Maandag 06/12/2021

Pleidooi voor EU-grondwet kan Verklaring van Laken glans geven

Nantes

Persbureaus / Eigen berichtgeving

Frankrijk en Duitsland hebben zich gisteren tijdens hun gezamenlijke top in Nantes uitgesproken voor het instellen van een Europese grondwet. Volgens beide landen is zo'n gezamenlijke grondwet een stimulans voor de verdere integratie van de landen van Europa.

Het pleidooi van de Franse president Jacques Chirac, premier Lionel Jospin en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder is een steunbetuiging aan het adres van België, de huidige voorzitter van de Europese Unie. Ook de Belgische premier Guy Verhofstadt is een groot voorstander van een Europese grondwet.

België moet binnen drie weken een geloofwaardige Verklaring van Laken afleveren over de toekomst van de Europese Unie. Verhofstadt begint volgende week aan een reis langs de Europese hoofdsteden en kan nu, met de Frans-Duitse steun, het voorstel van een gezamenlijke grondwet beter verdedigen bij de partners. "Het idee van een grondwet is voor ons een interessante bijdrage voor het debat in Laken", reageerde een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel.

Met zijn verklaring tracht België de Europese Unie opnieuw op het goede spoor te zetten, na de mislukte regeringsconferentie in Nice eind vorig jaar. Daar werd getracht om de Europese Unie klaar te stomen voor haar uitbreiding tot 27 leden. Maar verder dan een afbakening van de krachtverhoudingen in het toekomstige Europa kwamen de Europese leiders niet. Daardoor dreigt de logge Europese constructie te verzanden zodra er nieuwe leden bij komen.

Voor 2004 staat een nieuwe regeringsconferentie op stapel. Die bijeenkomst wordt beschouwd als de laatste kans om de Europese verdragen zodanig te amenderen dat de Unie ook na de uitbreiding slagvaardig zal zijn. Nu al acht de Europese Commissie tien van de twaalf kandidaat-lidstaten uit Midden- en Oost-Europa klaar om in 2004 toe te treden tot de Unie.

Om de nieuwe bijeenkomst voor te bereiden, lanceerde België het voorstel om een conventie bijeen te roepen. In plaats van in gesloten kamertjes te onderhandelen over de toekomst van Europa, kan er desnoods voor het oog van de camera worden gedebatteerd. De Europese instellingen, de nationale parlementen, vakbonden en andere niet-gouvernementele organisaties kunnen deelnemen aan de conventie en suggesties doen. Beslissen over een verdragswijziging of een grondwet doet de conventie niet. Dat blijft het voorrecht van de nationale regeringen.

Voor het voorzitterschap van de conventie zijn een aantal personaliteiten in de running. Chirac steunt de kandidatuur van zijn voorganger Valéry Giscard d'Estaing. Italië schuift ex-premier Giuliano Amato naar voren, een kandidatuur die Louis Michel niet ongenegen is.

(JCS)

Voorstel is opsteker voor EU-voorzitter België

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234