Dinsdag 26/01/2021

Polenta

Ik ben een voorraadkast-koker. Van niets iets maken met een handvol sobere ingrediënten, is het liefste wat ik doe. Zo herontdekte ik onlangs polenta, een Noord-Italiaanse bereiding op basis van maïsgriesmeel die in België, verrassend genoeg, maar zelden op tafel verschijnt. Nochtans heerlijk met een flinke klont gezouten boter, een handvol Parmezaanse kaas en eventueel wat verse tuinkruiden erdoor. Lekker op zichzelf, of de perfecte begeleider voor een geroosterd kippenboutje, een stoofpotje of simpele, gegrilde groenten. Restjes bak je de dag nadien krokant in de pan. You should try it!

Geschubd design

Dit roestvrijstalen oestermes maakt deel uit van de Colombina Fish collectie van het Italiaanse designmerk Alessi. Zijn gestroomlijnde look en geschubd handvat maken van het lastige klusje om oesters te open meteen een elegant spektakel.

Te koop voor 32 euro, alessi.com

Ons dagelijks brood

In september trakteerde ik mezelf op een workshop 'zuurdesem' bij De Superette, met de Amerikaanse bakkerin Sarah Lemke. Het werd een gezellige en vooral interessante dag met een tiental andere koolhydraataanbidders. Tijdens de basisworkshop leerden we verschillende soorten deeg correct mengen, het vervolgens vormen en opbollen - wat gemakkelijker lijkt dan het is - en ten slotte bakken in de houtoven. Gezien de doorsnee Vlaming thuis geen op hout gestookte oven heeft staan, leerde Sarah ons een trucje met een gietijzeren kookpot. Naast haar kennis deelt de bakkerin ook haar 'zuurdesemstarter' om thuis goed te beginnen. Benieuwd? Check de Facebookpagina van de Superette maar wees snel, de workshops zijn in een wip volzet.

Meer info vind je op facebook.com/ desuperettegent

Recepten zonder houdbaarheidsdatum

Britse thuiskok (zoals hij zichzelf noemt) en culinair journalist Nigel Slater is tot ver over het kanaal bekend en geliefd om zijn goesting gevende culinaire schrijfsels in The Guardian, gezellige kookprogramma's op de BBC en zijn ontelbare kookboeken waarin alledaagse kost de rode draad vormt. Een van die boeken, The Kitchen Diaries II dat in 2012 reeds gepubliceerd werd, is zo'n succes, dat de uitgever besliste om het vier jaar na verschijning naar het Nederlands te vertalen. Slaters no-nonsense recepten overleven dan ook moeiteloos de tand des tijds. Met Keukendagboek 2 nodigt de kok/schrijver je uit in zijn eigen keuken. In dagboekstijl wisselen verhalen, recepten, ervaringen en eetinspiratie elkaar af. Het boek is gebaseerd op notitieboekjes en aantekeningen die hij al jaren maakt bij recepten, inclusief slordige boodschappenlijstjes en aangepaste oventemperaturen. Maar het gaat ook over "de kleine details die koken prettig maken en de moeite waard", aldus de eetschrijver. Zo wijdt de chef op 2 januari lyrisch uit over een bos peterselie, om vervolgens het kruid te laten verdwijnen in een heerlijk risottogerecht. De reden voor de gedetailleerde tijdsomschrijving legt Slater als volgt uit: "Het juiste voedsel eten, op de juiste plaats en op het juiste moment. Ik ben ervan overtuigd - en dat is ook de essentie van dit boek - dat dat het allerbeste recept is." Met Keukendagboek 2 haal je een inspirerend culinair leesboek in huis waarbij de persoonlijke opmerkingen en ervaringen van de schrijver de verhalen achter de gerechten onthullen.

Fontaine Uitgevers, 39,95 euro

Joli Coeur

Ik ben geen fan van geforceerde en commerciële 'feestdagen' zoals Valentijn, maar voor deze succulente patisseriehartjes van Pierre Marcolini zet ik mijn principes graag een keertje opzij. Het romantische hart is een crumble met vanille van Madagascar, een insert-tatin van mango, ananas en limoen, afgewerkt met een lichte crème van kokosnoot. Loopt het water je ook al in de mond? Nu maar hopen dat mijn lief meeleest!

Vanaf 7,50 euro bij de Belgische boetieks van Pierre Marcolini

Zuurdesembrood is gezond voor onze darmen! Onderzoek wijst uit dat er wel 20 soorten gist en 50 soorten bacteriën in een zuurdesemcultuur te vinden zijn.

Waar eet...

Thomas Lerooy

Hij was de eerste hedendaagse kunstenaar die in het Parijse Le Petit Palais mocht tentoonstellen. Nu werkt hij aan zijn solo-expositie die dit najaar bij MDD (museum Dhondt-Dhaenens) te zien is.

"Bij Le Canterbury in Brussel wordt Vlaamse kost van het hoogste niveau geserveerd. Vol-au-vent is de specialiteit van het huis, nergens eet je hem beter dan hier. Het gerucht doet zelfs de ronde dat Koning Albert deze klassieker steevast in dit gezellig restaurant komt eten. Het pand werd ingericht door interieurvormgever Christophe Gevers en, wat ik persoonlijk de max vind, aan de muur hangen originele kunstwerken. Maar vooral de bediening is waar ik steeds voor terugkom. De obers maken er een sport van om hun klanten goed in de watten te leggen."

Renbaanlaan 2, Elsene, lecanterbury.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234