Maandag 27/01/2020

Crisis Oekraïne

Poetin bevestigt inzet Russische soldaten bij annexatie de Krim

Russisch president Vladimir Poetin op de top van de G20 in Brisbane, Australië. Beeld AP

Russisch president Vladimir Poetin heeft bevestigd dat Russische soldaten betrokken waren bij de omstreden annexatie van het schiereiland de Krim. "Onze strijdkrachten hebben de Oekraïense troepen geblokkeerd, die op de Krim gelegerd waren", zei Poetin in een interview met de Duitse zender ARD. Bij het internationale bekritiseerde referendum in maart hebben Russische soldaten de stembusslag beveiligd "om bloedvergieten te vermijden."

Russische soldaten zijn al decennia gestationeerd op de Krim. Het schiereiland is de zetel voor de Russische Zwarte Zeevloot. Daarover hadden Moskou en Kiev in 2010 een verdrag gesloten.

Het westen beschuldigt Moskou ervan het volkerenrecht te hebben geschonden met de annexatie van de Krim. Oekraïne eist het schiereiland terug. Poetin benadrukt echter dat Rusland niets illegaals deed. In het referendum konden de mensen vrij hun mening over hun toekomst geven, zo zei Poetin.

Kosovo

Hij verwees ook naar de beslissing van het Internationaal Gerechtshof over Kosovo als precedent. "Het belangrijkste punt was dat wanneer een beslissing over zelfbeschikking genomen wordt, de mensen die in een bepaald gebied wonen, niet de opinie moeten vragen van de centrale autoriteiten van de staat waarin zij leven. Ze hebben de goedkeuring van de regering niet nodig om de noodzakelijke maatregelen te nemen voor zelfbeschikking", aldus Poetin.

De beschuldigingen van het Westen dat Rusland niet genoeg zou doen voor een oplossing van het bloedige conflict, wijst Poetin eveneens beslist terug. "Het akkoord van Minsk werd enkel gesloten omdat Rusland actief betrokken werd bij de inspanning", aldus de president.

In september werden Kiev en de rebellen het eens over een wapenstilstand en de oprichting van een gedemilitariseerde zone. Daarvoor had Rusland zijn invloed op de rebellen aangewend.

Het interview was op 13 november in Vladivostok opgenomen, voor de top van de G20 in Australië. Het volledige interview staat op de website van het Kremlin.

Merkel haalt uit

Intussen heeft Duits bondskanselier Angela Merkel ongewoon fel uitgehaald naar de houding van Moskou in het conflict in Oekraïne. Dat deed ze in een toespraak over buitenlandse politiek tijdens haar bezoek aan Australië, waar ze Poetin in de marge van de G20-top in Brisbane onder vier ogen had gesproken.

Het optreden van Rusland in Oekraïne "stelt na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en het einde van de Koude Oorlog de Europese vrede in vraag", zei Merkel in Sydney. Concreet betekent de Russische koers een bijzonder riciso voor Georgië, Moldavië en Servië.

Merkel zei met het oog op het vermoedelijke neerhalen van het Maleisische passagiersvliegtuig MH17 boven Oekraïne: "De crisis in Oekraïne is echt niet zomaar een regionale aangelegenheid. Bij dit voorbeeld zijn we allen betrokken." Voor Rusland maakt Oekraïne nog altijd deel uit van zijn vroegere invloedssfeer, waarbij het internationaal recht met de voeten wordt getreden, luidde de kritiek van Merkel voor honderden toehoorders in het Lowy Institute voor internationale politiek, een gerenommeerde denktank in Australië. Ze beticht de Russische regering van "beïnvloeding door destabilisering van Oost-Oekraïne".

Angela Merkel hield in bij een bezoek aan het Lowy Institute in het Australische Sydney een toespraak over buitenlandse politiek. Beeld AFP

Ze wil geen terugkeer naar DDR-tijden, toen zonder toestemming van Moskou geen beweging mogelijk was, benadrukte Merkel. Dit is onverenigbaar met Westerse waarden. "Het gaat immers niet enkel om Oekraïne. Het gaat om Moldavië, het gaat om Georgië, en indien het zo verder gaat, kan ook Servië bevraagd worden of de westelijke Balkanlanden."

Poetin weigert een oplossing van het conflict met wederzijds respect en met democratische en rechtsstatelijke middelen, luidt de klacht van Merkel. Hij gokt op het vermeende recht van de sterkste en minacht de kracht van het recht. Toch zal de Europese Unie alles in het werk stellen om met Rusland tot een diplomatieke oplossing te komen.

"Rusland niet au sérieux genomen"

De voorzitter van het Duits-Russische Forum, Matthias Platzeck (SPD), maande aan meer in te zetten op een gemeenschappelijke koers met Rusland. "We hebben Rusland niet au sérieux genomen in zijn vrees om geïsoleerd te geraken", zei de vroegere Brandenburgse minister-president maandag op de Duitse radio. "We staan op het punt Rusland echt te verliezen." Zonder een echt veiligheidspartnerschap op ooghoogte zal het niet tot een dringend noodzakelijke modernisering van het bondgenootschap met Rusland komen.

Platzeck hekelde de aanpak van Poetin op de G20-top op niveau van staats-en regeringsleiders. "Iemand zeggen dat hij niet op de klasfoto mag en alleen moet eten, en dan verwonderd zijn dat hij bedankt dat hij zo niet behandeld wil worden en naar huis gaat, lijkt me nogal vanzelfsprekend." De bondskanselier en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) hebben zich verdienstelijk ingezet. "Maar de wereld bestaat uit heel wat meer spelers."

Nieuwe sancties

De Europese Unie heeft opnieuw haar sancties tegen Rusland en zijn medestanders uitgebreid wegens hun betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen tegen het einde van de maand een lijst met "separatisten" krijgen die ze kunnen toevoegen aan de personen tegen wie reeds een inreisverbod en blokkering van tegoeden geldt. Met de beslissing worden directe medewerkers van de Russische president Poetin en het Kremlin ontzien.

Dat de Europese ministers hun sancties zouden uitbreiden tijdens hun maandelijks overleg in Brussel, lag in de lijn der verwachtingen. Dat ze niet zouden overgaan tot zware economische maatregelen tegen Rusland evenzeer. Volgens een diplomatieke bron maakte de Duitse delegatie daar het grootste bezwaar tegen omdat ze gewag maakte van "een zekere openheid bij de Russen tijdens de G20-top".

Tot nu blokkeerde de EU reeds de tegoeden van 119 personen en 23 entiteiten. Die personen mogen ook de EU niet inreizen. De Europese diplomatieke dienst en de Europese Commissie wordt nu gevraagd om tegen het einde van de maand bijkomende namen - van "separatisten" - voor te stellen.

"Door niet te zeggen of het om Oekraïense of Russische separatisten moet gaan, geven de ministers een zekere bewegingsvrijheid", luidde de analyse van een diplomaat. "Maar het zal duidelijk om plaatselijke sterkhouders gaan. Dit kan een lokaal effect hebben, maar de beslissing is toch vooral symbolisch."

De EU verwijt de separatisten in Oost-Oekraïne nu vooral de organisatie van "de zogenaamde 'verkiezingen'" in Loehansk en Donetsk op 2 november. Ook moet Rusland in deze zijn verantwoordelijkheid nemen, zeggen de ministers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234