Dinsdag 13/04/2021

Plunderaars actief in Indiaas rampgebied

De cycloon die dinsdag vele honderden levens eiste in de Noordwest-Indiase deelstaat Gujarat, dreigt er nu voor epidemieën te zorgen. De meeste lijken worden ter plaatse verbrand, maar vaak gebeurt dat zonder identificatie vooraf. Bovendien zijn plunderaars aan het werk in het rampgebied, zo melden Indiase media. En eigenlijk had het ergste kunnen worden voorkomen, als het preventieplan dat in mei was goedgekeurd, ook was uitgevoerd.

Ahmedabad / Brussel.

Reuters en eigen berichtgeving

De havenstad Kandla is het ergst getroffen: reddingsteams vonden er al 415 lichamen, onofficiële bronnen spreken zelfs van meer dan 1.000 doden. Maar opheldering zal er wellicht nooit komen. Volgens L.K. Advani, minister van Binnenlandse Zaken, werd tot dusver slechts een vierde van de lichamen geïdentificeerd. "Veel van de overledenen waren migranten die kwamen werken in de haven van Kandla", aldus Advani gisteren in de krant The Times of India. "Ze zijn afkomstig uit staten als Uttar Pradesh, Bihar, Orissa en West-Bengalen."

De Indiase overheid had nota bene in mei een rampenplan uitgetekend. Het is namelijk niet de eerste keer dat er tijdens het moessonseizoen een verwoestende cycloon opduikt. Een belangrijk gegeven in het plan was de decentralisatie van de verantwoordelijkheid, waarbij er per district hulp moest worden georganiseerd. De lokale overheden zouden ook beslissingsmacht krijgen en voorts dienden hulpmateriaal en reddingsteams voldoende te worden verspreid. Maar de uitvoering van dit plan liet toch sterk te wensen over.

Zo werd het Kutch-district helemaal niet verwittigd voor de cycloondreiging, hoewel de meteorologische dienst van de deelstaat daar wel van op de hoogte was. Op andere plaatsen, zoals in Jamnagar, was het recente overheidsplan met meer succes geïmplementeerd. Daar konden het aantal slachtoffers en ook de materiële schade worden beperkt.

Het aantal getelde slachtoffers bedraagt voorlopig 934, aldus The Indian Express. De krant bericht voorts over 'aasgieren' die de voorbije dagen in de stad Kandla zijn neergedaald: plunderaars uit naburige staten die het achtergebleven voedsel wegvoeren met vrachtwagens tegelijk. "Bij een tragedie van een dergelijke omvang is het niet moeilijk om te beweren dat er hopen voedsel zijn verdwenen", aldus de Express. Toch lopen de plunderaars ook gevaar, want door de aanwezigheid van lijken en kadavers in het water is de kans dat er zich een epidemie verspreidt niet gering. Bovendien liggen er tonnen vochtig graan te rotten in de opslagplaatsen van de havens.

Een woordvoerder van de deelstaatautoriteiten verklaarde dat er niet minder dan 282 medische teams op pad zijn gestuurd. Zij hebben als taak om de gevallen van maagontsteking en uitdroging te bestrijden, door bijvoorbeeld rehydraterende zouten aan de zieken toe te dienen. "De hele hulpmachine is in werking getreden", aldus Harin Pandya, gouverneur van Gujarat. Daarmee verwees hij eveneens naar zijn beslissing om DDT en ander ontsmettend poeder in de gevarenzones rond te strooien. Een voorlopige maatregel, want hoogstwaarschijnlijk zullen de voorraden worden verbrand of in de zee worden gedumpt.

Dagelijks worden er ook nog heel wat lijken verbrand, melden verschillende Indiase kranten, in een poging om de stank in de straten zo snel mogelijk te doen afnemen. Hulpverleners maken gebruik van plastic maskers en zakdoeken om de geur van de dagen oude lijken te harden.

Veel van de lijken werden verbrand zonder identificatie vooraf, wat ertoe heeft geleid dat elke crematie sinds enkele dagen verplicht moet worden bijgewoond door een dokter en een videograaf - een poging van de overheid om het aantal ongeïdentificeerde slachtoffers alsnog beperkt te houden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234