Maandag 17/02/2020

Poetin zet Britten opnieuw hak

De Russische regering heeft de activiteiten van de British Council in het hele land verboden. De twee kantoren van de BC buiten Moskou moeten tegen eind deze maand dicht. Ook de vestigingen in andere steden zijn bedreigd.

Door Frank Schlömer

MOSKOU l De beschuldiging luidt dat de organisatie die de Britse cultuur in het buitenland promoot 'illegaal' opereert. Ook zou de instelling de beslastingwetgeving hebben overtreden.

De British Council heeft de afgelopen drie maanden al negen regionale kantoren in Rusland gesloten. In totaal heeft de organisatie kantoren in 233 steden in 109 landen. Naast de hoofdstad Moskou heeft de British Council nu alleen nog kantoren in Sint-Petersburg en Jekaterinburg.

De rel is het voorlopige hoogtepunt van permanente spanningen tussen Londen en Moskou. De regering in Londen en de British Council zelf hebben de beschuldiging van illegale activiteit van de hand gewezen en in Moskou geprotesteerd. De British Council zei in een reactie tegen de openbare omroepe BBC dat de organisatie 'keurig volgens de Russische wetgeving opereert'. Dat heeft voorlopig niets bijgebracht, integendeel.

De BC is al jaren actief in Rusland. De Council houdt zich alleen maar met culturele manifestaties bezig. De beschuldiging van 'illegaliteit' - de BC zou zich niet volgens de regels hebben geregistreerd - wordt door Londen als absurd bestempeld. Diplomaten en politieke waarnemers vermoeden dan ook maar een late stille wraak van het Kremlin, die veel of zelfs alles te maken heeft met de affaire-Aleksandr Litvinenko.

Deze voormalige agent van de Russische geheime dienst KGB werd vorig jaar in Londen vermoord en dat heeft tot een voortdurend heen en weer schelden tussen de Britse en de Russische hoofdstad gezorgd. Diplomaten werden teruggeroepen en de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Rusland zitten hierdoor op een absoluut dieptepunt. Zeker nadat Londen in juli vier Russische diplomaten heeft uitgewezen nadat Moskou geweigerd had op de vraag van de Britse justitie in te gaan om Andrej Loegovoj uit te leveren. Rusland stuurde daarop vier Britse diplomaten terug naar huis.

Loegovoj wordt door Scotland Yard verdacht van de moord op Litvinenko, maar Poetin bestempelt zijn uitlevering als een inmenging in Russische binnenlandse aangelegenheden. Niet alleen levert Rusland geen landgenoten uit, bovendien zit Andrej Loegovoj sinds de verkiezingen van 2 december in de Doema en is hij dus parlementair onschendbaar.

Volgens Buitenlandse Zaken in Moskou zou de BC de Russische wettelijke bepalingen hebben overtreden en zelfs aan belastingontduiking hebben gedaan. Maar in een interview met de BBC verbond minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de zaak nadrukkelijk met de Britse uitwijzing van Russische diplomaten, in juli. Hij zei dat Rusland gewoon geen andere keuze had dan tegenmaatregelen te nemen.

Het Foreign Office in Londen van zijn kant wees erop dat de BC totaal in overeenstemming met de Russische wet werkte en niets onwettelijks had gedaan.

De BC moet in de gastlanden waar hij aanwezig is de Britse cultuur en taal promoten, via alle mogelijke activiteiten, die evenwel niet politiek van aard mogen zijn. Het is de jongste tijd ook al voorgekomen dat Moskou de activiteiten van westerse ngo's aan banden legde en hen beschuldigde dat buitenlandse regeringen hen voor politieke doeleinden misbruikten. Ook dat was op niet veel meer dan loze beweringen gestoeld.

Sluiting van Brits cultureel centrum wellicht stille wraak voor uitwijzing van Russische diplomaten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234