Woensdag 23/10/2019

Ploegleider LottoNL-Jumbo: "Vanmarcke onze enige kopman voor voorjaar"

Beeld ANP

Team LottoNL-Jumbo is vandaag in het Nederlandse Rosmalen voorgesteld. De Nederlandse ploeg telt 25 renners in 2015. Met Sep Vanmarcke, Tom Van Asbroeck, Maarten Wynants en Kevin De Weert kleurt de ploeg ook een beetje Belgisch.

Team LottoNL-Jumbo bestaat niet alleen uit wielrenners, maar ook uit 12 schaatsers. Eerder werden die al aan het publiek voorgesteld, maar vrijdagmiddag was het de beurt aan de profrenners. Het team zag 12 renners vertrekken, onder meer kopmannen Lars Boom en Bauke Mollema, en trok zeven nieuwkomers aan, onder wie onze landgenoten Tom Van Asbroeck en Kevin De Weert.

Manager Richard Plugge loofde de unieke ploeg met schaatsers en wielrenners. "Het team is 365 dagen van het jaar zichtbaar, uniek voor de sponsors", zei hij. "Ik wil dit team dan ook 365 dagen van het jaar zien schitteren."

"Minstens evenaren"
Eerste focus van de ploeg is het klassieke voorjaar, met Sep Vanmarcke als uitgesproken kopman. "Hij heeft vorig jaar laten zien waartoe hij in staat is", zegt ploegleider Nico Verhoeven. "Die prestaties willen we minimaal evenaren, het liefst met een mooie uitschieter. In de Waalse klassiekers is het ons doel om met Robert Gesink en Wilco Kelderman op niveau te presteren. We willen meedoen voor het podium."

Giro
Ook de Giro is belangrijk. Steven Kruijswijk mikt er op een plaats in de top 10 en snelle man Moreno Hofland moet in Italië ritzeges pakken. En dan volgt uiteraard de Tour. "Als Nederlandse ploeg kijken we uit naar de Grand Départ in Utrecht", stelde Verhoeven. "Met Robert Gesink, Wilco Kelderman en Laurens ten Dam hebben we drie mannen die een goed klassement kunnen rijden."


Sep Vanmarcke zelf geeft ook zijn visie. "Ik was al een paar keer dicht bij die grote klassieke zege", zei hij. "Nu wil ik dat het in 2015 prijs is. Ik heb alleszins een sterke ploeg om me heen die me kan helpen om dat doel te realiseren."

Vanmarcke grossierde vorig seizoen in vierde plaatsen: Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en Omloop. In de Ronde van Vlaanderen stond hij met een derde plaats op het podium. "Het is altijd net niet", stelde hij. "Maar daar wil ik graag verandering in brengen. Ik ben alweer een jaartje ouder (26) en sterker geworden."

Lars Boom vertrokken
Door het vertrek van Lars Boom naar Astana is Vanmarcke nu de enige kopman voor het voorjaar. "Dat klopt eigenlijk niet helemaal", legde de West-Vlaming uit. "Ik ben nu zogezegd de enige kopman, maar eigenlijk was dat vorig jaar ook al het geval door de elleboogbreuk van Lars Boom. Toen heb ik ook al die druk van het kopmanschap gevoeld en ik kan die dragen. Ik ga voluit voor die klassieke zege. Het moet nu toch maar eens gaan lukken."

Kasseien
Ook de Tour staat met stip aangeduid. "Daar krijg ik opnieuw een kassei-etappe voorgeschoteld", zei hij. Ook in 2014 was dat het geval en maakte Vanmarcke mee de koers, maar door een lekke band was zijn kans in de finale verkeken en won ploegmaat Lars Boom. "Het zal geen vijf keer voorvallen in mijn carrière dat er een kasseirit is gepland in de Tour, dus wil ik nog eens mijn kans wagen in de Tour."

WK in Richmond
Het derde doel is het WK in Richmond. "Daar vind ik een parcours op mijn maat, met een kasseihelling op ongeveer vier kilometer van de finish. Dat is ideaal voor een renner van mijn kaliber. Ook daar wil ik me tonen en in optimale conditie aan de start staan."

