Vrijdag 18/09/2020

Politici erkennen nijpend tekort aan verpleegkundigen

Brussel

Eigen berichtgeving

In een reactie op het bericht gisteren in De Morgen dat het tekort aan verpleegkundigen een bedreiging vormt voor de volksgezondheid, geeft minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) toe dat de problemen nijpend zijn. "We zijn zeer bekommerd om het nijpende tekort en hebben van die problematiek een van onze prioriteiten gemaakt", zegt woordvoerder Tom Ruts. "Het meerjarenplan, afgesloten in maart, moet leiden tot een verbetering van de arbeidsomstandigheden. Op die manier willen we het beroep aantrekkelijker maken en opnieuw studenten aanzuigen. Ook het opleidingsproject 'verpleegkundige' waarbij 600 werknemers opgeleid worden, moet daartoe bijdragen. We stellen vast dat er tot nu toe al 1.800 werknemers hun kandidatuur hebben ingediend."

Brussels minister Jos Chabert, bevoegd voor het gezondheidsbeleid, onderstreepte gisteren dat de toestand in Brussel bijzonder acuut is. Onderbezettingen tot 10 procent zijn geen uitzondering. De minister erkent dat er in bepaalde Brusselse ziekenhuizen bedden onbezet blijven en patiënten worden geweigerd. Een sensibiliseringscampagne om een positieve beeldvorming en het belang van het beroep in de verf te zetten, kan volgens hem een deel van de oplossing zijn. De Brusselse minister sluit ook niet uit dat er over de landsgrenzen heen gezocht zal moeten worden naar verpleegkundigen om de ergste nood te lenigen. Hij zal daartoe volgende week reeds een voorstel ter goedkeuring voorleggen aan de Brusselse regering. Aanstaande maandag is er ook een vergadering gepland met federaal minister Aelvoet.

Ook het NVKVV, het Nationaal Verbond der Katholieke Vlaamse Verpleegkundigen en Vroedvrouwen, roept op tot dringende maatregelen. "Het is de taak van de federale en Vlaamse overheid om het nodige respect en de daadkracht op te brengen voor de noodsignalen die de verpleegkundige sector en meer algemeen de gezondheidszorg, uitzendt."

(ToC)

Jos Chabert: 'Misschien moet er over de landsgrenzen heen gezocht worden'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234