Dinsdag 06/12/2022

Pogrom tegen Roemenen in Belfast

Sommige daders beweerden tot de neonazigroep Combat 18 te behoren, die in Belfast deels bestaat uit vroegere leden van een protestantse paramilitaire militie.

Meer dan twintig Roemeense families werden dinsdagnacht door de politie geholpen bij de evacuatie van hun woningen in en rond Lisburn Road, een multiculturele wijk in het zuiden van Belfast. Oproerkraaiers hadden eerder dinsdag, onder het brengen van Hitlergroeten, flessen gegooid naar een steunbijeenkomst voor Roemeense gezinnen wier huizen de voorbije dagen doelwit waren van racistische aanvallen. Onder meer op de Belgravia en Wellesley Avenue had een menigte ramen ingegooid, deuren ingestampt en zwangere Roemeense vrouwen en hun kinderen bedreigd.Op de manifestatie hadden politie- en gemeenschapsleiders in toespraken de aanslagen veroordeeld, tot ze plots werden aangevallen. De aanwezige Roemenen, onder wie vrouwen en kinderen, zochten eerst onderdak in een nabijgelegen huis. Maar het aantal mensen dat er hun toevlucht zocht groeide snel aan, waarop de politie ze overbracht naar een lokale kerk.

Religie speelt geen rol

“Toen de Roemenen afgelopen nacht aankwamen waren ze erg ontdaan en verward”, vertelde Pastor Malcolm Morgan van de City Church. “We hadden een vijf dagen jong babymeisje in de groep en talrijke jonge kinderen.” Volgens Morgan zit “een kleine groep racistische nozems” achter de aanvallen. “De Roemenen zijn gastarbeiders. Ik denk niet dat religie een rol speelt”, zei hij, in een verwijzing naar Noord-Ierlands traditionele, sektarische spanningen tussen katholieken en protestanten. “Hun ervaring is een trieste aanklacht tegen onze samenleving, maar ik hoop dat we ze een verschillende kant van Noord-Ierland kunnen tonen, een zorgende kant.”Couaccu Siluis, die de nacht doorbracht in de kerk met zijn vrouw en kinderen, vertelde aan de krant The Belfast Telegraph dat hij acht maanden geleden naar Noord-Ierland kwam om een beter leven te zoeken, maar geen werk vond. “We gaan niet terug naar ons huis. Het is niet veilig”, vertelt hij nu. “Ze gaven signalen alsof ze de keel van mijn baby’s broer wilden doorsnijden. Ze zegden dat ze ons wilden doden. We zijn erg bang. We hebben jonge kinderen. Mogelijk keren we terug naar Roemenië, maar we hebben geen geld. We moeten wel hier blijven. Ik weet niet wat we nu moeten doen.”De burgemeester van Belfast, Naomi Long, drong er bij de gemeenschappen van zuidelijk Belfast op aan hun burger- en burenzin te tonen. “Dit soort vreselijke scènes zijn totaal aanvaardbaar.”Long is lid van de Alliance Party, een van de weinige partijen in Noord-Ierland die geen sektarische agenda hebben. Ze zegt dat het Belfast van vandaag een rijke diversiteit kent van verschillende culturen en etnische achtergronden. “Elke burger heeft het recht om hier vrij van angst en intimidatie te leven. Belfast, en Noord-Ierland als geheel, verandert. We zetten grote stappen naar een mooie en gedeelde toekomst. We kunnen dit niet laten ontsporen door een kleine minderheid van mensen, of toestaan dat ze mensen uit hun huizen verjagen.”De families zullen zo snel mogelijk een andere woning krijgen toegewezen. Ze werden gisteren door het stadsbestuur overgebracht naar het Ozonegemeenschaps-centrum in Ormeau Park, waar er betere opvangmogelijkheden zijn.

Neonazi’s

Er zijn openlijk racistische spanningen in zuidelijk Belfast sinds maart. Toen braken rellen uit tijdens en na een wereldbekerwedstrijd tussen Noord-Ierland en Polen. De Noord-Ierse politie werd door sommige buurtbewoners bekritiseerd dat ze sindsdien te weinig zou hebben gedaan om de families te beschermen, maar commissaris Robert Murdie zei gisteren dat de samenleving zich moest schamen. “Ik denk dat we allemaal beschaamd moeten zijn dat zulke aanvallen gebeuren, niet alleen in Belfast, maar in heel Noord-Ierland.” Politiepatrouilles worden nu opgevoerd in een poging de racistische aanvallen te stoppen. Identificatie en arrestatie van daders werd gisteren spoedig verwacht, omdat veiligheidscamera’s beelden maakten van de aanval op de solidariteitsbijeenkomst.Volgens Murdie gaat het om lokale bendes. “Ze kwamen niet van buitenaf, het zijn geen georganiseerde misdaadbendes.” Volgens The Belfast Telegraph beweerden sommige daders wel dat ze tot Combat 18 behoren. Deze neonazigroep was begin april al betrokken bij een gewelddadige raid op een café waarbij de keel van een voetbalsupporter werd doorgesneden. Combat 18 in Belfast bestaat voor een deel uit voormalige leden van de Ulster Volunteer Force (UVF), een protestantse paramilitaire beweging die de wapens neerlegde en zich van nieuw geweld distantieerde.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234