Donderdag 04/06/2020

Poetin heeft ook een punt

Of ze dat nu fijn vinden of niet, de Europese leiders zullen de lont niet uit het Oekraïense kruitvat halen als ook Vladimir Poetin geen rol krijgt. Dat houdt in dat ze toegeven dat de Rus niet álle ongelijk aan zijn kant heeft. Wat is zijn punt? Lode Delputte

llez, faut pas rigoler, la Crimée fait partie de la Russie. C'est comme ça." Op de radio pleitte zelfs een onvervalste idealist als het Frans-Duitse europarlementslid Daniel Cohn-Bendit deze week voor het realistische perspectief: toenmalig Sovjetpresident Nikita Chroesjtsjov beging een blunder door de Krim, al eeuwen Russisch, in 1954 aan Oekraïne toe te kennen. En ook Boris Jeltsin was weinig alert toen de republiek in de vroege jaren '90 soeverein werd, aldus de groene politicus.

Poetin wil die geopolitieke fout ongedaan maken, en gisteren stemde (weliswaar in weinig democratische omstandigheden) ook het Krim-parlement voor aansluiting bij Rusland.

Neonazi's in kabinet

Cohn-Bendit verdedigt uiteraard geenszins de annexatie door een oud-grootmacht met heimwee. Hij betoogt vooral dat het Westen de Russische gevoeligheid voor de Krim niet als een niemendalletje moet afdoen. Zowel politiek als militair hebben Moskou en Sint-Petersburg sinds jaar en dag het laatste woord op het schiereiland. In Sebastopol ligt een kwart van de Russische vloot voor anker, en een ruime meerderheid van de Krim-bevolking spreekt, of is, Russisch.

Het Kremlin dwong misschien gerieflijke leasingakkoorden van Kiev af, het moest hoe dan ook zijn territoriale vernedering doorslikken. Dat lukte zolang Poetin on speaking terms was met Oekraïne, maar niet toen daar een overgangsregering aan de macht kwam waar ook de extreem rechtse, antisemitische, Russofobe en zowaar neonazi's herbergende Svoboda-partij in zat.

In de algemene euforie die de vlucht van president Janoekovitsj tot gevolg had, lieten Kiev, Brussel en Washington Svoboda zonder omhaal meerdere ministeries en het vicepremierschap kapen. Ze vergaten te anticiperen op de reactie uit Rusland, dat zich opgenaaid voelt en het prille kabinet niet erkent.

Getuigen bevestigen het: van tastbare bedreigingen aan het adres van de Russischtaligen is, alle propaganda en drama ten spijt, geen sprake. Door paramilitair geteisem op de Krim te posteren, dat er niet eens voor terugdeinsde woensdag een hoge VN-vertegenwoordiger te intimideren, heeft Poetin ook het internationaal recht flagrant met voeten getreden.

Inval in Irak

Maar, zo schrijven de Russische kranten dezer dagen te kust en te keur, op dat vlak heeft Rusland weinig lessen te krijgen van de VS - zie de juridisch ongedekte inval in Irak, in 2003.

In Moskou kwam het abrupte verlies van nog maar eens een stuk westflank, en de verbreking van het eerder bedongen transitie-akkoord met Janoekovitsj, als een mokerslag aan. Terwijl Poetin de voorbije week warm en koud blies over een mogelijk militair ingrijpen, schiep hij wél duidelijkheid over zijn hoofdeis: een regering van nationale eenheid waarin ook de Russische belangen behartigd worden. "Voor de EU zou dat geen onoverkomelijke kwestie mogen zijn", zei gisteren een bron in de diplomatieke coulissen.

Wat meer is: de uitbreidingsmoeë Unie loopt niet echt warm voor het noodlijdende Oekraïne. "Over 30 jaar zullen ze nog altijd geen lid zijn", voorspelde een opvallend nuchtere Cohn-Bendit, dinsdagochtend op France Inter. Ook economisch is Oekraïne stukken beduidender voor Rusland dan voor Europa. De goede oude Russische Pravdaverwijt het Westen dan ook "grenzeloze hypocrisie".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234