Woensdag 13/11/2019

standpunt

Poetin is geen gewoon staatsman, maar zal vroeg of laat wel op de limieten van zijn bewind stuiten

Beeld Tim Dirven

Journalist Ben Judah schreef voor Newsweek een profiel over de Russische president Vladimir Poetin. Het artikel, een sublieme mengeling van onderzoeksjournalistiek en literatuur, is vandaag in deze krant te lezen.

Gedurende drie jaar interviewde Judah tientallen mensen die de jongste jaren in de intieme nabijheid van Poetin toefden: ministers, bureaucraten, adviseurs, ijshockeytegenstanders en lakeien.

Het beeld dat zij van de Russische heerser schetsen, is ontluisterend. En dan hebben we het niet enkel over Poetins kleine kantjes. Dat de president graag uitslaapt en twee uur per dag in een zwembad plonst terwijl zijn ministers in een wachtzaaltje zitten te geeuwen, zijn van die voyeuristische details die leuk weg lezen maar tegelijk ook al aangeven dat we hier niet met een gewoon staatshoofd te maken hebben.

Nog relevanter wordt het wanneer we te weten komen welke de core-activiteiten van Poetin zijn. Zo besteedt hij elke dag uren aan het lezen van de rapporten van zijn binnenlandse en buitenlandse inlichtingendiensten en ook het veiligheidsverslag van zijn eigen presidentiële garde krijgt veel aandacht. Deze man is vooral bezig met de dingen die hem bedreigen. Nog een veelzeggend detail: Poetin duldt enkel tegenspraak van zijn labrador. Menselijke wezens durven in zijn nabijheid enkel te fluisteren.

De Russische president geeft zelf toe dat de meeste kabinetsvergaderingen bijzaak zijn. De belangrijke beslissingen neemt hij tijdens ijshockeywedstrijden, waarop enkel de leden van zijn zakenimperium worden uitgenodigd: de gebroeders Arkadi en Boris Rotenberg en Gennadi Timtsjenko; niet toevallig de mensen die op internationale sanctielijsten staan.

Heel bewust vliegt Poetin naar alle uithoeken van Rusland. In tegenstelling tot zijn opposanten die zich op de elite van Moskou concentreren en enkel maar wat op het internet zitten te morrelen, treedt Poetin het hele land tegemoet. Zijn nationale reizen worden via regimegezinde televisiezenders aan miljoenen Russen doorgespeeld, waardoor Poetin de enige bekende politicus van het land is.

Toch merkt Ben Judah op dat Poetin vroeg of laat op de limieten van zijn bewind zal stuiten. Tijdens zijn reizen door Rusland merkte Judah dat miljoenen Russen een arm en troosteloos bestaan leiden en ontevreden zijn. Mensen die zelf het initiatief nemen, worden in hun ambitie gefnuikt door de corrupte en incompetente ja-knikkers van Poetin. Zo ontstaat een bizarre situatie waarbij steeds meer Russen zich van de Poetinmachine afkeren maar geen flauw idee hebben wie de oppositieleiders zijn die voor een alternatief kunnen zorgen.

Tot wat voor soort scenario's dit in de toekomst zal leiden, kan Judah niet voorspellen, maar dat de kans op onheil reëel is, lijdt weinig twijfel.

Koen Vidal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234