Donderdag 22/10/2020

Update

"Polé Polé 2014 op de helling"

Beeld PHOTO_NEWS

Dat Polé Polé door toepassing van een nieuw subsidiereglement bijna 100.000 euro minder subsidie krijgt dan vorig jaar, is niets minder dan een "organisatorische catastrofe". Dat meldt vzw World & Music, dat het wereldmuziekevenement tijdens de Gentse Feesten op de Gras- en Korenlei organiseert. De Gentse schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters (Open Vld) zegt dat Polé Polé in de eerste plaats intern moet bekijken hoe ze het met minder subsidies moeten doen. "Meer zit er niet in", reageert Peeters op de oproep van Polé Polé om tot een "aanvaardbare oplossing" te komen.

De subsidie aan Polé Polé is verminderd van 161.000 euro in 2012 naar 144.000 euro in 2013, verminderd met een boete van 27.000 euro omdat de opbouw van de site een dag te vroeg werd aangevangen, naar 40.000 euro in 2014, brengt de organisatie in herinnering.

"De timing waarop deze drastische vermindering wordt meegedeeld, is niet correct", zegt medeorganisator Eric Costeur. "Sinds januari 2014 is vzw World & Music actief bezig met de boeking van 50 nationale en internationale live-acts en de bestelling van constructiemateriaal, klank en licht en zijn engagementen aangegaan met sponsors en medewerkers. Midden maart 2014 keurde de gemeenteraad een nieuw subsidiereglement goed. Pas op 6 juni 2014 werden de toewijzingen bekendgemaakt."

De organisatie zegt gemiddeld per editie 700.000 euro te investeren. "De hoge productiekosten zijn te wijten aan de complexiteit van de site, het kwalitatieve programma en de bijzondere decors."

Polé Polé zegt geen probleem te hebben met het nieuwe subsidiereglement, maar benadrukt dat het maar met de koerswijziging kon rekening houden als het die eerder kende. De organisatie zegt verder ook dat het geen "fout in de subsidie-aanvraag" maakte, maar dat het mislopen van subsidies rond een "interpretatiefout" draait.

De organisatie brengt in herinnering dat de stad in 2003 vroeg om de Gras- en Korenlei in te vullen en waarschuwt dat het zonde zou zijn dat het project verdwijnt door een "onbegrijpelijke, administratieve beslissing". Polé Polé hoopt met het stadsbestuur nog tot een oplossing te komen.

Reglement
"Het reglement werd toegepast", reageert Peeters na de oproep van Polé Polé. "Polé Polé moet in de eerste plaats kijken hoe ze dat intern gaan aanpakken. Meer zit er niet in. We heben een extra inspanning van 40.000 euro geleverd, dat lijkt me ook al een serieus bedrag. Bovendien is de pot wat hij is, er zit een sanering op en iedereen moet inleveren. Bovendien wordt het Braunplein voor het eerst als volwaardig plein meegerekend. Er is dus niet alleen een kleinere koek, maar die wordt ook nog eens onder meer spelers verdeeld."

Op de kritiek van Polé Polé over de timing van de bekendmaking, ruim een maand voor de start van de feesten, zegt Peeters: "De timing geldt voor iedereen. Als men uitgaat van onrealistische subsidies, dan moet men zijn verantwoordelijkheid nemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234