Donderdag 07/07/2022

UpdateVersoepelingen

Plexiglas op terras is verboden, maar verschillende steden zullen geen boetes uitdelen: ‘Dit is niet ernstig’

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe

Horeca-uitbaters mogen geen plexischermen plaatsen op hun terras om de tafels zo dichter tegen elkaar te zetten. Dat hebben minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmorgen bevestigd in De ochtend op Radio 1. Verschillende steden laten intussen weten het verbod niet te zullen handhaven.

Redactie

Minder dan een dag voor de heropening van de terrassen was het voor cafés en restaurants nog onduidelijk of ze ook plexischermen mogen plaatsen tussen tafels om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Volgens het protocol dat verspreid is onder de horecazaken mag dat namelijk wel.

Luistertip

Waarom is het zo belangrijk dat onze terrassen opnieuw opengaan? Hoe gaan we daar met z’n allen op reageren? En gaan oppervirologen Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Steven Van Gucht zaterdag zelf meteen op terras? Beluister nu Duidelijk, een nieuwe podcast van De Morgen.

In het nieuwe ministerieel besluit zal echter staan dat dit niet mag, zegt Van Quickenborne. “Plexiglas kan niet worden gebruikt. Zeker niet op dit moment. Bij gesloten terrassen is het risico op besmetting te groot omdat de luchtcirculatie minder is”, aldus de minister. Dat het protocol wel spreekt over plexiglas, komt volgens de minister doordat dit protocol gekopieerd werd van vorige zomer.

Volgens Jambon is het belangrijk dat de anderhalve meter afstand tussen gezelschappen gerespecteerd wordt. “De vaccinatie loopt goed, maar we zijn er nog niet”, zegt hij. “Laten we genieten van een terrasje, maar tegelijk de regels volgen.”

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

‘Niet ernstig’

Verschillende burgemeesters en schepenen laten intussen weten niet tevreden te zijn met de gang van zaken, en horeca-uitbaters die toch plexischermen plaatsen voorlopig niet te zullen beboeten. Dat is alvast het geval in Brussel, Gent, Leuven, Brugge, Kortrijk, Oostende en Knokke-Heist. In Antwerpen wordt aanvankelijk enkel gesensibiliseerd.

“Dit is niet ernstig”, zegt Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Horeca-uitbaters hebben zich in eer en geweten voorbereid volgens de laattijdig ontvangen protocollen. We gaan hen de tijd geven om zich in regel te stellen.”

Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFi) spreekt van “compleet amateurisme”. “Pas donderdagnamiddag hebben we het protocol officieel ontvangen en daarin zijn de plexischermen wel voorzien. We hebben aan de horeca dus meegedeeld dat ze volgens dat protocol mogen heropenen. Deze ochtend zeggen ze dan dat de plexischermen niet zijn toegestaan. Dat getuigt van een compleet amateurisme”, vindt Maingain.

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over het feit dat horeca-uitbaters dit nu pas te horen hebben gekregen. “Ik heb gisteren aan de politie gevraagd om sowieso de eerste periode te sensibiliseren.” Dat hij de plexischermen zal toelaten, wil De Wever echter niet gezegd hebben. “Als dit expliciet in het MB staat, heeft het ook kracht van wet.”

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten noemt het onaanvaardbaar dat het ministerieel besluit nog steeds niet gepubliceerd is.

“Steden en gemeenten hebben hemel en aarde verzet om terrassen te kunnen uitbreiden en lokale ondernemers te steunen”, zegt voorzitter Wim Dries. “Iedereen wil zich schikken naar de geldende maatregelen. Dat is onmogelijk als je de juridische informatie niet hebt. Praktisch is het bijgevolg onhaalbaar om zaterdag alles volgens de regels te laten verlopen. Dat is bijzonder jammer en getuigt opnieuw niet van veel respect voor het lokale niveau.”

Kater

Ook bij de horeca zijn misnoegde reacties te horen. De uitbaters zijn vanmorgen wakker geworden met een kater, zegt Horeca Leuven-voorzitter Kevin Vanderauwera. Veel uitbaters installeerden immers al plexischermen.

“Een schande”, vindt Vanderauwera. “Het spreekt voor zich dat de volksgezondheid op de eerste plaats komt, en we begrijpen wel dat het niet mag, maar deze aankondiging komt wel heel laat.”

Veel uitbaters zullen zich nu afvragen of het wel rendabel is om te kunnen openen, meent Vanderauwera. “Nu er geen plexischermen geplaatst mogen worden, verdwijnt een groot deel van de capaciteit van een terras. Bovendien lijkt het weer ook een spelbreker te worden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234