Donderdag 24/06/2021

Politici zetten bronnengeheim op agenda

Vlaams mediaminister Dirk van Mechelen (VLD) heeft zijn administratie de opdracht gegeven om te onderzoeken hoe het bronnengeheim voor journalisten decretaal "verstevigd" kan worden. "Als er iets mogelijk is, schiet de minister zeker in actie. De persvrijheid is een waardevol goed, dat gewaarborgd moet worden", luidde het gisteren op zijn kabinet. In de Kamer gaan gelijkaardige stemmen stemmen op. Men wil beschikkingen zoals die van voorzitter Vernimmen van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel in de toekomst vermijden. Die veroordeelde De Morgen-journalisten Douglas De Coninck en Marc Vandermeir woensdag tot het betalen van 25 euro per uur, zolang zij blijven weigeren vertrouwelijke nota's over de interne financiële keuken van het NMBS-filiaal Euro Liège TGV vrij te geven aan NMBS-topman Vincent Bourlard.

Volgens De Morgen, daarin gesteund door de journalistenbond, is die beslissing een regelrechte aanval op het bronnengeheim van de journalist en zal aan de eis niet worden voldaan vooraleer alle wettelijke middelen zijn uitgeput. Er is gisteren dan ook meteen verzet aangetekend. De hoofdredactie van De Morgen laakte gisteren in een persbericht ook de handelswijze van de tegenpartij om zich te beroepen op de zeer gecontesteerde methode van eenzijdig verzoekschrift waarbij noch De Morgen, noch de journalisten werden gehoord.

In een reactie op door de NMBS gevoede insinuaties als zou De Morgen haar informatie over de financiële perikelen rond het nieuwe Luikse spoorwegstation hebben gebaseerd op "onbestaande documenten", trokken de advocaten van deze krant gisteren met die documenten naar een gerechtsdeurwaarder, die in een proces-verbaal het bestaan en de inhoud ervan acteerde. Verder kan De Morgen voorlopig niet gaan, aangezien haar bronnen binnen de NMBS gevaar lopen.

Intussen laat minister van Mobiliteit Isabelle Durant (Ecolo) weten dat zij haar twijfels heeft bij de legaliteit van de actie van Bourlard. In een brief aan kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) legt het kabinet-Durant uit dat Bourlard op eigen initiatief de klacht indiende mede namens de NMBS. Volgens de wet van 22 maart 2002 zijn voor juridische stappen in naam van de NMBS echter twee handtekeningen vereist, zo merkt Durant op: van de gedelegeerd bestuurder en van de directeur-generaal. Officieel is Christian Heinzman nog steeds gedelegeerd bestuurder. De regeringscommissaris zal nu onderzoeken wat de rol is geweest van de NMBS in dit dossier.

De Brusselse rechtbank zal zich maandag over het verzet van De Morgen buigen. (RG, PM en BE) Standpunt pagina 2 en pagina 4

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234