Zaterdag 22/02/2020

'Poetin beval moord op Litvinenko'

Alles wijst erop dat de poloniummoord op Aleksandr Litvinenko het werk was van het Kremlin, zo is in Londen gebleken bij een gerechtelijke lijkschouwing. Maar de Russen zullen de conclusies ongelezen in de prullenbak deponeren.

Het venijn zat hem in de staart. Op de laatste dag van het maandenlange openbare onderzoek naar de dood van Litvinenko werd vrijdag bekend dat detectives een klont van nucleair afval hebben aangetroffen in een afvoerpijp van het Londense hotel waar de 'klokkenluider van het Kremlin' eind 2006 was vergiftigd. De pijp bevond zich in de kamer van diens voormalige KGB-collega's Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen.

Volgens de advocaat van Litvinenko's weduwe Marina moet de conclusie luiden dat Vladimir Poetin zelf opdracht heeft gegeven voor de moord, waar al vier boeken over zijn geschreven.

Het pleidooi van de advocaat, Ben Emmerson, kwam op de 34ste dag van de gerechtelijke lijkschouwing, waarin 62 getuigen werden verhoord. De zogeheten 'inquest' vond plaats op initiatief van Marina Litvinenkova, die bij haar gevecht steun kreeg, financieel met name, van de inmiddels overleden oligarch Boris Berezovski. De weduwe is ervan overtuigd dat het Kremlin verantwoordelijk is voor de pijnlijke dood op 43-jarige leeftijd van haar echtgenoot. Moskou heeft al laten weten geen enkele waarde te hechten aan het 'gepolitiseerde' onderzoek, waarin de rechter eind dit jaar uitspraak zal doen.

Litvinenko stierf op 23 november 2006 in een Londen ziekenhuis, 22 dagen na een ontmoeting met Loegovoj en Kovtoen in de bar van het Millennium Hotel. In de groene thee die de tot Brit genaturaliseerde KGB-agent dronk, bleek polonium 201 te hebben gezeten, een uiterst giftig element dat is ontdekt door Marie Curie en vrijwel uitsluitend wordt gebruikt in Rusland. De beroemd geworden foto van de kale, stervende Litvinenko in een ziekenhuisbed schokte de Britten en deed het besef ontstaan dat de Koude Oorlog geen voltooid verleden tijd is.

Vanaf zijn sterfbed beschuldigde Litvinenko de Russische president. In de maanden voor zijn dood was hij bezig geweest met een onderzoek naar de banden tussen Poetin en de georganiseerde misdaad.

Medaille

Loegovoj en Kovtoen verlieten snel het land. Laatstgenoemde werd zelf ook ziek door de radioactiviteit waarmee hij in aanraking was gekomen. De voormalige KGB-lijfwacht Loegovoj nam als volksvertegenwoordiger plaats in het Russische parlement. In het Verenigd Koninkrijk werden ze ondertussen in staat van beschuldiging gesteld, maar het is uitgesloten dat Rusland de twee uitlevert. Eerder dit jaar gaf Poetin Loegovo een medaille voor bewezen 'diensten aan het vaderland'. Kovtoen beloofde via een videoverbinding te getuigen, maar kwam daar later van terug.

De Britse regering bleek trouwens ook niet happig te zijn op de gerechtelijke lijkschouwing, omdat die de relatie met Moskou nog verder zou verslechteren. Uiteindelijk ging de minister van Binnenlandse Zaken akkoord op voorwaarde dat er geen onderzoek zou komen naar de vraag of de Britse inlichtingendienst meer had kunnen doen om hun informant te beschermen. Op de getuigenlijst stond onder meer de patholoog-anatoom. Deze beweerde dat het onderzoek van Litvinenko's lichaam de gevaarlijkste lijkschouwing was die ooit in het Westen is gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234