Zondag 05/12/2021

NieuwsArbeidsmarkt

Politici richten ‘uitzendkantoor’ op voor gepensioneerden met ambitie: ‘60-plussers hebben nog niet afgedaan’

Initiatiefnemers Axel Ronse (N-VA), Elisabeth Meuleman (Groen) en  Pieter Marechal (CD&V). Beeld Jan De Meuleneir / Photo News
Initiatiefnemers Axel Ronse (N-VA), Elisabeth Meuleman (Groen) en Pieter Marechal (CD&V).Beeld Jan De Meuleneir / Photo News

Drie politici – een N-VA’er, een CD&V’er en een groene – lanceren vandaag Sixie: een start-up voor gepensioneerden die, om Linda De Win te citeren, geen zin hebben om alleen nog confituur te maken voor de rest van hun dagen. ‘Wij willen de grote groep zestigers die nog ambitie heeft, de kans geven om iets met hun expertise te doen.’

“Sixie, een combinatie van sixty en sexy. Tof hé? Fons Leroy (oud-VDAB-topman) heeft die naam bedacht. ’t is met ‘ie’ hé. Anders kom je op andere sites terecht”, lacht Vlaams Parlementslid en schepen in Kortrijk Axel Ronse (N-VA). Samen met zijn jeugdvriend Pieter Marechal (CD&V, schepen in Brugge) en Groen-collega Elisabeth Meuleman lanceert hij vandaag Sixie, een start-up die ambitieuze gepensioneerden de kans wil geven om met al hun ervaring en expertise nog iets te betekenen op de arbeidsmarkt. Een uitzendkantoor voor gepensioneerden, al mogen we het zo niet noemen. “Via uitzendarbeid werken is maar een van de mogelijkheden”, zegt Ronse. “Het kan ook freelance. De ‘sixie’ kiest!”

Hoe werkt het?

Een zestiger met interesse kan zich inschrijven op de website Sixie.be en daar aangeven wat hij of zij graag wil doen. “Sixie contacteert hen dan voor een gesprek, zodat we volledig begrijpen wat die persoon kan en waar die naar op zoek is”, vertelt Marechal. “Op basis daarvan gaan wij – en dat zijn ook de mensen van hr-bedrijf Accent, dat medeaandeelhouder is – op zoek naar een ‘match’. Dan komen we een dagprijs overeen en regelt de start-up de rest.”

Meuleman: “De bedoeling is om zestigers te ontzorgen: veel mensen willen wel nog iets doen, maar zien ertegenop om zelfstandig te worden of weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. Wij nemen zoveel uit hun handen als ze zelf willen, zodat zij kunnen focussen op waar ze goed in zijn.”

Ook bedrijven of overheden kunnen bij Sixie aankloppen als ze tijdelijk iemand zoeken met expertise. Ronse: “Maar de ‘sixie’ staat centraal: zij kiezen hoeveel ze willen doen en op welke manier.” Sixie werkt exclusief met gepensioneerden – voor de actieve bevolking bestaan er al andere projecten.

‘Wij kwamen niet overeen’

De kiem voor ‘Sixie’ werd al vele jaren geleden gelegd, toen Ronse en Marechal, die als tieners samen op school zaten, discussieerden over hoe West-Vlaamse bedrijven moeite hadden om voldoende talent aan te trekken om te groeien. “Men kijkt altijd naar de beroepsactieve bevolking, maar er is ook een hele groep van talent dat niet meer gebruikt wordt: de generatie van onze ouders”, zegt Ronse. De twee besluiten een start-up op te richten.

“Een paar jaar geleden vroeg Axel of ik het goed vond om daar Elisabeth Meuleman van Groen bij te betrekken”, vertelt Marechal. “Ik was eigenlijk verbaasd dat die twee overeenkwamen.” Meuleman lacht. “Wij kwamen ook niet overeen!” Ronse: “Het is na een zoveelste politieke clash in het parlement dat we gingen lunchen om dat uit te praten. Toen ik haar vertelde over onze start-up, was ze meteen enthousiast.”

Meuleman: “Axel was vooral gefocust op tijdelijke opdrachten bij bedrijven, maar eigenlijk zie je dezelfde noden aan kennis en ervaring in de non-profitsector. Zeker in de lokale politiek krijg je op het einde van de legislatuur een bottleneck van projecten, die de gemeentebesturen nog willen finaliseren voor de verkiezingen. De diensten kunnen vaak niet volgen, dus ook daar kan tijdelijk wat extra ervaring handig zijn.”

Engagement

Laten politici het ondernemen niet beter over aan bedrijven? “Dit ligt in het verlengde van ons maatschappelijk engagement”, zegt Ronse. “In de vorige legislatuur is beslist om mensen die ouder zijn dan 65 jaar of meer dan 43 jaar gewerkt hebben onbeperkt te laten bijverdienen, zonder impact op hun pensioenrechten. Op wetgevend vlak is de stap gezet, maar in de praktijk is de drempel nog te hoog voor veel mensen. Het vereist ook een totaal andere aanpak. Daar willen wij toe bijdragen.”

De drie benadrukken ook dat ze zichzelf als bestuurder en aandeelhouder van Sixie geen loon of dividend zullen uitkeren, zolang ze parlementslid of schepen zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234