Goede winter
Vanmarcke heeft een goede winter achter de rug. "Ik heb goed getraind en voel me goed. Ik start de competitie in de Ronde van de Algarve (18-22 februari). Ik begin al enkele jaren na elkaar vrij laat in het seizoen met wedstrijden en dat bevalt me goed. Ook toen ik Omloop het Nieuwsblad won, had ik enkel die ronde in de benen. Ik kan me perfect voorbereiden op een wedstrijd door veel te trainen."

Benidorm
Vanmarcke heeft al een aantal weken training in Spanje achter de rug en vertrekt ook morgen weer naar warmere oorden. "Ik blijf er twee weken en een half, keer dan even terug en trek daarna opnieuw naar Spanje. Eerst train ik een week in Benidorm met mijn broer, daarna samen met de ploeg in Mojacar. Het staat niet altijd vast waar we trainen, als het maar goed weer is. Ik heb veel goesting in het komende seizoen."

Beeld ANP
Beeld ANP

LottoNL-Jumbo 2015 (25 renners):

George Bennet (NZe), Brian Bulgac (Ned), Kevin De Weert (Bel), Rick Flens (Ned), Robert Gesink (Ned), Marc Goos (Ned), Moreno Hofland (Ned), Martijn Keizer (Ned), Wilco Kelderman (Ned), Steven Kruijswijk (Ned), Tom Leezer (Ned), Bert-Jan Lindeman (Ned), Barry Markus (Ned), Bram Tankink (Ned), Paul Martens (Ned), Timo Roosen (Ned), Laurens ten Dam (Ned), Maarten Tjallingii (Ned), Mike Teunissen (Ned), Tom Van Asbroeck (Bel), Nick van der Lijke (Ned), Jos van Emden (Ned), Sep Vanmarcke (Bel), Robert Wagner (Dui), Maarten Wynants (Bel).

Beeld ANP

Maarten Wynants: "Kopmannen helpen"

Maarten Wynants (32) begint aan zijn vijfde seizoen in Nederlandse loondienst. De Limburger wordt alom geapprecieerd voor zijn werk in dienst van de kopmannen in zowel het klassieke werk als de rittenkoersen. "Dat is de rol die me het meest ligt, die wil ik ook in 2015 zo goed mogelijk uitoefenen", zei hij in het Nederlandse Rosmalen.

Veel verandert er komend seizoen niet voor Wynants. "Ik wil in iedere klassieker zo lang mogelijk mijn kopman bijstaan, tot diep in de finale werk voor hem verrichten. Die kopman zal Sep (Vanmarcke, nvdr.) zijn. Later op het seizoen volgt dan wellicht de Tour, waarin ik Wilco Kelderman en Robert Gesink aan een goed klassement moet helpen. Daarna volgen nog de eendagswedstrijden in het najaar."

Wynants was een tijdlang de enige Belgische renner in de ploeg en juicht de komst van twee landgenoten toe. "Dat is wel plezant. Toen ik helemaal alleen was, was dat soms eens vervelend. Ik was al heel blij toen Sep erbij kwam. Nu nog twee jongens extra, dat is geweldig. Langzaam maar zeker nemen we de ploeg hier over", grapte hij.

Wynants verwacht veel van Tom Van Asbroeck. "Hij is een jongen met veel potentieel", stelde hij. "Ik volg hem al een paar jaar en vorig seizoen reed hij heel sterk en heel regelmatig. Ik heb zelfs ook een beetje aangedrongen bij de ploeg om hem erbij te nemen, omdat ik echt geloof in zijn kwaliteiten. Hij kan hier nog een stap vooruitzetten en kan op termijn in de klassiekers meedoen voor de zege."

Kevin De Weert: "Opnieuw mijn oude niveau halen"

Voor Kevin De Weert (32) was geen plaats meer in het nieuwe Etixx-Quick Step. De renner koos voor Team LottoNL-Jumbo, een terugkeer naar de oude stal, want in 2003 en 2004 reed hij al voor Rabobank. "Bij deze ploeg vind ik mijn voormalige ploegleider Nico Verhoeven terug", verklaarde hij. "Ik heb altijd graag met hem samengewerkt. Hij kan het beste in mij naar boven halen."

