Maandag 17/02/2020

Buitenland

‘Pocahontas’ maakt vuist tegen Wall Street: deze linkse senator meldt zich voor race tegen Trump in 2020

Elizabeth Warren.Beeld AFP

De ophefmakende Amerikaanse senator Elizabeth Warren (69) wil in 2020 de strijd aangaan met president Donald Trump. De liberale stokebrand, die door Trump smalend ‘Pocahontas’ wordt genoemd, is daarmee voorlopig zijn belangrijkste Democratische uitdager. 

De Democratische senator uit Massachusetts heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Een opponent waarmee huidig president Donald Trump wellicht rekening zal moeten houden. De Harvard-professor maakt zich sterk dat ze met een economisch links georiënteerd programma de ontevreden kiezers uit de middenklasse zal kunnen overtuigen.

Een “onbevreesde advocate die er haar levenswerk van heeft gemaakt om te strijden voor middenklassegezinnen”, zo staat te lezen op haar eigen website. Ze stond mee aan de wieg van het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), een nieuw agentschap dat er kwam op aansturen van de vorige president Barack Obama. Het is een soort financiële waakhond die er onder meer op toeziet dat in Wall Street de regels netjes worden gevolgd, zodat consumenten er niet worden ingeluisd bij de aankoop van financiële producten. 

Bankencrisis

Elizabeth Warren (née Herring) werd geboren in Oklahoma City als vierde kind in een middenklassegezin. Zelf zegt ze daarover dat haar familie zich steeds op de “rafelige rand van de middenklasse bevond”. Ze heeft drie oudere broers en werd opgevoed als methodist, een stroming binnen het protestantisme. Toen haar vader op haar twaalfde een hartaanval kreeg, raakte het gezin in financiële moeilijkheden. Om de rekeningen te helpen betalen, ging Warren op haar dertiende meewerken in het restaurant van haar tante.

Vooral op school ging het de Amerikaanse voor de wind, waar ze als lid van het ‘debatteam’ hoge ogen gooide. Na haar huwelijk met Jim Warren in 1968 haalde ze haar diploma aan de universiteit van Houston en gaf ze ook enkele jaren les aan kinderen met een beperking. Met Warren kreeg ze twee kinderen, vooraleer het koppel in 1978 uit elkaar ging. Daarna hertrouwde ze met professor rechten Bruce H. Mann. 

Haar politieke interesse werd pas gewekt rond 2008, toen de bankencrisis de hele wereld gijzelde. Op dat moment was Warren al opgeklommen tot hoogleraar aan de universiteit van Harvard en expert in faillissementrecht. Het was toen dat ze het CFBP hielp oprichten. Toen de Republikeinen verhinderden dat ze dit orgaan ook zelf zou mogen leiden, stelde ze zich kandidaat voor de Senaat in haar thuisstaat Massachusetts. Uiteindelijk haalde ze het van de Republikein Scott Brown in 2012. 

Indianenbloed

Het is ook in die periode dat ze stilaan bekend raakte bij het grote publiek. Ook bij de vorige presidentsverkiezingen schuwde ze de felle aanvallen op Trump niet. Hoe groot haar kansen zijn in 2020 is op dit moment nog moeilijk te zeggen. Vermoedelijk zullen nog een resem Democratische gegadigden zich melden. Vraag is bovendien of ook Bernie Sanders, die zich net als zij in de linkervleugel bevindt, opnieuw een gooi zal doen naar het presidentschap. 

Hoe dan ook heeft ze er de voorbije jaren ook al wat ongelukkige communicatie opzitten. Zo claimt ze zelf dat ze indianenbloed heeft en presenteerde ze zich als professor in Harvard steeds als ‘native American’. Puur uit eigenbelang, claimden tegenstanders, waarna een DNA-test uitsluitsel moest bieden. Die toonde uiteindelijk aan dat Warren voor amper 0,1 à 1,6 procent indiaan is. Niet overtuigend, vindt Trump, die haar nog steeds smalend ‘Pocahontas’ noemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234