Dinsdag 28/09/2021

PNPb handhaaft extreem-rechts kopstuk als voorzitter in Antwerpen

De partijleiding van de PNPb ziet voorlopig geen enkele reden om haar Antwerpse voorzitter Hendrik Boonen weg te sturen. Gisteravond leidde Boonen een vergadering van de Antwerpse PNPb-afdeling. Zaterdag geeft hij samen met Paul Marchal een persconferentie. De Morgen kon de hand leggen op nieuw bewijsmateriaal over het extreem-rechtse verleden van de Antwerpse witte ridder.

ANTWERPEN / BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

De bestuursvergadering van gisteravond had als enige onderwerp het voorbereiden van de persvoorstelling van zaterdag. Dan zal Paul Marchal in zaal Matchroom zij aan zij met plaatselijk voorzitter Hendrik Boonen de nieuwe afdeling-Antwerpen voorstellen en "reeds enkele boegbeelden voor de eerstkomende verkiezingen in de spots zetten". Zoals het er gisteravond naar uitzag, gaat de voorstelling gewoon door. "Bij ons geldt het principe van onschuld tot het bewijs van het tegendeel", zegt ondervoorzitter Jean Pitot van de PNPb-Antwerpen. "Wie garandeert ons dat er achter de berichtgeving in De Morgen geen manoeuvre schuilt van andere partijen, zoals het Vlaams Blok? Men kan wel zéggen dat onze voorzitter in het verleden bij extreem-rechts actief is geweest, maar is dat wel zo?"

PNPb-voorzitter Marc Similon had zondag "een gesprek" met Hendrik Boonen. Deze verzekerde dat er "allemaal niets van klopt". Similon nam daar vrede mee: "Hij is en blijft dus voorzitter van de afdeling-Antwerpen. Indien later zou blijken dat hij gelogen heeft, dan gaat hij er zonder pardon uit. Maar enig bewijs in die zin hebben wij momenteel niet."

In de opsomming van partijtjes waarin Hendrik Boonen in het verleden actief was (VU, DNP, Partij voor de Kleine Man, WOW, Rossem, de anti-abortuspartij PVCS en luidens Philip Dewinter ook het Vlaams Blok), vergaten we er in onze zaterdageditie eentje te vermelden. Het gaat hier om het Sociaal Republikeins Front (SRF). Dit partijtje - dat nooit aan verkiezingen zou deelnemen en ook snel weer zou verdwijnen - werd op 11 maart 1989 voorgesteld in de extreem-rechtse kroeg 'De Oude Worstenpan' te Borgerhout. In de uitnodiging die Hendrik Boonen toen verspreidde, lezen we: "Laat ons samen België begraven en wees aanwezig op de stichtingsvergadering (...). Wij moeten onze Vlaamse samenleving beschermen tegen de opkomst van de islam..."

Eén van de weinige journalisten die de persvoorstelling bijwoonde, was Hugo Gijsels van Humo. Onder de aanwezigen bemerkte hij onder meer Werner Van Steen en Jef Eggermont (van Alarm, de opvolger van de extreem-rechtse terreurgroep VMO). Van Steen, één van de oprichters van de VMO, was in die tijd drukdoende een "radicaler" alternatief voor het in die tijd steeds salonfähiger wordende Vlaams Blok van de grond te krijgen. Hij organiseerde op 26 augustus 1988 in Kortrijk het Euro-Ring-congres, waar geluisterd werd naar toespraken van Franse en Britse fascistische terroristen en van een lid van de Amerikaanse Ku-Klux-Klan. Ook Hendrik Boonen was aanwezig. Bij de voorstelling van het SRF bleek dat een aantal wegens "te extremistisch" uit het Vlaams Blok gezette figuren zich bij het SRF had aangesloten.

In het partijprogramma van het SRF lezen we: "Moeten wij het begrip 'racisme' als negatief aanvoelen? Het antwoord is duidelijk 'neen'. (...) 'Wanneer wij toelaten dat migranten verkozen worden, dan is Vlaanderen binnen de tien jaar een satellietstaat van de islamcultuur."

Enigszins in tegenspraak met het unitaire België waar de PNPb voor lijkt te staan, propageerde het SRF de onvoorwaardelijke creatie van een autonome Vlaamse staat met inbegrip van het te 'vervlaamsen' Brussel en Antwerpen als hoofdstad.

Op 2 mei 1967 pakte het weekblad Zondagsnieuws uit met een exclusieve en rijk geïllustreerde reportage over een Hitler-herdenking te Antwerpen. Jonge kinderen werden er in nazi-uniformen gehuld en verplicht om te paraderen op Duitse marsmuziek. In toespraken trok organisator Eduard Verlinden van leer tegen de "leugens" als zouden er tijdens de Tweede Wereldoorlog concentratiekampen hebben bestaan. Het was bij De Nieuwe Partij van diezelfde Verlinden dat Hendrik Boonen zich in mei 1988 aansloot met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. Hij werd er 'algemeen politiek secretaris'. Vorige week zei Boonen ons dat DNP-slogans als 'Maak van Borgerokko opnieuw Borgerhout' dateerden van voor hijzelf de overstap naar de partij maakte. We konden inmiddels achterhalen dat hij ze in 1988 op zijn eigen verkiezingsfolders zette.

We konden ook de hand leggen op het Riddersmanifest. Dat was de ronkende titel van het programma waarmee Boonen en Verlinden naar de verkiezingen trokken. Het migrantenstandpunt werd daarin als volgt verwoord: "... de Nieuwe Partij wenst een ernstige bijdrage te leveren tot 'werk in eigen streek voor iedereen'. De Nieuwe Partij wenst terzake een aangepast programma en voorlichtingsactie en wijst dan ook op de verplichtingen en verantwoordelijkheid van de buitenlandse mogendheden. Om te voldoen aan de specifieke sociale noden van onze 'gasten' wenst de Nieuwe Partij een aparte sociale kas met een apart sociaal statuut voor deze mensen."

In februari 1989 legde Hendrik Boonen in een gesprek met het studentenblad Campus uit waarom hij destijds de Volksunie de rug had toegekeerd: '... de laatste jaren heeft de VU een paar onvergeeflijke daden van verraad gesteld.' Zoals: 'Het schenken van 100.000 frank aan de krant De Morgen...'

Dat is mogelijk een van de enige uitspraak waar Boonen vandaag nog aan herinnerd wil worden. Erg vriendelijk klonk hij niet, toen we hem gisteren om uitleg vroegen over het SRF en de gewelddadige bende van Werner Van Steen. "U bent helemààl verkeerd ingelicht", zei Hendrik Boonen ons. "Het Sociaal Republikeins Front, de Oude Worstenpan... het zegt mij allemaal niks. Ik ben daar nooit bij geweest. Nooit."

Vreemd is dat. Onder het partijprogramma van het SRF prijkt de naam van Hendrik Boonen. Op de uitnodiging voor de voorstelling van het SRF wordt één verantwoordelijke vermeld: 'Hendrik Boonen, Palinckstraat 138, 2100 Deurne, tel. 03/325.30.17.' Dat is zijn toenmalige adres en telefoonnummer. We belden Hendrik Boonen terug, maar zonder succes. "Ik wens niets meer te verklaren. Goedenavond."

Douglas De Coninck

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234