Zaterdag 20/04/2019

Sociale zekerheid

Plenaire Kamer keurt nieuwe financieringsmethode sociale zekerheid goed

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block Beeld Photo News

De plenaire Kamer heeft vandaag het licht op groen gezet voor de nieuwe financieringsmethode van de sociale zekerheid. Met de goedkeuring is het drieluik dat bestaat uit de nieuwe financieringsmethode, de hervorming van de loonnormwet van 1996 en de wet op werkbaar en wendbaar werk de parlementaire klip gepasseerd.

De nieuwe methode werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. De oppositie brandde de hervorming, net als tijdens de bespreking in commissie, af. Het duo Vuye-Wouters onthield zich.

De klassieke dotatie blijft op korte termijn ongewijzigd, maar de alternatieve financiering en de evenwichtsdotatie worden op een nieuwe leest geschoeid. Bedoeling is dat de alternatieve financiering zal bestaan uit inkomsten uit btw en roerende voorheffing.

Daarnaast koppelt de regering zes voorwaarden aan de evenwichtsdotatie in de vorm van een responsabiliseringsmechanisme. Die dotatie wordt elk jaar gestort om het financieel evenwicht van de sociale zekerheid te bewaren en de betalingen van de sociale prestaties te garanderen.

Sociale fraude

Zo zal in geval van een tekort worden nagegaan of er maatregelen tegen sociale fraude of oneigenlijk gebruik van de sociale zekerheid zijn genomen. Ook wordt nagegaan hoeveel de sociale zekerheid bijdraagt aan de algemene begrotingsdoelstellingen, of de maatregel die voor de sociale zekerheid werden genomen, ook effectief zijn uitgevoerd en of de stijging van de uitgaven verklaarbaar is door volume-effecten, bijvoorbeeld een groter aantal gepensioneerden.

Tot slot zal de sociale partners worden gevraagd compenserende maatregelen te nemen indien sociale akkoorden niet budgetneutraal zijn.

Nieuwe commissie

Er zal een commissie voor Financiën en Begroting het levenslicht zien. Die expertengroep zal maandelijks nagaan of er tekorten zijn of dreigen te ontstaan. Dat moet grote ontsporingen voorkomen en ervoor zorgen dat snel kan worden ingegrepen.

De hervorming deed eerder al heel wat stof opwaaien. Vakbonden en ziekenfondsen zien er een besparingsoperatie in. Op de oppositiebanken wordt gevreesd dat de hervorming de financiering van de sociale zekerheid net gaat aantasten.

N-VA: "Broodnodig"

In een persbericht reageert N-VA tevreden over de beslissing. "Na letterlijk vijftien jaar stilstand voeren we daarmee broodnodige structurele veranderingen door in de financieringsmechanismen van onze sociale zekerheid", zegt Kamerlid Jan Spooren.

Volgens Spooren komt er nu een einde aan de traditie van sociale akkoorden waarvan de kostprijs wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler. "Met dit wetsontwerp herstellen we de democratische controle op de besteding van belastinggeld in de sociale zekerheid en geven we meer verantwoordelijkheid aan de sociale partners", zegt hij. "Bovendien garanderen we hiermee de financiële stabiliteit van ons sociaal systeem, zonder de fiscale druk nog verder te laten oplopen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.