Zondag 16/05/2021

Update

Politici reageren op het overlijden van Michel Daerden

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nadat bekend raakte dat Michel Daerden deze middag op 62-jarige leeftijd overleden is, reageren uiteraard heel wat van zijn collega's op het droevige nieuws. Zij kenden de PS-politicus als een "goede minister", maar geven ook toe dat het de laatste jaren niet goed zat met zijn imago.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) heeft Michel Daerden gekend als een heel sterke rekenaar en een goed minister. "Michel Daerden kon de indruk geven dat hij niet goed wist waarover het ging, een afwezige indruk", zegt Johan Vande Lanotte. "Maar je moest bij hem altijd op je qui-vive zijn. Daerden was een man die vaak een verkeerd beeld van zichzelf ophing."

Vande Lanotte geeft evenwel toe dat Daerden ook een groot probleem had: zijn drankverslaving. "Zeker in de positie van minister van Pensioenen kon hij zich dat eigenlijk niet permitteren", aldus de sp.a'er. "Zijn imago zat niet goed."

Vande Lanotte kent Daerden al van toen de Luikenaar nog minister was in de regionale regeringen van het zuidelijke landsdeel. "Toen kwam ik hem vaak tegen in de overlegcomité's, daar moest je steeds oppassen of je was je geld kwijt", besluit de minister.

"Te jong"
Voorzitter Bruno Tobback biedt in naam van de sp.a zijn medeleven aan bij de nabestaanden van de voormalige minister van Pensioenen. "62 is veel te jong om te overlijden", is de eerste reactie van de partijvoorzitter.

"Michel Daerden was een stuk intelligenter dan hij soms overkwam, dat heb ik vaak gehoord van mensen die nauw met hem samenwerkten", bevestigt Tobback de woorden van Vande Lanotte. "Michel Daerden was politiek gezien ook een stuk efficiënter dan hij liet uitschijnen. Dat blijkt ook uit zijn electorale resultaten."

Hoewel hij twee jaar voor het aantreden van Michel Daerden minister van Pensioenen was, had Tobback niet veel contact met de PS'er. "Toen Daerden minister was in de federale regering heb ik me een tijdlang bewust afzijdig gehouden", besluit hij.

Volgens Vande Lanotte had Michel Daerden een groot probleem: zijn drankverslaving Beeld PHOTO_NEWS
Volgens Vande Lanotte had Michel Daerden een groot probleem: zijn drankverslavingBeeld PHOTO_NEWS
Michel Daerden: altijd goedgezind Beeld PHOTO_NEWS
Michel Daerden: altijd goedgezindBeeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"Dubbele sfeer"
Stefaan De Clerck zat wel twee keer met Daerden in een federale regering: in de tweede helft van de jaren negentig onder Dehaene en enkele jaren geleden in de regering Leterme II.

"Er hing altijd een dubbele sfeer rond Michel Daerden", herinnert De Clerck zich. "Wat zijn dossiers betreft was hij ad rem, iemand die met precisie, kennis en overtuigingskracht handelde. Aan de andere kant was hij een zeer volks man, zeer Waals als het ware."

Volgens de CD&V'er staat Daerden symbool voor een Waalse convivialiteit, iets wat Vlamingen volgens hem minder hebben. "Maar op een bepaald moment was hij bijna een typetje", aldus De Clerck.

Volgens de voormalige minister bestaat er weinig twijfel over dat Daerden met een alcoholprobleem kampte, "maar hij had ook die bijzondere manier van communiceren, die bevreemdende spreekstijl", zegt De Clerck. "Eigenlijk wist je bij hem, alleszins tijdens de uitoefening van zijn functie, nooit precies of hij onder invloed was."

"Goede herinnering"
Ook Didier Reynders (MR) bracht hulde aan de overleden Michel Daerden. De minister van Buitenlandse Zaken, die momenteel op bezoek is in Bhutan, zegt "een zeer goede herinnering" over te houden aan de PS-politicus.

"Ik heb de gelegenheid gehad om veel met hem samen te werken, op federaal en lokaal niveau", aldus minister Reynders, die net zoals Daerden afkomstig was uit Luik. "Ik houd een goede herinnering aan hem over", aldus Reynders. De minister onderlijnde wel dat "het personage" van Daerden veranderde sinds 2006 en dat hij meer het imago kreeg van een gemediatiseerde figuur.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"Warm en vriendelijk"
Charles Michel, voorzitter van MR, noemt Daerden "een overtuigd man, met een sterke en joviale persoonlijkheid. Een man die zeer warme contacten onderhield met anderen".

