Woensdag 19/01/2022

Poëzie van De Panne tot Het Zoute

Onze kust heeft er vanaf vandaag een cultureel verantwoorde attractie bij. Onder de noemer De Waarheid over de Zee werden van De Panne tot Het Zoute de afgelopen maanden 105 'literaire monumenten' neergepoot. Het project, dat een klein miljoen euro heeft gekost, moet volgens minister van Toerisme Landuyt (SP.A) 'de kunst naar de mensen en de mensen naar de kunst lokken'.

Koksijde

Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter / Armand Plottier

In de duinen van De Panne kun je sinds kort twee gedichten aantreffen. Gedichten over zand en zee van respectievelijk Paul Snoek en Herman de Coninck, geschilderd op hout of gebeiteld in arduin. Een goede zestig kilometer verderop, in Knokke, laat dichter Arjen Duinker woorden stormen in de plaatselijke bibliotheek. Nog noordelijker, in Het Zoute, lees je her en der verspreid over de zeedijk de slotstrofes van Pessoa's 'Ode aan de zee', een gedicht van alles samen 904 regels waarvan je de aanhef kunt lezen in... De Panne. Het gedicht van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935) is, tot grote vreugde van de directrice van het Casa Fernando Pessoa (zie kader), de rode draad van De Waarheid over de Zee. Zijn 'Ode aan de zee' werd in 38 fragmenten opgedeeld en verspreid over de tien kustgemeenten.

De Waarheid over de Zee zou je de literaire pendant van de kunstmanifestatie 2003 Beaufort kunnen noemen, al is er een belangrijk verschil: terwijl 2003 Beaufort nauwelijks een tastbaar spoor naliet, moeten de 105 op dijken, pieren en duinen aangebrachte verzen de eeuwigheid trotseren. "Dat blijvende karakter vind ik van groot belang", zegt Luc Coorevits van Behoud de Begeerte, de literaire vereniging die het project mocht uitwerken. "Als je er dan uiteindelijk in slaagt om Cultuur, Toerisme en Europa samen te laten subsidiëren en zo een fors budget bij elkaar te krijgen, dan is het zaak om dat geld aan de kust te houden." De Waarheid over de Zee kwam er ondanks dat forse budget niet zonder slag of stoot. Begin vorig jaar werd aangekondigd dat het project al vorige zomer van start zou gaan. Coorevits: "Vooral het verwerven van de vergunningen heeft ons tijd gekost, veel meer tijd dan ik had verwacht." Ondertussen kon in alle rust aan de inhoudelijke invulling worden gewerkt. Voor de selectie van de gedichten werd een ruim jaar geleden al een redactie samengesteld. Een raad van wijzen, onder wie Hugo Brems, Gwij Mandelinck en Geert Buelens, maakte een bloemlezing uit poëzie die van ver of van dichtbij met de zee te maken heeft. Weer een andere redactie werd belast met het zoeken van geschikte locaties.

"Met dit project zullen we mensen bereiken die nog nooit van Pessoa gehoord hebben", aldus Renaat Landuyt. "Meer drempelverlagend kun je niet werken: dit is een hallucinante introductie tot de poëzie." Uiteraard is het niet de bedoeling dat de toerist de hele 'expositie' in één dag komt bezichtigen. Wie speciaal voor De Waarheid over de Zee naar de kust afzakt, blijft echter niet in de kou staan. Zo is er een bijzonder fraaie, kosteloze en op vijftigduizend exemplaren gedrukte catalogus waarin de bezoeker behalve alle gedichten ook een gedetailleerde routebeschrijving vindt. Tot grote vreugde van de minister moest voor de druk van deze uitgave nauwelijks extra subsidiegeld worden aangesproken. Omdat de Afdeling Waterwegen Kust van de Vlaamse Gemeenschap zich bereid toonde de plaatsing van de poëziepanelen voor haar rekening te nemen, kwam er uiteindelijk nog een aardige som geld vrij.

Landuyt: 'Meer drempelverlagend kun je niet werken: dit is een hallucinante introductie tot de poëzie'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234