Zaterdag 06/03/2021

Politiek

Plots willen alle ministers meer centen

null Beeld © BELGA
Beeld © BELGA

De begrotingscontrole is in aantocht en het gemarchandeer kan beginnen. Zowat alle minsters vragen extra centen voor hun departement. Want iedereen kent de eerste wet uit het onderhandelingshandboek: wie niets vraagt, is geschoren.

Begrotingsminister Hervé Jamar (MR) begint vandaag aan de traditionele verkenningsronde voor de begrotingscontrole eind deze maand. Deze week gaat hij op de koffie bij de verschillende vicepremiers om hun verlanglijstjes te krijgen, te bekijken wat mogelijk is en vooral wat niet. Het is namelijk nu al duidelijk dat lang niet alle ministers de extra centen zullen krijgen die ze willen.

Alle federale ministers en staatssecretarissen samen vragen ongeveer 800 à 900 miljoen euro. Dat meldt De Tijd. De veiligheidsdepartementen, Binnenlandse Zaken onder Jan Jambon (N-VA), Defensie onder Steven Vandeput (N-VA) en Justitie onder Koen Geens (CD&V) hebben de hoogste vragen. Dat heeft voor een deel te maken met de opgevoerde strijd tegen de terreur na de aanslagen in Parijs en de schietpartij in Verviers. De nieuwe maatregelen, zoals de inzet van militairen op straat, kosten extra geld. Tegelijk zijn dit departementen met hoge personeelskosten. En met betalingsachterstanden uit het verleden. Defensie vraagt 100 miljoen euro extra om haar achterstallige rekeningen te betalen. Justitie allicht nog een stuk meer. Maar ook de andere ministers hebben een verlanglijstje klaar. Hier en daar wordt al toegegeven dat de besparingen van de regering wel erg veel pijn doen.

De kans is bijzonder klein dat alle vragen groen licht krijgen. In regeringskringen valt te horen dat minstens de helft zal worden afgewezen. Dat lijkt ook zowat de wiskundige logica, wetende dat de interdepartementale provisie, het reservepotje dat de regering opzij heeft gezet bij de begrotingsopmaak, maar 300 miljoen euro bedraagt. Het komt er dezer dagen voor de meesten dus op aan om hoog in te zetten. Want wie nu niets vraagt, die moet ook niets verwachten. Afgelopen weekend vatte Bart De Wever (N-VA) het nog goed samen (DM 7/3): "De komende weken zullen alle ministers meer geld eisen voor hun departementen, ook de onze. Dat zal in crescendo gaan, tot de meest fantastische bedragen. Want wie niets vraagt, is bij onderhandelingen helemaal geschoren."

De uitzonderingen zitten bij Open Vld. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft geen nieuwe eisen, zijn collega's Bart Tommelein evenmin. Maggie De Block wil maar 20 miljoen euro. Weinig of niets vragen, om zo te tonen dat je efficiënt omspringt met je budget 'zoals een goede huisvader', kan dus ook. De Croo: "Voor mij is het besparingstraject aanhouden essentieel. Ik doe wat er is afgesproken in het regeerakkoord. Dus geld bijvragen zou vreemd zijn, aangezien we allemaal moeten besparen. En misschien doe je dingen wel wat efficiënter als je minder middelen hebt. Politiek is geen pokerspel. Wij willen doordacht beleid voeren."

Twee jaar geleden gaf De Block als toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie zelfs plotseling 90 miljoen euro terug aan de regeringspot uit haar budget voor 2013, omdat er dankzij allerlei nieuwe maatregelen minder geld nodig was voor het opvangbeleid. Een inspanning die voor heel wat goodwill zorgde bij haar coalitiepartners en bij de publieke opinie. Al zal dat deze keer niet lukken. Bij De Block wordt aangegeven dat zo'n stunt er nu niet inzit. Ook geen enkele andere excellentie is voorlopig van plan om geld terug te geven.

Ministers beslissen zelf

Hoeveel ministers uiteindelijk hun eisen (deels) binnenhalen, hangt uiteraard ook af van hoeverre de begroting op koers zit. Volgende week komt het Monitoringscomité normaal met een recent rapport hierover. Dan moet duidelijk worden hoe groot het gat in de begroting is. Daarna is het eerst aan de werkgroepen om de krijtlijnen uit te zetten voor de begrotingscontrole. Maar zoals een bron zegt: "Uiteindelijk zullen de ministers zelf veel, zoniet alle beslissingen nemen rond de onderhandelingstafel. Het is dan pas dat iemand echt het laken naar zich toe kan trekken." Allicht zit de regeringstop in de week van 23 maart voor het eerst rond de onderhandelingstafel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234