Woensdag 28/10/2020

Poetin op road trip door Siberië

De Russische eerste minister Vladimir Poetin heeft net een tocht van 2.000 kilometer achter de rug door het meest oostelijke deel van Siberië. Op zijn toer prijst hij in de eerste plaats zichzelf aan, hij is immers ‘erg geïnteresseerd’ in de presidentsverkiezingen van 2012. Hij zit zelf achter het stuur, gaat bedrijven bezoeken en klopt ook onverwachts aan bij burgers.

Russische premier is niet uit de media weg te branden en toont voortdurend wie de echte baas is in Moskou

Sinds de bos- en veenbranden in Rusland is Poetin niet meer uit de media verdwenen. Hij was gedurende die branden voortdurend actief op het terrein en nu is hij zelf door Siberische dorpen gereden, met een gevolg van lijfwachten en fotografen. Echter niet in een limousine, maar in een Lada Kalina.

Poetin is de jongste tijd alomtegenwoordig in zijn gigantische land. Als hij niet achter de stuurknuppel van een blusvliegtuig zit, geeft hij tv-interviews, deelt gehandtekende foto’s van zichzelf uit of toont openlijk zijn belangstelling voor de presidentsverkiezingen van 2012. Hij lijkt alvast volop bezig met zijn campagne in westerse stijl.

Zijn jongste stunt is een driedaagse reis door oostelijk Siberië. Hij heeft het traject afgelegd tussen de steden Chabarovsk en Tsjita en verraste lokale pomphouders door daar ineens op te dagen en zelf te gaan tanken. Zijn kanariegele Lada viel sowieso al op, maar weinigen hadden een heus bezoek van de premier zelf verwacht. Hij heeft in de regio een Moskou-Vladivostokmonument ingehuldigd en de eerste steen gelegd van een nieuwe hydro-elektrische centrale.

Hij heeft de start bijgewoond van een nieuw ruimtecentrum, een toespraak gehouden op de openingsceremonie van een Chinees-Russische oliepijplijn en nadien is hij 790 kilometer zelf achter het stuur gaan zitten om in een snelwegrestaurant een gesprek te hebben met vrachtwagenchauffeurs. Nadien had de premier een ontmoeting met wegenarbeiders in Kamdorstroj-Amoer, een regio in volle ontwikkeling, en dook daarna, tot verbazing van iedereen, op in het dorp Zilovskoje. Hij nam er uren tijd voor een gesprek met de bewoners. Tussendoor vond hij nog de tijd om foto’s en posters van zichzelf uit te delen aan schoolkinderen en iedereen die erom vroeg. Nadien keerde hij van Tsjita met het vliegtuig terug naar Moskou.

Poetin lijkt overal te willen gaan aantonen dat hij nog steeds de dominerende politicus in het land is en dat hij straks ook wel weer de nieuwe president zal worden. Op zijn reis door de Siberische regio heeft hij nog een paar keren gezegd dat hij dit “niet uitsluit”, al zei hij tegen mensen die het hem in Siberië vroegen dat “het niet waar is” dat hij nog steeds alleen het land bestuurt. Poetin was in 2008 na twee opeenvolgende ambtstermijnen niet meer verkiesbaar voor de Russische grondwet. Na die tussenpauze is hij dat weer wel.

Hij werd opgevolgd door zijn vertrouweling van vele jaren, Dmitri Medvedev. Poetin lijkt de jongste tijd meer en meer te willen bewijzen dat hij een politicus is die van aanpakken weet en niet vies is om zich in alle omstandigheden op het terrein te begeven, eerder dan het land te besturen van achter de muren van het Kremlin.

Terwijl Medvedev in zijn buitenverblijf zat, stond Poetin tussen de brandweerlieden en terwijl Medvedev thee zat te drinken met rockzanger Bono, was Poetin met wetenschappers op walvisexpeditie. Politieke waarnemers zien Medvedev nog niet doen wat Poetin deed: 2.000 kilometer in een auto afleggen om te kijken hoe de werken aan een nieuwe autoweg vorderen en om met de plaatselijke bevolking in de dorpen te gaan praten.

Dichter bij Moskou heeft Poetin in de krant Kommersant intussen laten weten dat verboden demonstraties van de oppositie zullen worden uiteengedreven met wapenstokken. “Er moet toestemming verleend worden door de lokale autoriteiten. Hebben jullie die? Manifesteer dan. Hebben jullie die niet? Dan hebben jullie het recht niet. Degenen die wel gaan manifesteren, krijgen een wapenstok op hun hoofd”, onderstreepte Poetin.

Dinsdagavond werd al de daad bij het woord gevoegd: in Moskou en St.-Petersburg zijn 150 betogers uit elkaar geranseld en opgepakt, onder wie heel wat prominente oppositieleden. Die houden al meer dan een jaar betogingen op de 31ste van elke maand die over die dag beschikt. Die datum staat symbool voor artikel 31 uit de Russische grondwet, dat het recht op vrije vergadering garandeert. Volgens de betogers worden in hun land wel permanent de mensenrechten geschonden met medeweten van de regering.

De betogers riepen slogans zoals ‘Rusland zonder Poetin’, omdat hij voor hen nog altijd de feitelijke machthebber in het land is. Onder de opgepakten bevond zich de 83-jarige bekende mensenrechtenactiviste Lyudmila Alexeyeva en de steenrijke tycoon Boris Nemtsov, ooit nog een medestander van het Kremlin.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234