Donderdag 14/11/2019

Poldersoap op weg naar climax

Als de Nederlandse overheid voet bij stuk houdt en de Hedwigepolder niet onder water zet, dan zijn de Vlaamse regeringspartijen sp.a en N-VA het niet eens over de strategie om hen alsnog te overtuigen. Ook professor Patrick Meire (Universiteit Antwerpen) buist het nieuwe Nederlandse plan (zie kader) over de hele lijn.

Regeringspartijen sp.a en N-VA zijn het niet eens over de manier waarop de Vlamingen moeten proberen om de Nederlanders toch te overtuigen om de Hedwigepolder onder water te zetten en de Scheldeverdragen uit 2005 te respecteren. Sp.a'er en milieudeskundige Bart Martens vindt dat het moment gekomen is om de Nederlandse regering via de rechtbank op andere gedachten te brengen. "De Nederlanders blijven al zo lang doof voor de Vlaamse verzuchtingen, dat mogen we niet langer aanvaarden. In eerste instantie moet de regering zich aansluiten bij de burgerrechtelijke procedure van Vogelbescherming Nederland om de Nederlandse regering nog meer onder druk te zetten."

Als die juridische procedure niets uithaalt, zoekt Martens het hogerop. Dan moet de Vlaamse regering naar het Arbitragehof in Den Haag stappen, wat ze bij het aanslepende conflict over de spoorweg De IJzeren Rijn ook al deed. De Vlaamse regering haalde toen via die internationale instantie haar slag thuis. "Deze keer hebben we nog veel meer kans op slagen", maakt Martens zich sterk.

N-VA kiest voor een veel zachtere aanpak. "In de Scheldeverdragen is er een geschillenprocedure voorzien. Die overlegprocedure valt te verkiezen boven de gerechtelijke aanpak", zegt Thomas Pollet, de woordvoerder van Philippe Muyters, minister van Ruimtelijke Ordening (N-VA). "Zolang er geen overleg geweest is met de Nederlanders, heeft het geen zin om te dreigen met het Internationaal Arbitragehof."

Dikke buis

De Nederlanders krijgen niet alleen tegenwind uit de Vlaamse regering. Professor Patrick Meire van de Universiteit Antwerpen, die tal van onderzoek deed rond de Scheldemonding, buist het nieuwe plan over de gehele lijn. Het nieuwe gebied dat de Nederlandse regering onder water wil laten zetten kan volgens hem geenzins vergeleken worden met het oorspronkelijke gebied - de Hedwigepolder - omdat het veel dichter bij de zeemonding ligt en de gunstige (en noodzakelijke) effecten van de ontpoldering van dat gebied veel kleiner zouden zijn.

"De ligging van de Hedwigepolder is cruciaal", legt Meire uit. "Als dat nieuwe gebied ontpolderd wordt, zal de impact op de getijden en op de waterzuivering veel te klein zijn. De oppervlakte van dit nieuwe gebied is gewoon niet groot genoeg. Als enkel dit gebied ontpolderd wordt, zal dat absoluut onvoldoende zijn."

Bijkomend argument tegen het alternatief gebied is dat het eigenlijk al bestemd was voor een ander project. De twee polders bij Vlissingen stonden al ingekleurd ter compensatie van de containerterminal die de Nederlanders willen bouwen. Wat in de Scheldeverdragen staat, zo besluit hij, is ook helemaal niet uniek of uitzonderlijk. "Het gaat om een procedé dat wereldwijd wordt toegepast. Over deze ontpoldering bestaat een internationale consensus. Het Nederlands verzet tegen de Hedwigepolder is werkelijk buiten proportie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234