Zondag 15/12/2019

Politici stoeien met literatuur op Festival van het Woord

SP-voorzitter Patrick Janssens verrast met eigen kortverhaal

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Patrick Janssens sloeg zondag menigeen met verstomming. Op het Antwerpse literaire evenement ZuiderZinnen, Festival van het Woord, las de SP-voorzitter een zelfgeschreven kortverhaal, getiteld 'Jesus, Maria, Josef', gebaseerd op herinneringen uit zijn schooltijd. Bleek dat Janssens een cursus creatief schrijven heeft gevolgd bij Kristien Hemmerechts. Het kortverhaal in kwestie was zijn eindwerk. "Kristien was zeer kritisch en heeft mijn geschriften meer dan eens neergesabeld", zei Janssens. "Ze vond mijn stukken vaak te beschrijvend en te afstandelijk." Moderator Piet Pirijns vroeg of het politieke bedrijf verbaler is dan Janssens had gedacht, en of het klopt dat, zoals sommige critici beweren, woordzwendel het belangrijkste wapen is van politici. "Woorden kunnen een dubbele betekenis hebben in de politiek", gaf Janssens toe, zinspelend op het interview met hem van zaterdag in deze krant. "Ik kan bijvoorbeeld zeggen: ik heb iets niet getekend. Anderen menen dan begrepen te hebben dat ik gezegd heb: ik heb er geen weet van."

Op dat punt gekomen, werd Janssens helaas het woord ontnomen. Hij en een tiental andere politici mochten hun favoriete gedichten of literaire fragmenten komen voorlezen, maar enkel op voorwaarde dat ze niet over politiek zouden beginnen. Maar als politici met literaire teksten stoeien, is een dubbele bodem nooit ver uit de buurt. Voor een afgeladen zaal Zuiderkroon beet Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (VU&ID) de spits af met enkele gedichten van wijlen Jotie T' Hooft. "Hij had met een piercing kunnen rondlopen", merkte Pirijns op. "Dat deed hij ook. Hij had een onzichtbare piercing", wist Anciaux.

Hugo Coveliers (VLD) koos voor gedichten van Nic van Bruggen, alweer een dode dichter en een generatiegenoot van de liberale justitiespecialist. Coveliers vertelde dat die de teksten voor zijn eerste verkiezingscampagne had gemaakt. "Ik heb destijds op de prijs afgedongen en gedeeltelijk betaald in whisky", herinnerde het liberale kamerlid zich. "Alleen de namen van grote drinkers leven voort", bromde Pirijns.

Tuur Van Wallendael (SP) opteerde voor een stukje proza van eigen hand, met als titel 'Delhaize voor intellectuelen', gevolgd door een aangrijpend fragment uit 'De wapenstilstand' van Primo Levi. Bij het voorlezen kreeg Van Wallendael een brok in de keel. Achteraf bekende hij dat de lectuur van Levi hem vaak tot tranen toe heeft bewogen. René Los (Agalev) koos voor een fragment uit De Bres, het jongste boek van Chris De Stoop over de teloorgang van het polderdorp Doel. Agalev-partijsecretaris Jos Geysels bracht enkele welgekozen gedichten uit de bundel ("Ik durf de titel haast niet uitspreken") Alles op de fiets van Rutger Kopland.

Baron Leo Delwaide, gekleed in een VLD-blauw jasje, maakte geen sterke beurt. Hij had gekozen voor golden oldies als 'Moederken' van Guido Gezelle en 'Melopee' van Paul van Ostaijen. "Dat zijn voor mij de mooiste gedichten uit de Nederlandse letterkunde", verklaarde de kandidaat-burgemeester. De Antwerpse CVP-schepen van cultuur Eric Antonis mikte hoger met het wondermooie maar aartsmoeilijk voor te dragen gedicht 'Lamento' van Remco Campert. Zijn partijgenoot Marc Van Peel, die voorlas uit een onbekende Griekse schrijver, gaf grif toe dat hij aan de lopende band romans leest, ook tijdens de verkiezingscampagne.

"Een maatschappij met een gedicht als grondwet en een minister van dromen", het is een flard uit een gedicht van Herman De Coninck, vakkundig voorgelezen door Kathy Lindekens (SP), die ook Leonard Nolens en Kopland als haar lievelingsdichters opvoerde. "Ik heb altijd een paar poëziebundels op mijn nachtkastje liggen", zei Lindekens.

Zohra Othman (PVDA), Nahima Lanjri (CVP) en Fatima Bali (Agalev) sloten de rij. "Lees je altijd Turkse schrijvers?", vroeg Pirijns aan Othman die voor een obscure linkse Turkse dichter had geopteerd. "Nee hoor, ik lees allerlei schrijvers", antwoordde de advocate uit Borgerhout. "Trouwens, ik ben maar van Marokkaanse afkomst."

Als politici met literaire teksten stoeien, is een dubbele bodem nooit ver uit de buurt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234