Louis Michel, vader van Charles en voormalig voorzitter van de Franstalige liberale partij, kende Daerden naar eigen zeggen als een sterke persoonlijkheid bij de PS. Hij looft de voormalige minister voor "zijn intelligentie, zijn vriendelijkheid en zijn menselijkheid".

"Schepen, burgemeester, volksvertegenwoordiger, senator, federaal en regionaal minister, Michel Daerden heeft tijdens zijn hele politieke carrière blijk gegeven van eenvoud en beminnelijkheid", aldus Louis Michel.

"Gevoel voor humor"
Ook Joëlle Milquet (cdH) heeft het vooral over zijn vriendelijkheid. "Michel Daerden heeft een helaas te kort, maar wel intens leven geleid, zowel op politiek vlak als op het vlak van menselijke warmte. Het is deze notie van menselijke warmte die ons van hem het meest zal bijblijven."

Tijdens haar jarenlange samenwerking, zowel als partijvoorzitter als in de hoedanigheid van collega binnen de federale regering, heeft ze naar eigen zeggen steeds de intelligentie van Daerden op prijs gesteld, maar ook zijn gemoedelijke en menselijke kant. "Ik heb met Michel Daerden steeds uitstekende, persoonlijke contacten onderhouden", stelt ze.

Milquet looft zijn minzame aanwezigheid, zijn gevoel voor humor, zijn betrokkenheid en zijn belangstelling voor de mensen. "Die zullen een pijnlijk gemis betekenen, niet alleen voor het Luikse politieke leven, maar ook voor de nationale politiek."

"Mee gekleurd"
"Met Michel Daerden verliezen we een belangrijk politicus, die in de afgelopen decennia de Belgische politiek mee bepaald en gekleurd heeft", bevestigt Vlaams minister-president Kris Peeters

"In naam van de voltallige Vlaamse regering bied ik de familie, vrienden en collega's van Michel Daerden onze innige deelneming aan", aldus de minister-president.

"Politieke vriend"
Ook de eerste minister van de federale regering, Elio Di Rupo, heeft "met veel droefheid" gereageerd op het overlijden van Michel Daerden. Sinds de dubbele hartaanval van Daerden heeft Di Rupo naar eigen zeggen permanent contact gehad met zijn zoon Frédéric, hopend op verbetering van zijn gezondheidssituatie.

Di Rupo zegt dat hij een politieke vriend verliest, iemand die op het zelfde moment zijn intrede deed in het parlement en met wie hij vaak samenwerkte, zowel in de Waalse als in de federale regering. "Daerden liet niemand onverschillig. In de media was hij bekend wegens diverse aspecten van zijn persoonlijkheid."

De Belgische eerste minister brengt hulde aan de grote intelligentie van Daerden, zijn staatszin en zijn onwankelbare trouw.

"Verbijsterd"
Jacques Heleven, de PS-burgemeester van Saint-Nicolas, is verrast door het overlijden van Daerden. "Ik heb hem recent nog gezien en toen leek hij me niet ziek of uitzonderlijk moe", aldus Heleven.

Michel Daerden had bij de lokale verkiezingen in oktober op de PS-lijst in Saint-Nicolas moeten staan. "Het is allemaal zeer snel gegaan", zegt de burgemeester. "We hadden gehoopt dat hij hieruit zou raken. Ik ben geschokt, verbijsterd."

Volgens Heleven was Daerden populair bij de bevolking van het Luikse Saint-Nicolas. "Hij genoot hier, net als in Ans, zeer veel sympathie."

"Groot verlies"
Waals minister André Antoine (cdH) beschouwt de dood van Michel Daerden als een groot verlies voor de Waalse politiek.

André Antoine zat jarenlang met Michel Daerden in het Waals parlement en in de regeringen van het Waals gewest en de Waalse gemeenschap. In een mededeling laat hij weten de "grote bekwaamheid" van Daerden te onthouden, "op alle niveaus van de Belgische politiek. Zowel gemeentelijk, regionaal als federaal". Daarnaast kende ook de jovialiteit van Daerden zijn gelijke niet, besluit Antoine.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234