Woensdag 23/06/2021

Politici vinden collega’s corrupt

‘De voorbije maanden kwamen heel wat stinkende dossiers naar boven’, vertelt politicoloog Carl Devos. ‘Blijkbaar hebben die niet alleen de perceptie van Jan Modaal beïnvloed, maar ook die van de politici zelf.’

De aanhoudende malaise in de Wetstraat heeft niet alleen het vertrouwen van de Belg in de politiek een knauw toegebracht, ook dat van de politici zelf gaat achteruit. Onderzoek van de University of Delaware toont aan dat ook de hoofdrolspelers zelf van het politieke toneel weinig fiducie hebben in de politieke constellatie. Op de vraag ‘Hoeveel politici zijn volgens u betrokken bij corruptie?’ antwoordt 40,3 procent van respondenten met ‘een paar’, terwijl 46,9 procent ‘sommige’ collega’s als corrupt inschat. Een simpele optelsom maakt dat 87,2 procent van de federale parlementsleden en senatoren onraad ruikt bij een deel van hun collega’s. “Wat opvalt aan de resultaten is dat weinig politici het bestaan van corruptie ontkennen”, vertelt onderzoeker Tibor Tóth. “In andere westerse landen zoals Ierland en Nederland is respectievelijk 28 en 56 procent van de respondenten overtuigd dat er van corruptie nauwelijks sprake is in hun nationale politiek. In Belgie is dat amper 13 procent.”

Verontrustend

Zowat een vierde van de federale politici nam deel aan de bevraging, een respons vergelijkbaar met die van de andere onderzochte landen Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Nederland en Ierland. CD&V, Groen!, MR, N-VA, Open Vld, PS, sp.a en Vlaams Belang droegen hun steentje bij aan het onderzoek. Politicoloog Carl Devos stelt zich vragen bij de operationalisering van het begrip ‘corruptie’, dat de respondenten zelf mochten invullen, maar ziet in de resultaten wel een zorgwekkend signaal. “Als zij die zelf leven en werken in het politieke systeem al gewagen van corruptie, wat moet het grote publiek daar dan van denken? Hopelijk hebben de politici zich niet laten leiden door de verhalen en geruchten die rondgaan in het parlement. De negativiteit rond het politieke ambt mag niet ontkend worden, maar anderzijds mag niet afgegaan worden op vooroordelen”, vertelt Devos, die van een sneeuwbaleffect gewaagt.“In de aanloop naar de verkiezingen kwamen stinkende dossiers naar boven. In Wallonië vochten MR en PS een vuile strijd uit en in Vlaanderen dijde de zaak van het Fortisarrest steeds verder uit. Net als bij de ontsnappingen van nu inspireert de een de ander en ontstaat een stroom aan schandalen. Meteen wordt de term ‘bananenrepubliek’ bovengehaald, maar vaak ontbreekt een smoking gun in de dossiers. Toch heeft Jan Modaal de perceptie dat het politieke systeem fout loopt. Neem daar een partij als Lijst Dedecker bij die hamert op de ‘zuiverheid’ van het politieke beroep, maar zelf in slechte papieren komt door allerlei schandalen en het vertrouwen in de wetgevende klasse is snel zoek. Dat nu ook de politici zelf zo denken is een verontrustend signaal.”

Te duur

Freddy Willockx (sp.a) van zijn kant is niet verbaasd over de resultaten. “Het is heel moeilijk om een feit als corrupt te bestempelen, maar wat partijfinanciering betreft gebeuren vaak dingen op het randje van het toelaatbare. In de politiek is ook sprake van gestructureerde ‘corruptie’. Zo heeft de machtige elektriciteitssector, met Electrabel op kop, overal zijn mannetjes neergepoot in verschillende partijen en kabinetten. Die worden niet betaald door de overheid maar door de sector zelf, waardoor die een serieuze impact heeft op het beleid. Zelf heb ik een aantal pogingen tot corruptie meegemaakt, maar het komt er dan op aan om ruggengraat te tonen.”Ook ‘oude rot’ Herman De Croo (Open Vld) gaat het onderwerp niet uit de weg. “In het verleden was er sprake van grootschalige corruptie. Denk maar aan het Agustaschandaal, de zaak van de milieuboxen en de lokale problemen in Charleroi. Het probleem mag nu echter niet overschat worden. In mijn 43 jaar lange carrière heeft niemand geprobeerd mij om te kopen. Waarschijnlijk om dat ik te duur ben”, lacht De Croo. “Wees gerust, geen enkele minister kan een hervorming doorvoeren via corruptie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234