Dinsdag 02/03/2021

Opinie

Politici, het is nu of nooit voor 5G in dit land

null Beeld belga/thinkstock
Beeld belga/thinkstock

Saskia Van Uffelen is CEO bij Ericsson Belux, Digital Champion en Digital Mind.

Er gaat geen dag voorbij of het woord innovatie valt. Innovatieve start-ups, zoals Sunrise of Seaters, schieten als paddenstoelen uit de grond. En toch, België hunkert meer dan ooit naar technologische groei. Het beste voorbeeld daarvan is het feit dat heel wat van die groeiende bedrijven zich vaak genoodzaakt voelen om hun ambitie elders verder te zetten. Daarom is het tijd voor actie, bijvoorbeeld als het gaat over 5G, hét netwerk dat ons zal toelaten om talent en innovatie in eigen land te houden. Laat de overheid nu de lead nemen in het 5G-debat en alle partners rond de tafel brengen, dan kunnen we eindelijk de theorie in de praktijk brengen.

In België wordt er dagelijks gesproken over technologische evolutie en vooruitgang. Er worden plannen gemaakt en doelstellingen in kaart gebracht.

Communicatie en overleg mogen dan wel de bouwstenen van elk goed idee zijn, er is daadkracht nodig om plannen succesvol uit te voeren. Ons land riskeert op dat vlak de boot te missen. Zeker als je vergelijkt met Zweden, Spanje of Singapore, waar ze al jaren alles in gereedheid brengen om het nieuwe 5G-netwerk tegen 2020 klaar te krijgen.

In 2020 zullen onze smartphones, slimme koelkasten én zelfrijdende auto's probleemloos en zonder haperen op een mobiel netwerk kunnen vertoeven, ook wel The Internet of Things genoemd. We evolueren naar een wereld waarbij alles en iedereen met elkaar in verbinding staat. Het mag dan ook niet verbazen dat bedrijven inzetten op de ontwikkeling van slimme toepassingen en met de meest innovatieve ideeën uit de hoek proberen te komen.

Maar wat als die bedrijven vroeg of laat ontdekken dat de uitvoering van al deze technologische hoogstandjes niet mogelijk is? Geen onterechte vraag, want dat is namelijk wat er in ons land dreigt te gebeuren als we niet snel tot actie overgaan.

Saskia Van Uffelen. Beeld Eric de Mildt
Saskia Van Uffelen.Beeld Eric de Mildt

Wat we nodig hebben is een nieuw, stevig en veilig netwerk, oftewel het 5G-netwerk dat ons in staat stelt om honderdduizenden toestellen te ondersteunen en met elkaar te verbinden. De tijd dringt, want hoe langer we wachten hoe meer onze groeiende, ambitieuze bedrijven zich genoodzaakt voelen om hun activiteiten verder te zetten in regio's zoals Silicon Valley en Singapore.

Succesverhalen zoals Engagor en Sparkcentral zijn hier een mooi voorbeeld van. Zweden, Spanje en Singapore testen momenteel al volop het nieuwe 5G-netwerk en berekenen hoe de infrastructuur moet worden aangepast om tegen 2020 klaar te zijn voor een volledige uitrol. In dit land heeft nog geen enkele Belgische speler het initiatief genomen om 5G van dichterbij te ontdekken. En dat heeft vooral met de kostprijs te maken.

Voor onze nationale topspelers zoals Telenet, Mobistar, Proximus of Base is het te duur om individueel in deze innovatie te investeren. Nochtans hebben ze hier in het buitenland een antwoord op gevonden. De Britse overheid heeft zo samen met de telecomsector geïnvesteerd in één netwerk waar alle telecomoperatoren samen gebruik van maken, maar waar elke operator zijn eigen invulling geeft aan het netwerk.

Logisch, want de hele maatschappij zal gebruikmaken van dit netwerk. Niet alleen de operatoren, maar ook sectoren zoals het onderwijs en de gezondheidszorg.

Als België mee wil op deze trein, moeten alle sectoren die baat hebben bij 5G met de overheid, de telecomoperatoren en de regulator rond de tafel gaan zitten en de actiepunten bepalen. Anders riskeert ons land technologische en economische achterstand op te lopen. Hierdoor zullen onze talentvolle jongeren en ondernemingen verhuizen naar landen met meer digitale mogelijkheden.

Ik weet dat een digitale toekomst hoog op de agenda van minister De Croo (Open Vld) staat. Zijn passie en enthousiasme voor een digitale wereld werken aanstekelijk. Maar misschien is de tijd aangebroken om 5G een paar trapjes hoger op onze digitale agenda te plaatsen. Laten we de plannen nu omzetten in daden, zodat we straks zeker meekunnen met de innovatieve koplopers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234