Vrijdag 26/02/2021

Polen

Polen ontloopt voorlopig zware Europese sanctie voor ondermijnen eigen rechtsstaat

Demonstranten in Warschau tegen de hervormingen van de Poolse rechtsstaat. Beeld epa
Demonstranten in Warschau tegen de hervormingen van de Poolse rechtsstaat.Beeld epa

Polen ontloopt voorlopig de zwaarst mogelijke Europese sanctie voor het ondermijnen van de eigen rechtsstaat. Ondanks druk van de Europese Commissie liet huidig EU-voorzitter Bulgarije vandaag doorschemeren dat een besluit over het eventueel activeren van de 'nucleaire optie' tegen Warschau vermoedelijk pas dit najaar valt.

Dat is tegen het zere been van EU-commissaris Frans Timmermans die in de Commissie belast is met de politiek gevoelige Poolse kwestie. Timmermans wil dat de lidstaten uiterlijk in mei de sanctieprocedure tegen Warschau starten. De Bulgaarse premier Borissov stelde vandaag bij de aftrap van zijn EU-voorzitterschap echter dat hij zo'n besluit wil voorkomen. "Het zou ons slapeloze nachten bezorgen." Borissov benadrukte dat hij Polen "een geweldig land" vindt dat hij "zeer respecteert".

Warschau en Brussel zijn al ruim twee jaar in een steeds bitterder strijd verwikkeld. Volgens de Commissie knevelt de Poolse regering de rechtsstaat. Een reeks hervormingen van de Poolse justitie leidt ertoe dat het justitieel apparaat onder controle komt van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid van de Poolse sterke man Kaczynski, aldus de Commissie. Maar Warschau stelt dat de wijzigingen nodig zijn omdat de rechterlijke macht nu niet onafhankelijk en efficiënt functioneert.

Bulgaars premier Borissov benadrukte bij de aftrap van zijn EU-voorzitterschap dat hij Polen
Bulgaars premier Borissov benadrukte bij de aftrap van zijn EU-voorzitterschap dat hij Polen "een geweldig land" vindt dat hij "zeer respecteert".Beeld afp

De geloofwaardigheid van de EU

Na maanden van vruchteloos overleg hakte de Europese Commissie op 20 december de knoop door en stelde voor de zwaarst mogelijke strafprocedure tegen Warschau te starten: artikel 7 uit het Europees Verdrag, dat er uiteindelijk toe kan leiden dat Polen zijn stemrecht in de Unie kwijtraakt. Timmermans maakte duidelijk dat niet alleen de geloofwaardigheid van Polen maar ook die van de EU op het spel staat.

Timmermans gaf Polen drie maanden om te reageren; de lidstaten zouden het voorstel van de Commissie in februari moeten bespreken. Borissov meent echter dat het "heel moeilijk" is om te meten of een land de regels van de rechtsstaat negeert. De speciale Bulgaarse minister voor het EU-voorzitterschap Lilyana Pavlova zei dat extra overleg nodig is alvorens de lidstaten kunnen beslissen. Pavlova wil eerst de meningen van alle lidstaten horen, inclusief die van Polen. Die moeten dan geanalyseerd worden en vervolgens is een advies van juridische dienst van de EU noodzakelijk, aldus Pavlova. "Het is mogelijk dat een eventueel besluit pas na het Bulgaarse voorzitterschap valt. Ik verwacht sowieso niets de komende weken en maanden."

"Politieke weerstand"

Bulgaarse diplomaten stellen dat er niet alleen sprake is van een "procedureel" probleem maar ook van "politieke weerstand": nogal wat lidstaten zijn bevreesd om het "nucleaire artikel 7" te activeren tegen Polen, mede omdat zij misschien als volgende aan de beurt zijn. De Hongaarse premier Orbán dreigde eerder met een veto tegen een eventueel besluit om Polen zijn stemrecht in de EU te ontnemen.

Morgen is de voltallige Commissie in Sofia voor de start van het Bulgaarse EU-voorzitterschap. Naar verwachting zullen Commissievoorzitter Juncker en Timmermans de Poolse kwestie met Borissov bespreken. Sommige EU-diplomaten stellen dat als Polen de dans ontspringt, de EU als tandeloze tijger zal worden weggezet. Het zou andere landen kunnen aanmoedigen de eigen rechtsstaat minder serieus te nemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234