De Weert koerste de voorbije zes seizoenen voor de ploeg van Patrick Lefevere. Hij maakte een doodsmak in de Vuelta van 2013, liep allerlei breuken op en moest maandenlang revalideren. In 2014 keerde hij eind maart terug in het peloton. "Bij Quick Step rijden zo veel sterke renners en het was moeilijk om terug mijn oude rol in de ploeg te vervullen", legde hij uit. "Dat valt niemand te verwijten. Het is een topploeg en als je zo lang uit beeld bent door een blessure, nemen andere renners je plaats in. Dat is de realiteit."

"Indien de ploeg me had gezegd dat ik kon blijven, dan was ik natuurlijk graag gebleven. Ik heb bij Quick Step een heel mooie tijd beleefd, maar al vrij vlug werd duidelijk dat er geen plaats meer voor mij was in het team voor 2015. Ik had vrij snel contact met Nico Verhoeven en had bij hem een goed gevoel, net zoals in het verleden. Hij geeft me veel vertrouwen en brengt me naar een hoger niveau. Deze ploeg kon ook 'door mijn blessure kijken' en besefte wat ik kon betekenen voor de ploeg. Ik wil hier vooral terug mijn oude niveau van voor mijn val halen en in dienst rijden van de kopmannen."

De Weert moet bij zijn nieuwe team Robert Gesink zo goed mogelijk bijstaan in zijn klassementsambities. "Dat is de rol die me het best ligt. Ik zal volledig het programma van Robert volgen en hem zoveel mogelijk helpen. Ik wil graag voor hem werken en start mijn seizoen in de Ronde van de Algarve."

Tom Van Asbroeck: "Verder progressie maken"

Tom Van Asbroeck schreef in 2014 het eindklassement van de UCI Europe Tour op zijn naam. De 24-jarige sprinter was gegeerd op de transfermarkt en verkaste van Topsport Vlaanderen-Baloise naar Team LottoNL-Jumbo. "Ik wil hier verder progressie maken en meer wedstrijden winnen", zei hij.

Van Asbroeck verzamelde vorig seizoen maar liefst 15 podiumplaatsen en pakte twee overwinningen. Hij won een rit in de Ronde van Wallonië en de Franse wedstrijd Cholet-Pays De Loire (1.1). "Ik wil me nu graag ook eens bewijzen in een WorldTour-ploeg", stelde hij. "Dit is een enorme stap vooruit. Je merkt aan alles dat dit een grotere ploeg is. De begeleiding is nog beter, de omkadering is groter, het materiaal is een stukje beter. Ik voel me hier nu al heel goed. Het was een goede keuze om naar deze ploeg te trekken."

De Oost-Vlaming blijft beperkt ambitieus. "Ik ga alleszins mijn best doen om het team te helpen winnen. Het is allemaal nieuw voor mij, dus ik zal ook nog veel moeten leren. Kijk, ik start elke koers met de ambitie om te winnen, ook al weet ik wel dat dat een onmogelijke opdracht is. Ik koers ongelooflijk graag, mijn voorkeur gaat niet uit naar één specifieke wedstrijd. Al kijk ik wel uit naar mijn eerste deelname aan Milaan-Sanremo, een mythische koers. Ik zal daar in de eerste plaats veel leren, daar mag ik me tussen de grote jongens/sprinters begeven en ik verheug me daar enorm op. Ook koersen zoals Gent-Wevelgem of andere voorjaarsklassiekers koers ik graag. Dat is afzien, maar het hoort er gewoon bij. Sprints zoals Kuurne-Brussel-Kuurne en de Scheldeprijs: ik wil daar altijd zo dicht mogelijk eindigen."

Van Asbroeck is snel aan de meet, maar hij is niet de enige rappe jongen in de ploeg. "We zijn met drie", verklaarde hij. "Moreno Hofland, Barry Markus en ik. Ik denk dat we elkaar alleen maar kunnen versterken en als we samen zullen koersen zal de ene voor de andere rijden om die overwinning te behalen. Het kopmanschap zal gedeeld worden en de ploegleiding zal wel de juiste keuzes maken wie mag sprinten."

Van Asbroeck start het seizoen in de Ronde van de Algarve (18-22 februari). Daarna volgt de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234