tegenstand. Niet zozeer van andere parlementsleden, zegt hij. Met hen kon hij makkelijk over de partijgrenzen heen tot een akkoord komen. Maar wel van de partijhoofdkwartieren.

“Uiteindelijk willen de parlementsleden ook gewoon dat er iets verandert”, zegt Sanctorum. “Maar in de partijhoofdkwartieren spelen er electorale belangen. Zij wilden de religieuze groeperingen niet voor het hoofd stoten.”

Sanctorum zei in 2016 zijn partij Groen vaarwel en zetelde nog tot 2019 als onafhankelijke in het Vlaams Parlement. Dan trok hij de deur van de politiek definitief achter zich dicht. Het verbod op onverdoofd slachten werd ondertussen goedgekeurd.

Rund, kip, varken

Na de politiek dook hij de consultancy in als zaakvoerder van Hugin & Munin, een bedrijf dat zich bezighield met de vraag hoe technologie dierenwelzijn kon verbeteren. Met de coronacrisis brak de tijd aan voor weer een nieuw project: samen met een vennoot heeft Sanctorum Paleo opgericht.

Het bedrijf hoopt tegemoet te komen aan de verzuchtingen van een grote groep flexitariërs. Nog vaak klinkt het, als zij hun stukje vlees laten staan en in plaats daarvan een vegetarische hamburger bakken, dat die toch niet echt zoals vlees smaakt. Paleo wil nu zes eiwitten op de markt brengen waarmee vleesvervangers beter het aroma en de textuur van vlees kunnen imiteren.

“We werken bijvoorbeeld aan een eiwit voor rundsvlees, een voor kip en een voor varken”, zegt Sanctorum. “Daarnaast ontwikkelen we ook nog een eiwit voor vis. In Europa zijn we bij mijn weten het enige bedrijf dat vleeseiwitten namaakt, andere bedrijven richten zich op kaas en zuivel.”

Het gaat niet enkel om de smaak. Een probleem waar veel vegetariërs en veganisten mee kampen, is dat ze door hun dieet niet genoeg ijzer binnenkrijgen. De eiwitten die Paleo via een fermentatietechniek ontwikkelt, bevatten dat mineraal wel. “Het lichaam neemt ijzer uit bladgroenten zoals spinazie moeilijk op”, zegt Sanctorum. “Bij ijzer uit vlees gaat het veel makkelijker, omdat het mineraal daar in zogenaamde heemverbindingen voorkomt. Ook de eiwitten die wij maken, bevatten heemijzer.”

Sanctorum en zijn vennoot Andy de Jong hebben in een eerste kapitaalronde al twee miljoen euro opgehaald voor het bedrijf. De volgende stap is om het productieproces op punt te zetten. Met een volgende kapitaalronde hopen de ondernemers om 40 miljoen euro te verzamelen voor de bouw van een research & development-centrum en een proeffabriek in Tienen.

Om hun eiwitten op de markt te brengen, is er nog de goedkeuring nodig van de Europese voedingsautoriteit EFSA. “Als we begin volgend jaar een dossier indienen, moeten we nog 18 maanden wachten”, zegt Sanctorum. “We hopen om onze producten binnen twee jaar aan de man te kunnen brengen, maar dat zal afhangen van de Europese Commissie.”

Grote plas

Ook in de zakenwereld hebben dingen dus hun tijd nodig, maar als Sanctorum achteromkijkt, is hij best tevreden met de vooruitgang van het bedrijf. Een dik jaar geleden was er nog slechts een idee, nu is er een innovatief voedingsingrediënt ontwikkeld en liggen de plannen klaar om het te gaan produceren. Sanctorum en zijn partner denken er zelfs aan om met hun eiwitten de grote plas over te steken.

“In de VS zou het maar zes maanden duren om een goedkeuring van de Amerikaanse voedingsautoriteit te krijgen”, zegt hij. “Ook daar zijn we over aan het nadenken. In een jaar tijd kunnen we dus een product ontwikkelen en een fabriek gaan bouwen. Als ik nu de krant lees, zie ik dat politici nog steeds bezig zijn met dezelfde discussies als jaren geleden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234