Donderdag 28/01/2021

Pol Van Den Driessche ook docent af aan Universiteit Gent

Pol Van Den Driessche moet opstappen als gastdocent aan de UGent. Hij had er een deeltijdse baan als praktijkassistent bij de vakgroep Communicatiewetenschappen, maar zijn mandaat wordt niet verlengd, onder meer vanwege 'de perceptie bij de studenten'.

Naast journalist en politicus was Pol Van Den Driessche sinds 2007 in bijberoep (10 procent) ook praktijkassistent journalistiek aan de UGent. Hij coördineerde er de modules voor de vakken 'media en politiek' en 'journalistieke praktijk' bij de vakgroep Communicatiewetenschappen. De vakgroep, met professoren als Els De Bens, Dirk Verhofstadt en Dirk Voorhoof, wordt gezien als de meest toonaangevende journalistieke opleiding in Vlaanderen.

Op 8 mei boog de vakgroep zich op een vergadering over de kwestie-Van Den Driessche. Hij werd kort daarvoor in Humo en Reyers laat door twee gewezen journalistes van Het Nieuwsblad beticht van seksuele intimidatie. Hij trad terug als lijsttrekker voor de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge en verontschuldigde zich tegenover vrouwelijke oud-collega's die zijn gedrag als "grensoverschrijdend" hadden ervaren. De N-VA viste Van Den Driessche inmiddels weer op als communicatiespecialist.

Bekommernis

De notulen van de vergadering van de vakgroep laten zien dat er lang en uitvoerig is vergaderd om "een standpunt in te nemen naar aanleiding van de recente mediaberichtgeving". Ze laten ook zien dat er aan de universiteit in het verleden al eerder kritiek was op de aanstelling van Van Den Driessche. "Die eerdere kritiek hield verband met het feit dat Pol Van Den Driessche geen optimaal rolmodel was als praktijkassistent", zo zegt het verslag.

Dat maakt nergens melding van enige vorm van misplaatst gedrag dat Van Den Driessche aan de universiteit ten laste kan worden gelegd, maar er worden blijkens het verslag wel "vragen gesteld ten aanzien van de nieuwe functie van de heer Van Den Driessche als media-adviseur van een politieke partij". En, staat er nog: "Ook wordt de bekommernis uitgedrukt om rekening te houden met de perceptie van de studenten die nu is ontstaan ten aanzien van Pol Van Den Driessche".

Daarom stelt de vakgroep voor om de aanstelling van Van Den Driessche te laten "uitdoven". De vakgroep, zo staat er, wil zo "een krachtig afwijzend signaal ten aanzien van ongewenst seksueel gedrag op het werk" geven. "Wat het lopende mandaat betreft, wordt ook na bijkomende informatie en een uitgebreid debat tijdens de vakgroepraad beslist om voorlopig geen verdere stappen richting tuchtmaatregelen te nemen."

Het mandaat van Van Den Driessche aan de Gentse universiteit loopt nog tot eind dit jaar, maar wordt inderdaad niet verlengd, zo bevestigt professor Karin Raeymaeckers. "Een politiek mandaat is niet verenigbaar met dat van praktijkassistent", benadrukt zij. "Ook zonder mediaheisa zou de vakgroep onvermijdelijk tot die conclusie gekomen zijn."

Mediahetze

Toch blijkt uit de notulen dat de vakgroep wil voorkomen dat Gentse studentes nog op één of andere manier examens of proeven moeten afleggen bij de communicatiespecialist van N-VA. Er is opdracht gegeven, zo staat er, "om in overleg met Pol Van Den Driessche een aantal van zijn taken te reorganiseren, inclusief een overheveling van de masterproeven waarvoor de heer Van Den Driessche voorlopig als commissaris stond genoteerd."

Van Den Driessche wou gisteren niet reageren. Hij liet eerder, op 22 juni, een uitgebreide reactie opnemen in de notulen van de vakgroep. Daarin herhaalt hij dat hij zich het slachtoffer acht van een politiek getinte mediahetze en er nooit klacht tegen hem is ingediend. "Zeker aan onze faculteit dient met grote kritische zin te worden gekeken naar uitlatingen die erop gericht zijn mensen via de media te beschadigen", stelt Van Den Driessche, die het lastig heeft met de mededeling dat hij vanwege de perceptie bij de studenten moet verdwijnen. "In een academische omgeving dient met het begrip 'perceptie' hoogst behoedzaam te worden omgesprongen, lijkt mij. Ik mag hopen dat uw houding tegenover mij niets te maken heeft met mijn politieke overtuiging. Dat zou pas bijzonder erg zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234