Zaterdag 25/01/2020

dienstencheques

Poetshulp behoudt subsidie

In Vlaanderen genieten zo'n 2.900 mensen van zogenoemde SINE-subsidies. Dat geld wordt gebruikt voor extra begeleiding van de werknemers in de sociale economie. Beeld Jonas Lampens

Dienstenchequebedrijven kunnen opgelucht ademhalen. Vlaams minister van Sociale Economie Liesbeth Homans ziet af van haar plan om een belangrijke subsidie voor de sector te schrappen.

Wat een beetje ophef in de media niet vermag. Tot gisteren was Vlaams minister Homans (N-VA) vast van plan om geen nieuwe subsidieaanvragen voor kwetsbare beroepen meer goed te keuren. Die gaan vooral naar poetshulp in dienstenchequebedrijven.

Maar dan verscheen er een bericht in Het Belang van Limburg, dat werd overgenomen door het radionieuws en verschillende websites: door het schrappen van de subsidie komen er 6.000 jobs op de helling. Homans keerde haar kar in de loop van de dag. Voorlopig blijft alles bij het oude, tot er een hervorming op poten staat.

In Vlaanderen genieten zo'n 2.900 mensen van zogenoemde SINE-subsidies. Dat geld wordt gebruikt voor extra begeleiding van de werknemers in de sociale economie. Driekwart van de mensen is laaggeschoold, een derde is ouder dan 55. Door de tegemoetkoming te schrappen komt de hele werking van de dienstenchequebedrijven in gevaar, voert de sector aan.

De subsidie bestaat al tien jaar op federaal niveau, maar werd via de zesde staatshervorming overgeheveld naar de regio's. Wallonië nam de regeling gewoon over, Vlaanderen niet. "Mag niet van Europa", zegt woordvoerder Jan Van der Vloet. Dienstenchequebedrijven worden al gesteund door de staat en een dubbele subsidie mag niet. "Dat heeft de Vlaamse regering altijd gezegd, dus we zijn consequent."

Homans wil de subsidie daarom hervormen, maar daar is voorlopig nog maar weinig van in huis gekomen. De minister verwijst naar het federale niveau, dat zou talmen om cijfers door te sturen. Pas nadat die gegevens grondig bestudeerd zijn, kan het overleg over de hervorming opstarten.

Liesbeth Homans (N-VA). Beeld PHOTO_NEWS

Bocht ingezet

Een oplossing is ten vroegste voor begin volgend jaar. Tot zolang zouden nieuwe aanvragen automatisch worden afgekeurd. Maar daar keert Homans nu dus op terug. Het bestaande budget van 57 miljoen blijft toch integraal behouden, maakt ze zich sterk.

"Ik ben nog wantrouwig", zegt een verontruste Joeri Vancoillie van de Koepel Lokale Diensteneconomie. "We hebben sinds januari gehoord dat de nieuwe subsidieaanvragen zouden worden afgekeurd. De communicatie met de minister is ondermaats. Maar als de bocht is ingezet, des te beter."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234