Zaterdag 31/10/2020

Opinie

Politici, maak die anderhalve graad waar, wat het ook kost

Elvis PeetersBeeld Eva Beeusaert

Elvis Peeters (°1957) is schrijver, zanger en activist. Hij nam zondag deel aan de klimaatmars.

Wat kon er mooier zijn op een regendag, na een week van winterse kou en sneeuw, dan met tienduizenden door Brussel te stappen voor doortastende klimaatregelen? Hoe hartverwarmend kunnen burgers zich tonen? En dat is goed: niet het klimaat moet opwarmen, maar onze samenleving.

De ministers vroegen om een draagvlak voor hun beleid, dat kregen ze niet, integendeel, ze krijgen een draagvlak voorgeschoteld voor een klimaataanpak die veel verder reikt.

Hartverwarmend is ook dat er eerder al drie donderdagen op rij zoveel jonge mensen, scholieren nog, de handschoen willen opnemen die onze politieke kaste onverantwoord laat liggen. Werkelijk, hoe hadden we dit jaar mooier kunnen inzetten dan met die imposante wake-upcall van deze jongeren? Het past niet om hun spijbelbetogingen weg te zetten als sympathiek, maar naïef, haast aandoenlijk, terwijl we opsommen wat ze niet doen als kinderen van deze wereld. Het zijn wij, volwassenen die aan de knoppen zitten, die hen globaal gezien al jaren het foute voorbeeld geven, om óns te engageren. Om ervoor te zorgen dat ze niet nog een trimester of een schooljaar ons moeten wakker schudden.

Leerplicht

Ze spijbelen ja, en dat gaat sommige opiniemakers en gezagsdragers te ver. Er bestaat in ons land echter geen schoolplicht, wel een leerplicht. En dat is exact wat deze jonge mensen doen: politici leren hoe je idealen en verantwoordelijkheden serieus neemt. Dat betekent in je eigen vlees durven snijden, het uitzichtloze status quo durven opzijschuiven. Door te spijbelen riskeren deze scholieren strafstudie. Ik heb gehoord van klassen die met de glimlach deze strafstudie aanvaarden en tijdens die uren training vragen in burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos verzet.

Deze jonge mensen zijn geen klimaatdeskundigen, geen beroepsrebellen, geen betweters, maar ze hebben wel door hoe het er voor staat met de klimaatopwarming en dat daar meer maatregelen voor nodig zijn dan wat tot nog toe door onze regeringen wordt onderschreven en voorgesteld.

Het is een ongelooflijk waardevol geschenk wat die jongeren ons geven. Zij wijzen de weg met hun inzet, enthousiasme, luciditeit en vooral doorzettingsvermogen waar hele generaties veertigers, vijftigers, zestigers, die decennialang aan de knoppen zaten, het spoor bijster raakten. Het is een geschenk dat alle generaties in deemoed, maar hoopvol mogen aanvaarden. Het is belangrijk om daar goed mee om te springen, want de ziel van een jonge mens is broos en van de onze mag wat eelt af.

Kernenergie? Nee bedankt

Ik herinner mij hoe ik als tiener na schooltijd mee opstapte in een betoging tegen kernenergie en het bouwen en in gebruik nemen van de nucleaire centrale in Doel. Op school droegen vele makkers een badge of kleefden stickers op hun fiets, boekentas, pennenzak of schoolschriften met de boodschap ‘Kernenergie? Nee bedankt’ onder een lachend zonnetje. Het waren de eerste uitingen van mijn generatie van bekommernis om het milieu en onze toekomst. Ik probeer te zien in welke val we zijn getrapt, want kernenergie is er tóch gekomen terwijl de reden waarom wij daar geen heil in zagen – het kernafval en de duizendjarige opslag daarvan om toekomstige generaties te behoeden voor de kwalijke gevolgen van onze energiehonger – nog steeds actueel is én urgent. Geldgewin, groeidrift en onverantwoord ondernemerschap brachten ons zover. Het spaarpotje van Electrabel zal niet volstaan om de kerncentrales degelijk te ontmantelen en het afval deugdelijk voor duizenden jaren te bergen.

Dat mogen we deze jonge generatie niet aandoen. Mijn generatie, die van zestigers, vijftigers, veertigers, weten of zouden moeten beseffen hoe we de aarde en haar klimaat op het huidige omslagpunt gebracht hebben. We krijgen nu de kans, met een ongezien maatschappelijk draagvlak, om het roer om te gooien.

Zonder mitsen en maren

Ons land telt vier klimaatministers, dan verwacht je toch resultaten? Maar neen, die zitten daar maar te kaarten en geen van allen heeft een troef. Politici, doe een stap terug. Maak die anderhalve graad waar, wat het ook kost. Een draagvlak zoek je bij de bevolking, niet bij lobbyisten. Laat je informeren door klimaatwetenschappers die vertellen wat nodig is om onder de anderhalve procent opwarming te blijven, en zet hun aanbevelingen om in een beleid zonder achterpoortjes, zonder mitsen en maren. Zorg ervoor dat iedereen in onze samenleving meekan, ook de zwaksten. Doe wat nodig is. En bij twijfel: doe meer! Zodat de opwarming desnoods bij 1,4 graden strandt, maar laat ze niet tot 1,6 graden of hoger komen, want in de huidige omstandigheden is dat misdadig en tegenover de talloze jonge mensen die ons hun engagement schenken is het onvergeeflijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234