Dinsdag 31/03/2020

Pleidooi voor Gentse Vrijstaat

Edmond Cocquyt e.a. geloven dat Gentse autonomie de problemen van de stad zal oplossen

@5 INFO Opinie:Edmond Cocquyt is partij-ideoloog van N-GA, Nicolaas Van Renne communicatieadviseur en David De Beukelaer hoofd van de studiedienst@4 DROP 2 OPINIE:De politiek is de laatste tijd niet weg te slaan uit de media. De afgelopen acht maanden hebben we het belachelijkste schouwspel uit de Belgische politieke geschiedenis meegemaakt. Gisteren begon het bekvechten opnieuw over wie er premier moet worden. De recente patstelling bewijst dat België niet meer werkt. We zijn echter niet bereid om het oubollige België in te ruilen voor het artificiële Vlaanderen. Voor de Nieuw-Gentse Alliantie is er maar één oplossing: de onafhankelijkheid van de Gentse stadstaat. Stad, word staat!

De N-GA aanvaardt geen enkele inmenging van Brussel, op geen enkel niveau. Wie de verkiezingen van de laatste decennia erop naslaat heeft ongetwijfeld gemerkt dat de Gentse en Vlaamse gemeenschappen uit elkaar gegroeid zijn. We hebben dan ook te maken met twee verschillende, volledig naast elkaar functionerende publieke opinies. In de gemeenteraadsverkiezingen van het 'Gruut Gent' dat wij voorstellen (Gent, Zelzate en Terneuzen), haalt Forza Flandria (het Vlaams Kartel, Vlaams Belang en Lijst Dedecker) twintig zetels op 105, nauwelijks 20 procent dus. In Vlaanderen halen de Vlaamsgezinden 59 procent van de zetels.

Door de miljardentransfers van Gent naar Vlaanderen en België kan onze stad zich niet ontwikkelen. De Gentse haven alleen al genereert jaarlijks 3 miljard euro en geeft werk aan 66.000 mensen. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat er in Gent 14 procent werklozen zijn? In een onafhankelijke Gentse Staat zal een buitenlander eerst moeten bewijzen dat zijn werk niet door een Gentenaar kan worden uitgevoerd. De Gentse Feesten kosten de stad jaarlijks 1,2 miljoen euro en leveren de Vlaamse kas 8 miljoen euro op. Van dat bedrag vloeit nauwelijks 5.000 euro terug naar onze stad. Alweer een voorbeeld van Vlaamse diefstal.

Dat geld kunnen we zelf beter besteden. De Boekentoren moet dringend hersteld worden. Dat dit belangrijke gebouw uit het interbellum het in de Monumentenstrijd moest afleggen tegen een confituurfabriek in Limburg is het zoveelste bewijs van het deficit van Vlaanderen. Intussen werden ook de plannen afgevoerd om op de Waalse Krook het Muziekforum uit de grond te stampen. Al meer dan twintig jaar wachten we op de ondertunneling van de Dampoort. Al meer dan tien jaar wachten we op de afwerking van de R4, de ring rond Gent. Meer dan tien jaar zijn we op zoek geweest naar geld om onze twee centrumpleinen, het Emiel Braunplein en De Korenmarkt, opnieuw aan te leggen. Pas twee weken geleden werd hiervoor het startschot gegeven. De Sint-Niklaaskerk staat al meer dan zestig jaar in de steigers omdat het steeds weer wachten is op restauratiesubsidies van de Vlaamse en Belgische overheden. Op de afwerking van de platte toren van de Sint-Michielskerk wachten we ondertussen al 500 jaar.

Voor de Antwerpse Werf van de Eeuw had de Vlaamse Gemeenschap wel gigantische sommen over. De leien werden heraangelegd, de ring werd gerenoveerd, de Lange Wapperbrug staat op stapel, enzovoort. Ook in Leuven werd het ganse stadscentrum opgewaardeerd en de stationsbuurt opgeknapt, mét ondertunneling.

Dit onrecht moeten wij als Gentenaars niet meer aanvaarden. Wij eisen het recht op om onze toekomst in eigen handen te nemen. Gent is als een dertigjarige die nog thuis woont, volledig zelfstandig kan zijn, maar van de ouders niet alleen mag gaan wonen. We eisen volledige autonomie, en wel nu. De onafhankelijkheid is geen doel op zich, maar wel een middel om onze problemen op te lossen.

Op 30 maart zullen duizenden jonge Gentenaars met een grote revolutie de Gentse Vrijstaat uitroepen. Het is de enige manier. Veertig jaar Vlaamse compromissen geven ons gelijk. Gedaan met geven en toegeven. Eigen stad eerst!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234