Zaterdag 03/06/2023

Update

Poetin-tegenstander Navalny veroordeeld tot vijf jaar strafkamp voor verduistering

null Beeld AP
Beeld AP

De Russische oppositiepoliticus en invloedrijke blogger Aleksej Navalny is in een omstreden rechtszaak wegens verduistering tot vijf jaar strafkamp veroordeeld. Rechter Sergej Blinov sprak de strafmaat donderdag uit in de stad Kirov, aldus persagentschap Interfax. Navalny is in de gerechtszaal gearresteerd.

Hans Op de Beeck

Eerder op de ochtend vond de rechtbank hem schuldig aan verduistering. De kritische tegenstander van president Vladimir Poetin zou in 2009 als adviseur van een staatsbedrijf 400.000 euro achterovergedrukt hebben. Volgens de rechter had Navalny 10.000 kubieke meter hout ver onder de waarde laten verkopen. "Navalny heeft de misdaad georganiseerd", aldus Blinov, en zou daarbij zijn ambt misbruikt hebben.

De rechter veroordeelde hem een drietal uur later tot vijf jaar strafkamp gezien "de ernst van de misdaad" en het "gevaar dat hij voor de maatschappij betekent". Daarna werd Navalny geboeid en gearresteerd. Zijn zakenpartner Pjotr Ofitserov, die samen met hem terechtstond, kreeg vier jaar cel. Beide mannen omhelsden hun echtgenotes, die in de zaal aanwezig waren. Voor hij werd afgevoerd, riep Navalny zijn aanhangers op Twitter nog op "niet te treuzelen". "Verveel jullie niet zonder mij."

Politieke enscenering
Navalny oordeelde dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd was. Hij had het over een politieke enscenering van het Kremlin. Het openbaar ministerie had zes jaar strafkamp gevorderd. De verdediging pleitte de vrijspraak.

Meer dan honderd journalisten hadden zich in de vroege ochtend verzameld voor het gerechtsgebouw in Kirov, op ongeveer 900 kilometer ten noordoosten van Moskou. Het vonnis wordt beschouwd als een graadmeter voor de manier waarop Moskou met andersdenkenden omgaat. Naast de echtgenote van Navalny zaten ook zijn ouders en prominente oppositieleden, zoals voormalige vicepremier Boris Nemtsov, in de zaal.

Betogingen
In Moskou waarschuwden de autoriteiten de oppositie om geen betogingen te houden. Daarvoor hebben ze geen toelating, klinkt het. Veiligheidstroepen versperren het Manègeplein voor het Kremlin. Aanhangers van Navalny hadden aangekondigd daar te willen protesteren, indien hij schuldig zou worden bevonden.

Gisteren was Navalny nog toegelaten als kandidaat voor de verkiezingen van een nieuwe burgemeester voor Moskou, op 8 september. Het is niet duidelijk wat de veroordeling inhoudt voor zijn kandidatuur.

Internationale kritiek
De veroordeling lokt internationaal kritiek uit. De hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU, Catherine Ashton, was scherp voor de veroordeling. Ze stelde dat de aanklacht tegen Navalny en zijn zakenpartner Ofitserov niet hard zijn gemaakt tijdens het proces. Het vonnis doet volgens haar dan ook "ernstige vragen" rijzen over de Russische rechtsstaat. Ashton hoopt dat de straffen in beroep worden herbekeken.

De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Michael McFaul, had eveneens scherpe kritiek. "We zijn zeer ontgoocheld over de veroordeling van Navalny en het schijnbaar politieke motief van het proces", aldus de ambassadeur zowel in het Engels en Russisch op Twitter. Na de vlucht van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden staan de relaties tussen Moskou en Washington onder druk.

Ook het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei "bezorgd" te zijn over de veroordeling.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234