Maandag 18/11/2019

Diplomatieke rel

Polen blaast bezoek Israël af na opmerkingen Netanyahu over samenwerking met nazi’s

Aanhangers van de Polish National Movement demonstreren voor de Israëlische ambassade in Warschau. Beeld EPA

Uitspraken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken over collaboratie tussen Polen en de nazi’s hebben geleid tot een politieke rel. De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft uit protest een voorgenomen bezoek deze week aan Jeruzalem afgeblazen.

De rel leek eind vorige week in de kiem gesmoord nadat Netanyahu zijn uitlatingen had afgezwakt. Het dagblad The Jerusalem Post had de woorden “Polen werkte samen met de nazi’s” opgetekend uit mond van de premier, tijdens diens meerdaagse verblijf in de Poolse hoofdstad Warschau.

Netanyahu nam daarop contact op met de redactie, om te klagen dat hij verkeerd geciteerd was. Zijn kantoor in Jeruzalem liet vrijdag weten dat Netanyahu had gesproken over “Polen, niet het Poolse volk of het land Polen”. Het voegde eraan toe dat de krant zich van die fout bewust was en ook had rechtgezet. Tegen een ander Israëlisch medium bevestigde Netanyahu dat hij had gesproken over het gedrag van individuele Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog – zij het “een niet onbeduidend aantal”.

De Poolse president Andrzej Duda nam het in de loop van de vrijdag voor Netanyahu op. Hij zei dat de premier het slachtoffer was geworden van “kwaadaardige journalistieke manipulatie”.

Maar in het weekeinde deed de net door Netanyahu benoemde (waarnemend) minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz er een schepje bovenop. “De historische waarheid kan niet veranderd worden. Veel Polen collaboreerden met de nazi’s en namen deel aan de vernietiging van Joden tijdens de Holocaust”, aldus Katz, die zijn woorden maandag herhaalde. “Antisemitisme was vanzelfsprekend onder de Polen voor de Holocaust , tijdens en erna.” Hij voegde er tegenover de Israëlische legerradio aan toe dat hij de diplomatieke betrekkingen met Polen wil handhaven.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu poseert voor een foto met de premier van Polen, Mateusz Morawiecki, tijdens een ontmoeting in Warschau (Polen). Beeld Reuters

Premier Netanyahu, die tot dit weekeinde ook minister van Buitenlandse Zaken was, is er veel aan gelegen om de banden met landen in Midden- en Oost-Europa aan te halen. Hij heeft een bijeenkomst belegd in Jeruzalem met de leden van de zogeheten Visegrád-groep (naast Polen zijn dat Hongarije, Tsjechië en Slovakije). Hij wil hen ertoe bewegen hun pro-Israëlstandpunten te verspreiden binnen de Europese Unie. Na de controversiële uitspraken van Netanyahu wordt deze top afgelast.  De regeringsleiders zouden maandag en dinsdag een bezoek brengen aan Israël. In plaats van een top zullen er bilaterale gesprekken tussen elk land plaatsvinden, verklaarde Babis aan lokale media.

De Israëlische regering vindt dat althans een deel van de EU te kritisch en soms zelfs vijandig tegenover Israël staat. Met name de voortdurende Europese kritiek op de bouw van nederzettingen in bezet Palestijns gebied is Israël een doorn in het oog. Volgens Netanyahu komt antisemitisme vooral voor in West-Europa, mede door de vele islamitische vluchtelingen die daar onderdak hebben gevonden. Landen als Polen en Hongarije houden vluchtelingen buiten de deur.

De diplomatieke rel toont nog eens aan hoe gevoelig de kwestie van Poolse betrokkenheid bij nazi-misdaden is in het land. Polen beschouwt zich als slachtoffer van het nazi-bewind. Op Poolse bodem kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer zes miljoen mensen om het leven, van wie de helft Joden. Drie miljoen Poolse militairen en burgers werden eveneens omgebracht.

Polen wijst bovendien steevast op de hulp die Poolse verzetslieden met gevaar voor eigen leven gaven aan Joodse landgenoten, door te proberen hen uit de concentratiekampen te houden. Het Holocaust-herdenkingscentrum Yad Vashem bij Jeruzalem heeft 6.800 personen uit Polen erkend als zogeheten ‘rechtvaardigen’, meer dan uit enig ander land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234