Woensdag 22/09/2021

Plov

Elke week een smakelijk recept uit een exotisch oord

Het Radio 1-programma 'De Zuidkant' voert elke vrijdag een gesprek met een in België woonachtige buitenlander die goed kan koken én smakelijk vertellen over de keken van zijn land of strek. De man of vrouw stelt ook telkens een typisch recept voor. De dag erna kunt u dat recept op deze plaats dan nog eens rustig nalezen.

Helemaal in Centraal-Azië, tussen Kirgistan, Turkmenistan, Tadjikistan en Kazachstan, ligt Oezbekistan. Een land met wel veertien autochtone nationaliteiten. Daar komt Gulnara Kamalova vandaan. Het is een gastvrij land, waar iedereen over en weer elkaar uitnodigt om te komen eten. En mee-eten betekent dan: van álle schotels eten.

Bij feestelijke maaltijden, wanneer de ene schotel na de andere op tafel verschijnt, is dat een hele opgave. Kijk ook niet vreemd op als je bij het begin van de maaltijd eerst thee krijgt en fruit en pas daarna soep, zo doen ze dat nu eenmaal in Oezbekistan. Volgens Gulnara kun je nergens lekkerder fruit vinden dan daar en het is ook het enige wat ze hier blijft missen - de smaak van het fruit uit haar geboorteland.

Oezbeekse stoofschotel

met lamsvlees

Ingrediënten: (voor 4 personen): 12 lamskoteletjes of 800 gr lamsvlees, 3 grote uien, 800 gr wortels, 500 gr rijst, 100 gr olijfolie, 700 ml water, 100 gr rozijnen, komijnzaad, zuurbes, pili-pili, zout, kerriepoeder (in kleine hoeveelheden en naar eigen smaak).

Bereiding: de groenten schoonmaken en fijnsnijden. De uien in olijfolie in een stevige pan bakken, het lamsvlees toevoegen en goed laten bruinen. De wortels toevoegen en weer 5 minuten laten braden. Het gekookte water (1/2 liter), komijnzaad, pili-pili, zout, zuurbessen, kerriepoeder, rozijnen toevoegen en op een zacht vuur 30 minuten laten stoven.

Rijst toevoegen en extra water, tot 2 cm boven de rijst. Nog een beetje zout, komijnzaad en kerriepoeder toevoegen en goed laten doorkoken. Dan het deksel op de pan en nog twintig minuten laten sudderen tot de rijst al het water heeft opgeslorpt.

Het programma DE ZUIDKANT is elke werkdag tussen negen en elf uur 's ochtends te beluisteren op RADIO 1. Op vrijdag is er het gesprek met de culinaire buitenlander.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234