Dinsdag 31/01/2023

NieuwsNeedle spiking

‘Plots zakte iemand in elkaar. En dan nog iemand’: Veertien mensen onwel na verdachte prik tijdens KV Mechelen-KRC Genk

Zaterdag vond de Jupiler Pro League Europe Play-Off-match tussen KV Mechelen en KRC Genk plaats in Mechelen. Beeld Photo News
Zaterdag vond de Jupiler Pro League Europe Play-Off-match tussen KV Mechelen en KRC Genk plaats in Mechelen.Beeld Photo News

De politie van Mechelen-Willebroek is een onderzoek gestart na een incident tijdens de wedstrijd van KV Mechelen tegen KRC Genk zaterdagavond. Veertien personen werden onwel nadat ze naar eigen zeggen een plotse prik van een naald hadden gekregen. ‘Een meisje viel bewusteloos op de grond. Uit het niets.’

Sibren Dejaegher en Tim Van Der Zeypen

Zaterdagavond, omstreeks 20.45 uur. De laatste speeldag van de Europe Play-Offs wordt afgetrapt. In het AFAS-stadion, de thuisbasis van voetbalclub KV Mechelen, staat er nog maar weinig op het spel: Europees voetbal kan de ploeg niet meer halen, enkel de eer van de derde plaats in de minicompetitie.

De laatste wedstrijd van het seizoen staat bijgevolg in het teken van het afscheid en vertrek van spelers en trainer Wouter Vrancken. Voor de afscheidsmatch loopt het stadion goed drie vierde vol, tijdens de wedstrijd wordt er voortdurend gezongen en gejuicht.

Ook achter het doel zit de sfeer er vanaf de start goed in. De Mechelse Ultra’s hebben er in tribune 3 steevast hun stek, maar ook andere supportersgroepen -zowel jong als oud, mannen als vrouwen- schreeuwen er tweewekelijks hun favoriete roodgele voetbalclub toe.

Tot er tijdens de eerste helft van de wedstrijd in Vak F ineens vreemde taferelen gebeuren. “Plots viel een meisje bewusteloos op de grond. Uit het niets”, getuigt een 18-jarige aan VTM Nieuws, die aanwezig was in de tribune achter het doel. “Dat gebeurde op zo’n 2 meter van waar ik met vrienden stond. De hulpdiensten hebben het meisje, dat ongeveer oud was als ik, ter plekke de eerste zorgen toegediend en dan weggehaald. We dachten dat er een medisch probleem was met haar.”

Triagepunt opgericht

Niet veel later wordt nog iemand onwel, een handvol minuten daarna valt opnieuw een meisje flauw. “Het tafereel herhaalde zich wat verder”, vult de ooggetuige aan. Dat doet ze anoniem, omdat ze bang is. “En wat later zakte er nog eentje in elkaar. Het hield niet op. Heel beangstigend, ook omdat we niet wisten wat de juiste oorzaak was. Later vernamen we dat nog andere mensen zich onwel voelden.”

De hulpdiensten beseffen al gauw de ernst van de situatie en komen gedurende de wedstrijd massaal ter plaatse. “Ambulances en MUG-teams reden op en aan”, vertellen nog andere ooggetuigen. “We wisten op dat moment niet wat er gaande was.” Achter tribune 3 zou volgens ooggetuigen een tijdelijk triagepunt zijn opgesteld voor slachtoffers.

Fenomeen

Sommigen van de Mechelse supporters die ziek werden, vinden in hun verhaal al snel iets gemeenschappelijk: ze voelden zich onwel nadat ze een plotse prik van een naald hadden gekregen. Op sociale media van KV Mechelen-supporters wordt gewezen naar ‘needle spiking’, een fenomeen uit het uitgaansleven waarbij mensen geprikt worden, mogelijk met verdovende middelen. Het verschijnsel zou uit Frankrijk komen overwaaien en zou zich al hebben voorgedaan op fuiven in Aarlen en in Gent.

“De slachtoffers vertelden over een prikincident”, bevestigt Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek. “We hebben daarom de nacht na de voetbalwedstrijd nog een onderzoek gestart om na te gaan wat er gebeurd is. We hopen snel duidelijkheid te krijgen, op basis van medische verslagen en van de camerabeelden die we gaan bekijken.”

Minderjarigen

Uiteindelijk worden na de wedstrijd veertien personen geïdentificeerd die zich uit het niets onwel voelden. Hoewel het om overwegend vrouwelijke slachtoffers gaat, zijn er ook enkele mannen bij. Onder de slachtoffers zijn enkele minderjarigen. “Twee vriendinnen en een vriend van mijn dochter met wie ze naar de thuismatchen gaat kijken, kregen een prik”, getuigt een moeder. “Alle drie zijn ze 17 jaar.” Zes van de slachtoffers werden er ter plaatse bovenop geholpen, de acht anderen werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Zij mochten het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Omdat verschillende slachtoffers over de prik getuigden, werden er bloedonderzoeken uitgevoerd. Er zijn voorlopig geen restanten van drugs gevonden. De stalen worden nog verder onderzocht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234